ΔΡΑΣΕΙΣΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ιστορικός ποδηλατικός γύρος Πάρκου Φιλίππων

By 2 Νοεμβρίου, 20177 Μαΐου, 2020No Comments

Βασική ιδέα

H Ιστορική Ποδηλατική Διάσχυση του Πάρκου Φιλίππων ήταν μια ιδέα του µέλους της Επιστηµονικής Οµάδας “Οψόμεθα εις Φιλίππους” Μιχάλη Καραβελίδη, ο οποίος οραματίστηκε μια µεγάλη ποδηλατική διαδροµή, που θα συνέδεε τις πρωτεύουσες των δήµων στις οποίες ανήκει γεωγραφικά το “Πάρκο Φιλίππων” και ορισµένα από τα σπουδαιότερα -από πολιτιστικής, ιστορικής αλλά και κοινωνικής πλευράς- σηµεία του (όπως ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, οι πηγές του Αγγίτη, το σπήλαιο της Αλιστράτης και ο αρχαιολογικός χώρος της Αμφίπολης).

Το όραμα αυτό ανέλαβαν να κάνουν πράξη οι “Οψόμεθα εις Φιλίππους” -και συγκεκριμένα ο Πυλώνας Τουρισμού, αναγνωρίζοντας την σημασία αυτής της δράσης για την προώθηση και ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του “Πάρκου Φιλίππων”.

ΣΧΕΤΙΚΑ
ΜΕ ΤΟ BREVET ΦΙΛΙΠΠΩΝ

Η δράση αποτελεί ετήσιο θεσμό και ακολουθεί τα γαλλικά πρότυπα ανάπτυξης του ποδηλατικού τουρισμού με υλοποίηση της διοργάνωσης στα πλαίσια της Brevet Randonneurs Mondiaux και Audax Club Parissien υπό την επίβλεψη του Brevet Randonneurs Greece1. Η διοργάνωση με διεθνή κωδικό τίτλο “Brevet Φιλίππων – Brevet Philippi” έχει λάβει επίσημη άδεια διοργάνωσης εκδηλώσεων Brevets de Randonneurs Mondiaux (BRM) και έχει ενταχθεί στο επίσημο διεθνές ημερολογιακό πρόγραμμα ACP2 από τον Ιανουάριο του 2018. Αφορά στην διάσχιση 210 χμ, μέσα από είκοσι (20) τοπικούς οικισμούς και επτά (7) διαφορετικούς δήμους (Δήμος Καβάλας, Δήμος Δράμας, Δήμος Δοξάτου, Δήμος Προσοτσάνης, Δήμος Παγγαίου, Δήμος Αμφίπολης, Δήμος Νέας Ζίχνης). Το ίχνος της ποδηλατικής διαδρομής ενώνει σημαντικούς πολιτιστικούς, τουριστικούς και περιβαλλοντικούς πόρους, με σημαντικότερους αυτούς των αρχαιολογικών χώρων των Φιλίππων και της Αμφίπολης. Η Ποδηλατική διοργάνωση έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορική Μάχη των Φιλίππων (42 π.Χ.), για αυτό επιλέχθηκε να γίνει εντός του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα κοντά στην ημερομηνία της τελικής μάχης, στις 20 Οκτωβρίου. Η Μάχη των Φιλίππων, ως παγκοσμίου φήμης γεγονός, οριοθετεί την μετάβαση από την Δημοκρατία στην Ολιγαρχία και έχει επηρεάσει την ιστορία όλου του δυτικού κόσμου, από τότε μέχρι σήμερα.

ΣΚΟΠΟΣ
ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ

Στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης επιδιώκεται, η ενίσχυση της ευρύτερης περιοχή ως κέντρου πολιτισμικού και αθλητικού τουρισμού καθώς αποτελεί τόπο με πλούσιο γεωμορφολογικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό απόθεμα. Σκοπός του θεσμού του «Brevet Φιλίππων» είναι να αξιοποιήσει την παγκοσμίου φήμης Μάχης των Φιλίππων και να τοποθετήσει την περιοχή, αθλητικά αλλά και τουριστικά, στην θέση που της αξίζει δημιουργώντας φήμη, αναγνωρισιμότητα, ανταγωνιστικότητα, επισκεψιμότητα, θέσεις εργασίας, νέα επιχειρηματικότητα, επενδύσεις και κερδοφορία για όλους τους «μετόχους» του τόπου. Μέσα από τις δράσεις αυτές επιδιώκεται να χτιστεί μια διακριτή και σαφής ταυτότητα του θεσμού και της περιοχής που θα προβάλλεται με συνέπεια και συνέχεια σε όλα τα κανάλια επικοινωνίας από όλους τους φορείς σε κάθε ευκαιρία σε βάθος χρόνου, με οργανωμένο σχέδιο μάρκετινγκ και επικοινωνίας. Παράλληλα ο θεσμός αυτός δημιουργεί ενωτικές προϋποθέσεις για τους πολίτες και τους επιχειρηματίες της περιοχής, καλλιεργώντας την οικονομική ανάταση και την κοινωνική συνοχή που έχει ανάγκη η περιοχή μας.

