ΔΡΑΣΕΙΣΈΡΕΥΝΑΝΕΑ

Απολογισμός Δραστηριοτήτων 2019

By 18 Φεβρουαρίου, 202014 Σεπτεμβρίου, 2020No Comments

Η Επιστημονική Ομάδα “Οψόμεθα εις Φιλίππους, ολοκλήρωσε για μια ακόμα χρονιά έναν κύκλο δράσεων, άλλες φορές συνεχιζόμενων από τις προηγούμενες χρονιές όπως οι Βιωματικές Δράσεις “Γνωρίζω το Πάρκο Φιλίππων”, το Brevet Philippi και ο Ημιμαραθώνιος “Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου” και άλλες νέων δράσεων όπως το Έτος Via Egnatia, η Χαρτογραφική και Τουριστική Αποτύπωση της Via Egnatia στον Νομό Καβάλας, το Συμπόσιο Σύγχρονης Τέχνης, τις Δράσεις Ευαισθητοποίησης για τα κενά Φυτοπροστατευτικά Δοχεία, τον Κύκλο των Νέων, το Τραπέζι του Διαλόγου για του Στόχους του ΟΗΕ και άλλες πολλές.

Σημαντικές φετινές στιγμές ήταν η βράβευση των Tourism Awards 2019 για την διοργάνωση Brevet Philippi και η ανάδειξη της Χαρτογραφικής και Τουριστικής Αποτύπωση της Via Egnatia στον Νομό Καβάλας ως ένα από τα καλύτερα έργα του προγράμματος “ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ” από το Υπουργείο Μακεδονίας & Θράκης.

Το 2020 θα είναι εξίσου δημιουργικό με νέες και συνεχιζόμενες δράσεις, στις οποίες σας προσκαλούμε να συμμετέχετε ενεργά.


Εκπαιδευτικές Βιωματικές Δράσεις στο Πάρκο Φιλίππων – Έτος Via Egnatia 

Καθώς το έτος 2019 ανακηρύχθηκε έτος Via Egnatia για την επιστημονική ομάδα, είχαμε στο πρόγραμμα στοχευμένες δράσεις ανάδειξης της αρχαίας οδού, η οποία αποτελεί έναν πολύ σημαντικό πολιτιστικό κρίκο των Ν. Καβάλας, Δράμας και Σερρών και σχηματίζει ένα γραμμικό πολιτιστικό άξονα που διασχίζει το Πάρκο Φιλίππων. Συνδέει και ενοποιεί το πολιτιστικό τοπίο που ερευνούμε.

Σε μια προσπάθεια γνώσης και εξοικείωσης με το φυσικό περιβάλλον, την Ιστορία, τους ξεχωριστούς ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και τα προϊόντα του Πάρκου Φιλίππων, η Επιστημονική Ομάδα φέτος συνδίασε τις βιωματικές δράσεις επί της Αρχαίας Εγνατίας οδού με το εν εξελίξει έργο της με τίτλο “Πιστοποίηση πεζοπορικού μονοπατιού Via Egnatia από την European Ramblers Association”.

Είχαμε συμμετοχή σε αυτές πάνω από 300 πολιτών, ιστορικών, βοτανολόγων και αρχαιολόγων και ενεργοποιήθηκαν οι οικισμοί της Κρηνίδας Σερρών, της Συμβολής Σερρών, του Καλαμπακίου Δράμας, της Λυδίας, των Κρηνίδων, του Αμυγδαλεώνα, Δάτου και Πολύστυλου Καβάλας. Για πρώτη φορά φέτος συνεργαστήκαμε με το τουριστικό γραφείο θεματικού τουρισμού Trace Your Eco από την Θεσσαλονίκη και μας επισκέφθηκαν οι πρώτοι 50 πεζοπόροι από την Βόρεια Ελλάδα.

  1. Πεζοπορία Via Egnatia // Καλαμπάκι- Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων, στις 21 Απριλίου 2019 εδώ
  2. Πεζοπορία Via Egnatia, Κρηνίδα Σερρών – Φαράγγι Αγγίτη – Συμβολή, στις 8 Μαρτίου εδώ
  3. Πεζοπορία στα βήματα του Απ. Παύλου // Νεάπολις – Φίλιπποι, στις 18 Μαίου εδώ

Για το 2020 σχεδιάζουμε νέες Via Egnatia εμπειρίες, με συνεχή ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας, των πολιτιστικών συλλόγων και των επιχειρήσεων τουρισμού και μεταποίησης, όπως και νέες συνεργασίες για την αύξηση της επισκεψιμότητας και του τουρισμού στην περιοχή.


