ΝΕΑ

2η Θεματική πεζοπορία στο Μυθικό Παγγαίο με το “Παγγαιόραμα” – 2023

By 10 Μαΐου, 2023No Comments

Η Επιστημονική ομάδα Οψόμεθα εις Φιλίππους, το δίκτυο συνεργατικών επιχειρήσεων “Παγγαιόραμα” και το συνεργαζόμενο τουριστικό γραφείο Visit North Greece, στο πλαίσιο της δημιουργίας των 2 νέων τουριστικών του πακέτων με κεντρικό θέμα το Λατρευτικό και Ιστορικό Παγγαίο, σας προσκαλεί στη 2η πιλοτική εκδρομή που θα αναδείξει το Παγγαίο ως το νέο πολιτιστικό – πεζοπορικό προορισμό της Ελλάδας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ το χωριό Μεσορόπη (κεντρική πλατεία, όπου αφήνουμε τα αυτοκίνητα)

ΩΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ 8:00π.μ.  (Υποδοχή, συστάσεις, σύντομη αναφορά στην ιστορία του χωριού από τοπικούς φορείς)

ΣΚΟΠΟΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ η διάσχιση του μονοπατιού της Μεσορόπης (απόσταση χλμ:5,5 συνολικός χρόνος 6-7ώρες)

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ η τοποθεσία «σπήλαιο της βοσκόβρυσης» στο όρος Παγγαίο 

Στην μοναδική αυτή διαδρομή, έχουμε μόνιμη συντροφιά τα τρεχούμενα νερά, που είναι κατά μήκος σε όλο το μονοπάτι και τις «φωνές» από τα «κελαρίσματα» των πουλιών.  Συναντάμε και βαδίζουμε επάνω σε πετρόχτιστα και ξύλινα γεφύρια, ενώ ο ήλιος παίζει κρυφτό ανάμεσα στα ψηλά δέντρα του δάσους. Παίρνουμε μεγάλες ανάσες «ομορφιάς» και «γαλήνης», απολαμβάνουμε με τα μάτια και με όλες τις αισθήσεις μας αυτή την ευεξία-ευλογία!

Αφού δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες από τον υπεύθυνο συνοδό βουνού

8:30  Έναρξη πεζοπορίας από την πλατεία του χωριού. 

Πεζοπορία για λίγο εντός του χωριού με ανοδική, μικρής κλίμακας, πορεία.  Σε υψόμετρο 400μ. συναντάμε την είσοδο στο μονοπάτι  στην περιοχή που βρίσκεται η τοποθεσία που ονομάζεται «Νυβριός», φυσικό κάλλος μοναδικής ομορφιάς. Ένας εντυπωσιακός καταρράκτης  ρίχνει τα νερά του σε μία υπέροχη  λίμνη και σε βάζει στον πειρασμό να θέλεις να βουτήξεις. Το καλοκαίρι με την ζέστη, η βουτιά είναι δεδομένη, για τώρα μάλλον θα πρέπει να είσαι πολύ θαρραλέος. Αν ωστόσο θέλετε να βάλετε τα πόδια σας θα πρέπει να έχετε και τον απαραίτητο εξοπλισμό (πχ. Μία πετσέτα, ζευγάρι κάλτσες κτλ)  Σε αυτή την λίμνη γίνεται ο «Αγιασμός» των υδάτων του χωριού. Η τοποθεσία αυτή θεωρείται το σημείο εκκίνησης του μονοπατιού. 

Φώτο:ψησταριά Καστανιές

11:00 Μικρή στάση σε ξέφωτο για ανάπαυση, snack (χορηγία)  και απόλαυση της φύσης, των δέντρων, του καταρράκτη και μιας ακόμη λίμνης. «Χαράς ευαγγέλια» για τα μάτια μας όλο το τοπίο, με τα υπέροχα χρώματα, που απλόχερα χαρίζετε μπροστά μας! 

*Σε αυτό το σημείο η ομάδα θα χωριστεί έτσι ώστε οι πιο δυνατοί πεζοπόροι να συνεχίσουν για το επόμενο πιο δύσκολο και απαιτητικό κομμάτι, ενώ οι υπόλοιποι θα πάρουμε χαλαρά, σιγά σιγά, την κατάβασή μας και επιστροφή στην Μεσορόπη με πιθανή ώρα άφιξης στις 14:00μμ.

 *η ομάδα που θα επιστρέψει πρώτη και ενόσω περιμένει την επιστροφή και των υπολοίπων, θα μπορεί πιεί ένα καφεδάκι στο παραδοσιακό καφενείο και παρέα με τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου θα ξεναγηθούμε, θα περπατήσουμε και θα γνωρίσουμε την παραδοσιακή Μεσορόπη. Την αρχιτεκτονική, τα όμορφα σπίτια, τα γεφύρια . Παντού κρυμμένες εκπλήξεις, πλακόστρωτα σοκάκια, ασπρο-βαμμένες αυλές και μυρωδάτα λουλούδια, που θα μας γοητέψουν. Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κος.Βαγγέλης Μποζούδης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου κα.Κική Ντάμεν και η τέως πρόεδρος κα.Γεωργία Σκούτη  θα μας συνοδέψουν και ξεναγήσουν στον τόπο τους.