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ

Το «Brevet Φιλίππων», αποτελεί ένα φιλόδοξο θεσμό με στόχους διεθνούς ανάπτυξης γύρω από τις χώρες της Βαλκανικής αλλά και της Ευρώπης προσελκύοντας επισκέπτες αθλητικής και πολιτισμικής βάσης, με αρχικό ενδιαφέρον που κινείται γύρω από το ποδήλατο και διανθίζεται με άλλα αθλητικά και πολιτισμικά προϊόντα. Μέσω του θεσμού προωθούνται και αναδεικνύονται τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της περιοχής μέσω του μανδύα του πολιτισμού και του αθλητισμού. Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης προωθούνται τα τοπικά προϊόντα, παρέχονται υπηρεσίες τουρισμού και δραστηριοτήτων, ενισχύονται οι επιχειρήσεις διαμονής, εστίασης, ψυχαγωγίας και μεταφορών. Προβάλλονται οι οικισμοί, και αναδεικνύονται δυναμικά τα πολιτισμικά και περιβαλλοντικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Η Διαδρομή, ακολουθεί τις ρίζες των ορεινών όγκων που υπάρχουν περιμετρικά του Πάρκου Φιλίππων, με εκκίνηση τον Αρχαιολογικό Χώρο Φιλίππων, Μνημείο Πολιτισμικής Κληρονομιάς της Unesco. Στη συνέχεια, οι ποδηλάτες θα κινηθούν προς το χωριό του Καλαμώνα και αφού περάσουν από το Καλαμπάκι, τη Φτελιά και το Μικροχώρι, θα μπουν στη πόλη της Δράμας. Από εκείνο το σημείο, θα ακολουθήσουν την εθνική οδό Δράμας – Νευροκοπίου μέχρι να βρουν την αριστερή στροφή προς τα Κοκκινόγεια, όπου θα είναι και ο πρώτος σταθμός ελέγχου.
Στη συνέχεια ξεκινά μια πολύ όμορφη, ανηφορική όμως διαδρομή, στους πρόποδες του Μενοικίου Όρους περνώντας κατά σειρά από τους οικισμούς της Χαριτωμένης, της Καλής Βρύσης, της Καλλιθέας, της Περιχώρας, του Αγιοχωρίου, της Αλιστράτης, μέχρι να συναντήσουν το Σταθμό Λευκοθέας και να κινηθούν με κατεύθυνση προς Σέρρες για λίγα χιλιόμετρα. Αφήνοντας την εθνική οδό, στρίβουν αριστερά προς την Αμφίπολη, όπου μετά από κυρίως κατηφορικά χιλιόμετρα, θα βρουν το τρίτο σταθμό ελέγχου, στον Λέων της Αμφιπόλεως. Από εκείνο το σημείο, θα ακολουθήσουν το δρόμο που θα τους ξαναβάλει στην Αμφίπολη για να κινηθούν πάλι προς τη Μεσσολακιά.
Έπειτα ακολουθούν το δρόμο με κατεύθυνση τη Πρώτη Σερρών, όπου μετά από λίγα χιλιόμετρα, θα συναντήσουν τη διασταύρωση που οδηγεί στη Καβάλα. Εκεί στρίβουν αριστερά, προς Ελευθερούπολη, όπου τους περιμένει ο τρίτος σταθμός ελέγχου. Αφήνοντας την Ελευθερούπολη, κινούνται προς τη Καβάλα μέχρι τη διασταύρωση του Σταυρού όπου στρίβουν αριστερά προς τις Κρηνίδες. Εκεί στη πλατεία Πελεκανίδη, τους περιμένει ο τελευταίος σταθμός ελέγχου και ο τερματισμός 210 επίπονων αλλά απολαυστικών χιλιομέτρων.

 

2017 –

Ο 1ος Ποδηλατικός Γύρος του Πάρκου Φιλίππων διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017. Το 2018 ακολούθησε η 2η ποδηλατική διάσχιση με την επίσημη πιστοποίηση Brevet Randonneurs και η αμέσως επόμενη το 2019, όπου ποδηλάτες από Ελλάδα και Εξωτερικό συμμετείχαν και κατέθεσαν τις καλύτερες των εντυπώσεων, αφήνοντας την Επιστημονική Ομάδα και την τοπική κοινωνία απόλυτα ικανοποιημένη.

 

Διαβάστε περισσότερα στην Ιστοσελίδα της Διοργάνωσης -> http://www.brevetphilippi.com/

 

 

Leave a Reply