Τουριστική αποτύπωση Via Egnatia στο Νομό Καβάλας και βράβευση από το Υπουργείο Εσωτερικών

Μετά από πρόταση της Επιστημονικής Ομάδας προς το Υπουργείο Μακεδονίας & Θράκης και το Πρόγραμμα “Δημιουργώ” και έγκριση του έργου με τίτλο “ Έντυπες και Ψηφιακές εκδόσεις για την ανάδειξη της Αρχαίας Εγνατίας Οδού στον Ν.Καβάλας”, η ομάδα έργου δημιούργησε πρωτόλειο τουριστικού υλικό, όπως ο έντυπος και ψηφιακός πεζοπορικός χάρτης Via Egnatia Ν.Καβάλας και τουριστικά έντυπα που συνοδεύουν τον πεζοπόρο κατά τη διάρκεια της περιήγησης του, έτσι ώστε να αποτελέσει έναυσμα για ένα νέο τουριστικό προϊόν και την δημιουργία τουριστικών πακέτων με έμφαση στον πολιτιστικό και πεζοπορικό τουρισμό.

Το έργο αυτό επιλέχθηκε από το Υπουργείο ως μια από τις 12 καλύτερες προτάσεις για ανάδειξη του πολιτισμού στην Μακεδονία και η ομάδα καλέστηκε να το παρουσιάσει αναλυτικά με την παρουσία της Υπουργού (περισσότερα εδώ)

Το υλικό ήδη εμπλουτίζει την ιστοσελίδα του δήμου visitkavala.gr, με κείμενα – φωτογραφίες – χάρτες – έντυπα για την προβολή της πεζοπορικής διαδρομής και σύντομα θα αναρτηθεί και στο tripadvisor.com. 

Βρείτε όλα τα τουριστικά έντυπα και τους χάρτες εδώ (link).

Στόχος για το 2020 είναι το υλικό αυτό να εμπλουτίσει περαιτέρω την εφαρμογή της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Via Egnatia Hiking, να εκτυπωθεί και θα διανεμηθεί σε σημεία Τουριστικής Πληροφόρησης (Περίπτερο ΕΟΤ Καβάλας, Αρχαιολογικοί Χώροι και Μουσεία, Ξενοδοχεία) και να διανεμηθεί σε τοπικούς και περιφερειακούς τουριστικούς πράκτορες που ασχολούνται με τον πολιτιστικό τουρισμό.

Συνεχίζουμε την έρευνα μας και τις εφαρμογές της για την ανάδειξη της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, ως Πιστοποιημένο Πεζοπορικό Μονοπάτι και καλούμε όλους τους Δήμους, του ερευνητικούς και πολιτιστικούς φορείς, καθώς και την κοινωνία των πολιτών, να συμμετάσχει σε αυτή τη προσπάθεια ενεργά.


Brevet Philippi 2019 

Με διπλάσιες συμμετοχές σε όλες τις δράσεις έκλεισε ο φετινός απολογισμός του 3ου Brevet Φιλίππων, της βραβευμένης ιστορικής ποδηλατικής διαδρομής 210 χλμ που διατρέχει επτά δήμους σε τρεις νομούς του Πάρκου Φιλίππων και πραγματοποιήθηκε στις 18 – 19 Οκτωβρίου 2019. Επετεύχθη και φέτος η συμβολική σύνδεση των σημαντικών αρχαιολογικών τόπων της περιοχής: των Φιλίππων (ο αρχαιολογικός χώρος των οποίων έχει ήδη χαρακτηριστεί Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO) και της Αμφίπολης, διασχίζοντας κατά σειρά τους δήμους Καβάλας, Δοξάτου, Δράμας, Προσοτσάνης, Νέας Ζίχνης, Αμφίπολης και Παγγαίου (σε συνολικά 20 οικισμούς), με αφετηρία τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και τερματισμό την Πλατεία Πελεκανίδη των Κρηνίδων.

Γύρω από την κεντρική διοργάνωση του Brevet, η οποία είναι μια μη ανταγωνιστική ποδηλατική διοργάνωση μεγάλης απόστασης και αντοχής, “χτίστηκαν” παράλληλες δράσεις για πολίτες, για τοπικούς συλλόγους, για τοπικούς ποδηλάτες, για μικρούς ποδηλάτες και για παιδιά και γονείς. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιελάμβανε ξεναγήσεις στην Καβάλα και στον Αρχαιολογικό χώρο, με στόχευση την Αρχαία Εγνατία Οδό, δράσεις για γονείς και παιδιά, δράση για ενήλικες ποδηλάτες και μια γιορτή για την τοπική κοινωνία και τους Συλλόγους του Πάρκου Φιλίππων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.


