ΈΡΕΥΝΑ

Σχεδιασμός και πρόταση ανάπλασης στα κανάλια του Τυρφώνα Φιλίππων, σύνδεση της κοινωνίας με το αγροτικό περιβάλλον.

By 8 Δεκεμβρίου, 2020No Comments

Της Φωτεινής Καταβελάκη.

Ο Τυρφώνας των Φιλίππων είναι μια παραγωγική καλλιεργούμενη έκταση γης, φυσικού κάλλους, μεγάλης πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας. Βρίσκεται στην καρδιά των  νομών Καβάλας, Δράμας και Σερρών, στην βόρεια Ελλάδα, και αποτελεί ένα σπάνιο περιβαλλοντικό φαινόμενο. 

Ονειρεύτηκα ένα τόπο γεμάτο ζωή, με την αρμονική συμβίωση ανθρώπων και φύσης.

Για τον σχεδιασμό αυτού του αγροτο-πολιτιστικού περιβάλλοντος χρησιμοποίησα όρους αρχιτεκτονικού σχεδιασμού τοπίου με βάση πετυχημένα παραδείγματα από την διεθνή βιβλιογραφία, χαρτογράφηση του τοπίου, επισκέψεις στο πεδίο και διαβουλεύσεις με ειδικούς. Εξήγαγα ουσιώδη συμπεράσματα με κυρίαρχα αυτά της κοινωνικής απομόνωσης του τοπίου και της επιβάρυνσης του από την ανθρωπογενή δραστηριότητα που με οδήγησαν στην δημιουργία προτάσεων ανάπλασης της περιοχής και των καναλιών της. Με κυρίαρχα στοιχεία το νερό, την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής και στόχο να δημιουργήσω ένα τρίπτυχο ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης και εργασίας στα Τενάγη Φιλίππων πρότεινα λύσεις για την δημιουργία μιας αρμονικής σχέσης της τοπικής κοινωνίας και του φυσικού περιβάλλοντος. 

 Επέλεξα τρεις περιοχές παρέμβασης, στο βορειοανατολικό τμήμα του Τυρφώνα, με στόχο την αλληλεπίδραση και πληροφόρηση των κατοίκων και των επισκεπτών, την δημιουργία δράσεων αναψυχής και άθλησης, εναλλακτικού τουρισμού και γευσιγνωσίας. Πρότεινα τον εμπλουτισμό της ήδη υπάρχουσας αυτοφυούς βλάστησης, την επέκταση και τη χρήση των καναλιών ως εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης, διαδρομές ποδηλασίας, πεζοπορίας, κωπηλασίας και στάσεις ανάπαυσης, στοιχεία που παρέχουν οφέλη στην ψυχοσωματική υγεία και την ενθάρρυνση της θετικής ανάπτυξης του ανθρώπου.

Τέλος, φαντάστηκα το φυσικό τοπίο του Τυρφώνα Φιλίππων, την καρδιά του πολιτιστικού τοπίου των Φιλίππων σαν ένα τόπο που θα συνδυάζει την παραγωγή προϊόντων υψηλής αγροδιατροφικής αξίας, την ψυχαγωγία των κατοίκων και των επισκεπτών, την εκπαίδευση των νέων, την άθληση ανθρώπων όλων των ηλικιών. Ονειρεύτηκα ένα τόπο γεμάτο ζωή, με την αρμονική συμβίωση ανθρώπων και φύσης.

 

Φοιτήτρια: Καταβελάκη Φωτεινή 

Επιβλέπων καθηγητής: Μανωλίδης Κωνσταντίνος, Κουζούπη Ασπασία 

Leave a Reply