Για όσους συνεχίσουν την πεζοπορία στο μονοπάτι

12:00  Άφιξη στην τοποθεσία «σπήλαιο της Βοσκόβρυσης». Ανάπαυση και απόλαυση της τοποθεσίας και της μοναδικής θέας μιας και είμαστε σε υψόμετρο  1150μ.

13:00μμ  Έναρξη επιστροφής στην Μεσορόπη από το ίδιο μονοπάτι 

Πιθανή ώρα επιστροφής 15:30 στην πλατεία του χωριού, όπου και έχουμε αφήσει τα αυτοκίνητα.

16:00-18:00 γεύμα στην παραδοσιακή ταβέρνα «ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ». Σε ύψωμα, σε όμορφη, μέσα σε δέντρα, τοποθεσία και θέα σε όλο το χωριό. Το περιβάλλον σε προδιαθέτει για χορό και τραγούδια.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ για το γεύμα στην ταβέρνα

Το μενού αποτελείται από κρέατα της ώρας, ατομικής επιλογής (σουβλάκι ή μπιφτέκι ή μπριζόλα χοιρινή ή κοτοσουβλάκι) και ανά τέσσερα άτομα τηγανητές πατάτες, αγγουροντομάτα, μαρούλι, φέτα, αλοιφές (τζατζίκι+τυροσαλάτα) και μελιτζάνα ψητή. Χύμα κρασί (λευκό , ημίγλυκο, ξηρό, ροζέ) ή τσίπουρο και αναψυκτικά και στο τέλος γλυκό.

Τιμή κατά άτομο 17 ευρώ.

*για όποιον θελήσει να πάρει κάτι άλλο μπορεί να το κάνει με την σχετική επιβάρυνση , βάση τιμοκαταλόγου.

18:00μμ αποχαιρετούμε την Μεσορόπη και τους φιλόξενους κατοίκους και συνεχίζουμε για ένα μικρό πέρασμα από τα πολύ όμορφα διπλανά χωριά Μουσθένη και Δωμάτια. Μέλη των τοπικών κοινωνιών και των αντίστοιχων πολιτιστικών συλλόγων όπως η Πρόεδρος Αικατερίνη Μυλωνά του Πολιτιστικού Συλλόγου Μουσθένης «το Παγγαίο» και ο Πρόεδρος Γεώργιος Δεληχουρμούζης του Πολιτιστικού Συλλόγου Δωματίων «το γεφύρι» θα μας υποδεχτούν για να μας γνωρίσουν και να μας ξεναγήσουν στον τόπο τους.

Στην Μουσθένη θα σταθούμε στην τοποθεσία «τρύπες της Παναγίας» και θα ακούσουμε την μυθολογία τους γιατί ονομάζονται έτσι. Στις τρύπες (σπηλιές) αυτές οι Χριστιανοί των πρώτων αιώνων δόξαζαν τον Θεό. Ο θρύλος λέει πως μέσα από αυτές κι ακολουθώντας μια μυστική διαδρομή το σπήλαιο οδηγεί στην Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας

Φώτο Ζωή Μυλοθροπούλου

Στα Δωμάτια θα θαυμάσουμε τα όμορφα γεφύρια.

Φώτο Δωμάτια Παγγαίου Καβάλας (FB)

Η παρέα μας θα πιει ένα τελευταίο καφεδάκι κάτω από πλατάνια και δίπλα σε νερά στο τοπικό καφενείο δίπλα στο γεφύρι.  

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ρούχα άνετα, ανάλογα με τον καιρό (επίσης καλά είναι να έχετε μαζί σας έξτρα μία αλλαξιά).

Καλό ζευγάρι παπούτσια για περπάτημα (ορειβατικά μποτάκια ή αθλητικά βουνού (τύπου trail)

Μπαστούνια πεζοπορίας – Μπατόν

Ένα σακίδιο για τα προσωπικά σας αντικείμενα

Καπέλο, γυαλιά

Φρούτα, μπάρα ενέργειας κτλ

Νερό

Και οπωσδήποτε την θετική σας διάθεση

ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι συμμετέχοντες με το αίτημα συμμετοχής τους στην πιλοτική εκδρομή-πεζοπορία και σε όλη την δραστηριότητα δηλώνουν ότι :

-Δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας. 

-Φέρουν την πλήρη ατομική τους ευθύνη αποδεχόμενοι πιθανούς κινδύνους για την ασφάλειά τους.

-αποδέχονται πιθανή τροποποίηση του προγράμματος ή μέρος αυτού αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι ασφάλειας πχ. Καιρικών συνθηκών.