Βράβευση Tourism Awards 2019

Μια σημαντική διάκριση απέσπασε στις 10/4/2019 στα Τουριστικά Βραβεία 2019 (Tourism Awards 2019), η διοργάνωση Brevet Φίλιπποι, μια πρωτοβουλία της Επιστημονικής Ομάδας «Οψόμεθα εις Φιλίππους», η οποία έλαβε την διοργανωτική στήριξη της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης και των Δήμων του Πάρκου Φιλίππων.

Ειδικότερα, η ετήσια δράση της Brevet «Φίλιπποι», επιβραβεύθηκε με πανελλήνια διάκριση και ειδικότερα με την απονομή ασημένιου βραβείου στην κατηγορία «Strategy – Διασύνδεση του τουρισμού με άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας» των Τουριστικών Βραβείων 2019.

Τα αποτελέσματα από την διοργάνωση του 2018 υπήρξαν πολλά και εντυπωσιακά, ωθώντας την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να υποβάλλει την συγκεκριμένη διοργάνωση ως υποψήφια για τα Tourism Awards 2019. Η ανάδειξη και διασύνδεση των ιστορικών μνημείων της περιοχής μέσα από την ποδηλατική διαδρομή, η ταυτόχρονη προβολή και διασύνδεση των οικισμών και δήμων, η ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και η συμμετοχή νέων επιστημόνων και εθελοντών αναδεικνύουν την διοργάνωση αυτή όχι μόνο πρωτοπόρα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά, καθώς οι ίδιοι οι αθλητές την συνέκριναν σε ποιότητα με αυτή του Tour de France και του Giro d’ Italia!

Διαβάστε περισσότερα εδώ 


Συμπόσιο Σύγχρονης Τέχνης 

Μετά από εντατική εργασία της Επιστημονική Ομάδα “Οψόμεθα εις Φιλίππους” σε συνεργασία με τη Στέγη Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών Καβάλας, το έργο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, με την στήριξη του Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου, εγκρίθηκε προς χρηματοδότηση από το CLLD/LEADER της Αναπτυξιακή Καβάλας Α.Ε.

Το προτεινόμενο έργο αφορά στην διοργάνωση ενός υπαίθριου συμποσίου σύγχρονης τέχνης με καλλιτέχνες από όλη την περιοχή του Πάρκου Φιλίππων και τοποθεσία υλοποίησης την περιβάλλουσα περιοχή του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων (Unesco World Heritage Site). Η διάρκεια του ορίζεται σε επτά ημέρες, κατά τις οποίες οι επιλεγμένοι καλλιτέχνες θα δημιουργούν τα έργα τους υπαιθρίως, τα οποία μετά το τέλος θα κοσμίσουν την περιοχή.

Στόχος του είναι να αναδείξει τους τοπικούς καλλιτέχνες μέσα από την καλλιτεχνική αποτύπωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του πολιτιστικού τοπίου των Αρχαίων Φιλίππων και του Κάμπου των Φιλίππων. Η διοργάνωση θα λάβει χώρα από τις 23-29 Ιουλίου 2020.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 


Διαχείρισης κενών δοχείων φυτοπροστατευτικών Ν. Δράμας 

Μετά από συνεργασία της Επιστημονικής Ομάδας με τον Δήμο Δοξάτου, εγκρίθηκε προς χρηματοδότηση το έργο με τίτλο “Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση αγροτών σχετικά με την Ορθολογική Χρήση Γεωργικών Φαρμάκων και την Διαχείριση των Κενών Δοχείων Φυτοπροστατευτικών στον Δήμο Δοξάτου” από το CLLD/LEADER της Αναπτυξιακή Δράμας Α.Ε.

Το έργο αυτό εισάγει την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των επιχειρηματιών αγροτών στην ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων και την εφαρμογή ενός καινοτόμου συστήματος διαχείρισης των κενών δοχείων φυτοπροστατευτικών. Συγκεκριμένα προτείνει την ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και πιλοτική εφαρμογή πάνω σε ένα σύστημα συγκέντρωσης, αποκομιδής και μετέπειτα καταστροφής ή ανακύκλωσης των κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Παράλληλα δε περιλαμβάνει και άλλα θέματα που άπτονται της ολοκληρωμένης διαχείρισης της αγροτικής παραγωγής.

