ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Χαράλαμπος Τσουρουκίδης

Αρχιτέκτων Μηχανικός – Πρόεδρος της ΑΜΚΕ
Επιστημονική Ομάδα Οψόμεθα εις Φιλίππους

Ένας πολίτης με πάθος για την πατρίδα του.

Ένας αρχιτέκτονας με πάθος για την αρχιτεκτονική και την σχέση της με τον άνθρωπο. Αγάπη σεβασμό και εμπιστοσύνη στον άνθρωπο και την δημιουργική πλευρά του. Είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον κ. Τσουρουκίδη. Τα έθεσε και τα θέτει ως αυστηρές προτεραιότητες στη ζωή του, αδιαφορώντας πολλές φορές για το προσωπικό κόστος, σε καιρούς που οι σειρήνες της ιδιοτέλειας και της αρπαχτής γοητεύουν ιδιαίτερα τους νεοέλληνες.

Ανιδιοτελής και ολιγαρκής στην προσωπική του ζωή, επιστήμονας με υψηλό αίσθημα ευθύνης και τεχνογνωσίας ο κ.Τσουρουκίδης, βραβεύτηκε πολλές φορές για τα έργα του, και ακόμη περισσότερες συνέτασσε αφιλοκερδώς μελέτες για την προστασία, την αναβάθμιση και ανάπτυξη της πατρίδας του αλλά και σε όσους συμπολίτες είχαν ανάγκη και ζήτησαν την βοήθειά του.

Η υπερδεκαετής προσφορά του στα κοινά και η ευλαβική προσήλωση στην αισθητική, την προστασία, την εργονομία και τη χρήση τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου χώρου τον έφεραν πολλές φορές αντιμέτωπο με ιδιοτελή και ιδιωτικά άνομα συμφέροντα.

Ωστόσο στο πέρασμα του χρόνου η δικαίωση έρχεται από την αξία των έργων του και από την ευρύτερη κοινωνική αποδοχή και δικαίωση που πλέον αποδίδεται στο πρόσωπο του και την δουλειά του. Τα κτίρια που κατασκεύασε, ιδιωτικές κατοικίες – ξενοδοχεία – παραγωγικές μονάδες , αποκτούσαν αμέσως με την παράδοσή τους μεγάλες υπεραξίες καθώς το τελικό αποτέλεσμα άρτιο, λειτουργικό και αισθητικό ξεχωρίζει με την ιδιαιτερότητα από την μονοτονία και την ισοπεδωτική κτiριοδομή της νεοελληνικής πραγματικότητας που απαξιώνει παραδόσεις, κόπους και οικογενειακές οικονομίες πολλών ετών.

Η αρχαιοελληνική αξία της πίστης «στον καλόν και αγαθόν» χαρακτήρα του ανθρώπου,

αποτελεί γι΄ αυτόν αρχή και ανέδειξε ως κυρίαρχη επαγγελματική αρετή την δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πελάτες του. Αυτοί οι δεσμοί εμπιστοσύνης σπάνια διερράγησαν . Αντιθέτως ενισχύονταν και οι περισσότεροι στην συνέχεια έγιναν φίλοι, καθώς ο ίδιος υπηρετεί με τον ίδιο ζήλο τις ανάγκες και τα συμφέροντά τους σε όλη την διάρκεια της συνεργασίας. Θα άξιζε πραγματικά μια ματιά σε παλαιότερες ή πρόσφατες δουλειές που θα βεβαίωναν και τον πλέον δύσπιστο για την αλήθεια και την δυναμική τους. Σίγουρα έχουν κάνει υπερήφανους και ευτυχείς τους ιδιοκτήτες τους. Αυτή η ιεράρχηση αξιών σε συνδυασμό με τις αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας και αισθητικής στην δουλειά του, τον άφησαν ανυπεράσπιστο, στις σπάνιες φορές που αυτό συνέβη, μόνο σε κακόβουλες ιδιοτελείς επιθέσεις που σίγουρα είχαν άλλα κίνητρα αιτίες και στόχους.

* Το κείμενο έχει συνταχθεί από τον Γιάννο Παπαιωάννου, αγαπημένο φίλο και συνεργάτη ζωής

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

Η επιστημονική ομάδα “Οψόμεθα εις Φιλίππους έχει ένα μεγάλο επιστημονικό δυναμικό, με ειδίκευση στον τουρισμό, τη διαχείριση πολιτισμού, την αρχιτεκτονική, τη γεωπονία, την αγροτική παραγωγή, την υδραυλική μηχανική, την οικονομική ανάλυση, τη στρατηγική διοίκηση, την αρχαιολογία, τη μουσειολογία, τη γεωλογία. Ο κάθε ένας εξ αυτών συνεισφέρει, με τις γνώσεις του και την εμπειρία του, στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Τενάγειας και Παρατενάγειας περιοχής των Φιλίππων έτσι ώστε να αναδειχθεί σε προορισμό παγκόσμιας εμβέλειας και ακτινοβολίας.

Εγγραφές

Γίνε μέλος της Επιστημονικής Ομάδας και ωφέλησε τον τόπο σου με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, όπως έρευνα, εργασία, εθελοντική συνεισφορά κ.α. Οι τόποι που ανθίζουν είναι αυτοί που ανακτούν την ιστορική, πολιτιστική, αρχιτεκτονική κληρονομιά τους και βρίσκουν την ταυτότητα τους, την ψυχή και το πνεύμα τους και σε αυτό καλούμαστε να συμμετέχουμε σαν πολίτες και επιστήμονες, διαμορφώνοντας το παρόν και το μέλλον μας. 

Εγγραφή Μέλους
Εγγραφή Εθελοντή
Έρευνα

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσα από όλα τα διαθέσιμα μέσα που σας παρέχουμε, όπως τις φόρμες επικοινωνίας, τα κοινωνικά δίκτυα, τα email και τα τηλέφωνα μας. Η ομάδα είναι «ανοιχτή» και σας περιμένει.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινώνησε με την επιστημονική ομάδα

Επικοινωνία

ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγράψου στην Eπιστημονική Oμάδα

Εγγραφή