Μέσα στο 2020 και το 2021 θα γίνουν 10 δράσεις ευαισθητοποίησης με παράλληλα workshop για την ορθή διαχείριση και ανακύκλωση των πολύ επιβλαβών φυτοπροστατευτικών δοχείων σε όλη την περιοχή του Δήμου Δοξάτου.


Αγώνες Προσανατολισμού για παιδιά και ενήλικες στο Wood Water Wild Festival

Στο πλαίσιο του Wood Water Wild Festival 2019, που θα διεξήχθη και φέτος στο Περιβαλλοντικό Μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας, οι “Οψόμεθα εις Φιλίππους” διοργάνωσαν Αγώνες Προσανατολισμού για ενήλικες και παιδιά. 

Ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να γνωρίσουν το πανέμορφο Περιβαλλοντικό Μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας και τον αναπαλαιωμένο και συντηρημένο Νερόμυλο, μέσα από έναν Αγώνα εξερεύνησης με Χάρτη και Πυξίδα! Το “Orienteering”, όπως ονομάζεται στα αγγλικά, είναι ένα άθλημα για όλη την οικογένεια. 

Tα οφέλη του “Orienteering” είναι τα παρακάτω:

1. Ανάπτυξη της χωρικής σκέψης (προσανατολισμός στο χώρο)

2. Σχέση μεταξύ των ατόμων και των χαρτών μεγάλης κλίμακας

3. Κατανόηση των χαρτογραφικών εννοιών και της ανάπτυξης της επιστημονικής σκέψης με τη βοήθεια χαρτών

4. Ενίσχυση της φυσικής κατάστασης

5. Μείωση της ψηφιακής αμνησίας (digital amnesia)

6. Εξοικείωση με συνθετότερα συστήματα επικοινωνίας κάνοντας χρήση συμβόλων


Αγροτικό Καλάθι του Πάρκου Φιλίππων

Μια από τις πιο αγαπημένες δράσεις του Πυλώνα Αγροτο-περιβάλλοντος είναι η δημιουργία του ετήσιου Αγροτικού Καλαθιού του Πάρκου Φιλίππων, με τοπικά προϊόντα υψηλής ποιότητας που παράγονται στην περιοχή του Πάρκου Φιλίππων

Μια μοναδική ευκαιρία να γνωριστούμε με τις επιχειρήσεις που τα παράγουν, τους ανθρώπους πίσω από τις ετικέτες και τις γεύσεις, τις μοναδικές συσκευασίες και την ταυτότητα αυτών. Με μεγάλη μας χαρά κάθε χρόνο επιλέγουμε καινούργιες μεταποιητικές επιχειρήσεις από την λίστα επιχειρήσεων που έχει συντάξει η ομάδα και ανανεώνεται συνεχώς.

Στόχος η ανάδειξη και διασύνδεση των τοπικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και μοναδικής γεύσης κάτω από την ταυτότητα του Πάρκου Φιλίππων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ


Ο Κύκλος των Νέων 

Σε μια πρωτότυπη δημόσια διαβούλευση προσκάλεσε η Επιστημονική Ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους» τους νέους (ηλικίας έως 40 ετών) που εκλέχθηκαν πρόσφατα στην Αυτοδιοίκηση του δήμου Καβάλας, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και του αγροτο-περιβάλλοντος και τη σύνδεσή τους με τους Στόχους του ΟΗΕ για Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Η διαβούλευση πραγματοποιήθηκε σε μορφή Κύκλου (ή Συμβουλίου), μια αρχαία μορφή συνάθροισης που εφαρμόζεται εδώ και χιλιετίες, κατά τη διάρκεια της οποίας οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για τη διεξαγωγή συζητήσεων σε βάθος. Μέσα από τις τοποθετήσεις και την ανταλλαγή απόψεων, οι συμμετέχοντες στον Κύκλο θα γνωρίσουν τους νέους εκλεγμένους και τον τρόπο σκέψης τους, θα ενημερωθούν και εμπνευστούν από τις δράσεις «Grow», «Κοινό Έδαφος» και «Φάρος Αλεξανδρούπολης», θα προβληματιστούν και θα προτείνουν δράσεις για το Πάρκο Φιλίππων και θα αποφασίσουν  για την πιο αναγκαία κοινή δράση στην περιοχή μας.

Από τα αποτελέσματα του κύκλου εξήχθη η πιο σημαντική προτεραιότητα, κατά πλειοψηφία, η οποία αφορά στην “Βιωματική εκπαίδευση κατοίκων και επισκεπτών πάνω στις παραδοσιακές τέχνες, την ιστορία, τις γλώσσες, τις γεύσεις και τις εμπειρίες της περιοχής”. Η σημαντικότητα αυτής εδράζεται στο γεγονός ότι οι πολίτες του τόπου μας δεν γνωρίζουν καλά την κληρονομιά τους και έτσι δεν νιώθουν περήφανοι για την γη, την πόλη, τα αγροτικά προϊόντα, το περιβάλλον, την θάλασσα, την ιστορία, τα κτήρια τους.

Στην διαβούλευση συμμετείχαν οι Δέσποινα Μαυρίδου (Ο Τόπος της Ζωής μας), Γουνέλας Γιώργος (Ο Τόπος της Ζωής μας), Σωτήρης Σωτηριάδης (Συμπαράταξη Πολιτών), Αντώνης Ίμβρος (Ανάσα για τον Δήμο), Δέσποινα Βιργιλίου (Σύγχρονος Δήμος), Δημήτρης Κωνσταντινίδης (Σύγχρονος Δήμος), Αθηνά Ιωαννίδου, Ιωάννης Γκίκας και Θεόδωρος Αμπελίδης (Επιστημονική Ομάδα “Οψόμεθα εις Φιλίππους”) και Παύλος Γεωργιάδης (Εκπρόσωπος GROW Observatory  Ανεξάρτητη Κοινότητα Φάρος Αλεξανδρούπολης). Την συζήτηση συντόνισε η Γεσθημανή Τσουρουκίδου από την Επιστημονική Ομάδα “Οψόμεθα εις Φιλίππους”.


Τραπεζι Διαλόγου για τους στόχους του ΟΗΕ

Με αφορμή την παρουσία μας την Τετάρτη, 26 Ιουνίου, στο στρογγυλό τραπέζι του Διαλόγου των Νέων, για τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και πως αυτοί θα μπορούσαν να εφαρμόζονται στον τόπο μας, παρουσιάσαμε κάποιες από τις προτάσεις των Οψόμεθα για ένα πιο Βιώσιμο τόπο και συνομιλήσαμε με σημαντικούς καλεσμένους όπως ο κ. Δημήτρης Φατούρος, Υπεύθυνος Επικοινωνίας του ΟΗΕ για Ελλάδα και Κύπρο, ο κ. Πέτρος Κόκκαλης, επικεφαλής πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ η οποία στηρίζεται στους στόχους του ΟΗΕ, ο κ. Μάκης Κρεμύδας, πρόεδρο του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Καβάλας, ο κ. Γιώργος Γκαιτατζής, Πρόεδρος του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Νέστου και ο Ιωάννης Νεστορίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Καβάλας.

Οι στόχοι θέλουν δράσεις και οι δράσεις θέλουν δείκτες αξιολόγησης των στόχων και άρα εμείς σαν Οψόμεθα ψάχνουμε την μέθοδο περισσότερο από οτιδήποτε. Το πως είναι το πιο σημαντικό για την υλοποίηση οποιουδήποτε στόχου. Πώς μπορούμε λοιπόν να συμβάλλουμε έμπρακτα στους 17 στόχους του ΟΗΕ μέσω των καθημερινών μας πράξεων;

Διαβάστε τις προτάσεις εδώ.


Διεθνής Ημιμαραθώνιος Αποστόλου Παύλου 2019

Η Επιστημονική Ομάδα “Οψόμεθα εις Φιλίππους” συμμετείχε και φέτος στην διοργάνωση του Ημιμαραθωνίου σε συνεργασία με τους ΣΕΒΑΣ Καβάλας, δήμο Καβάλας, Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας. Ο Διεθνής Ημιμαραθώνιος ‘’Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου’’ είναι ένας αγώνας τρεξίματος, με συνεχή παρουσία επί 14 χρόνια. Η διεθνής διοργάνωση του 2019 βελτιώθηκε και εξελίχθηκε αποκτώντας περισσότερους εθελοντές, σταθμούς τροφοδοσίας, συνεχή παρακολούθηση της διαδρομής από την Τροχαία Καβάλας αποσπώντας θετικά σχόλια από τους συμμετέχοντες αθλητές. Σκοπός του αγώνα είναι να τιμηθεί ο Απόστολος των Εθνών Παύλος και το ιστορικό γεγονός της άφιξής του στην Καβάλα ως πρώτο σταθμό της Αποστολικής του Διαδρομής επί ευρωπαϊκού εδάφους σε συνδυασμό με έναν αθλητικό αγώνα δρόμου. Έτσι, η θρησκευτική και πολιτισμική ιστορία του τόπου συνδέεται με την αθλητική.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε εδώ ρεπορταζ απο την συνέντευξη τύπου

Leave a Reply