-είναι υποχρεωμένοι να υπακούν στις οδηγίες του αρχηγού-συνοδού

-επιτρέπουν να χρησιμοποιηθεί φωτογραφικό ή βιντεοσκοπημένο υλικό που θα ληφθεί κατά την διάρκεια της εκδρομής.

-συναινούν στη συλλογή, καταχώριση και αποθήκευση των προσωπικών τους δεδομένων.   

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ αποκλειστικά μέσω του συνδέσμου-> https://forms.gle/PgaL7W5tptj8tSN8A

Περισσότερες πληροφορίες: Ζωή Μυλοθροπούλου (+30 6944222990) 

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα

*Ισχύει ο περιορισμός των 15 ατόμων. Γι΄αυτό παρακαλείσθε όπως και επικοινωνήσετε άμεσα για να κλείσετε την θέση σας.

*δεν υπάρχει χρέωση εκδρομής για τη διοργάνωση της εκδρομής εκτός από το Γεύμα στις Καστανιές και τη Διανυκτέρευση στο Δασικό χωριό για όσους το επιλέξουν.

*Η μετακίνησή σας προς την Μεσορόπη γίνεται με δικό σας ΙΧ αυτοκίνητο

…………………………….

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΝΥΚΤΈΡΕΥΣΗ

Στο Δασικό χωριό Παγγαίου το βράδυ του Σαββάτου 27 Μαΐου 2023 

  • -Στα πλαίσια της πιλοτικής εκδρομής – προσομοίωσης θα πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου διανυκτέρευση  στις εγκαταστάσεις του Δασικού χωριού Παγγαίου 
  • -Κόστος συμμετοχής 25 ευρώ το άτομο (περιλαμβάνεται δείπνο και διανυκτέρευση Σαββάτου και πρωινό Κυριακής) 
  • -Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν παρακαλούνται να δηλώσουν άμεσα την πρόθεσή τους για να οργανωθεί καλύτερα όλο το πρόγραμμα.
  • -Όσοι πραγματοποιήσουν την διανυκτέρευση,  σημαίνει ότι θα πρέπει να ανέβουν από το Σάββατο (ότι ώρα τους βολεύει) στο Δασικό χωριό, έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν την ομορφιά της τοποθεσίας αλλά και να χαλαρώσουν με καλή παρέα.   θα περάσουν ένα όμορφο απόγευμα και βράδυ Σαββάτου  το οποίο μας εγγυάται ο υπεύθυνος κος Ελευθέριος Κοκκινίδης και αντίστοιχα την Κυριακή θα ξεκινήσουν από εκεί για να πάνε στην Μεσορόπη όπου είναι το πρωινό μας ραντεβού.  

*οι εγκαταστάσεις του Δασικού Χωριού για εκείνο το βράδυ είναι αποκλειστικά κλεισμένες για τις ανάγκες της εκδρομής και αυτό μας δίνει την πολυτέλεια να απολαύσουμε όλες τις παροχές και να περάσουμε τέλεια την βραδιά μας.

Οδηγίες : περίπου 2 χλμ μετά την Ελευθερούπολη στην διασταύρωση δρόμων προς την παλιά εθνική οδό  Καβάλας-Θεσσαλονίκης, εμείς  παίρνουμε τον δρόμο δεξιά και ακολουθούμε τις πινακίδες. Στην συνέχεια μπαίνουμε σε δασικό δρόμο όπου μετά από 15 λεπτά θα βρεθούμε στο Δασικό χωριό.

Φώτο Ελευθέριος Κοκκινίδης

……………………………………………

ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ – ΧΟΡΗΓΟΙ

ΧΟΡΗΓΟΣ/ΣΥΝΟΔΟΣ ΒΟΥΝΟΥ 

η εταιρεία «Δράση και Ενέργεια» Νέστος Ροδόπη Θράκη (πιστοποιημένη και μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής (Σ.Ε.Τ.Ε.Υ.Δ.Α)

ΧΟΡΗΓΟΣ/ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥ SNACK

Ο παραδοσιακός φούρνος της Μεσορόπης «το ΠΡΟΖΥΜΙ» της οικογένειας Γιάννη και Μαρίας Βαζακίδου

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσορόπης «ο Μέγας Αλέξανδρος»

Πρόεδρος Συλλόγου Κυριακή (Κική) Ντάμεν

Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Μεσορόπης κ.Μποζούδης Γεώργιος

Πολιτιστικός Σύλλογος Μουσθένης «το Παγγαίο»

Πρόεδρος Συλλόγου Αικατερίνη Μυλωνά

Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Μουσθένης κ.Σεχτανίδης Γεώργιος

Πολιτιστικός Σύλλογος Δωματίων «το γεφύρι»

Πρόεδρος Γεώργιος Δεληχουρμούζης

Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Δωματίων κ.Μπαλής Σταμάτιος

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ / ΓΕΥΜΑ

Μετά το πέρας της πεζοπορίας θα ακολουθήσει γεύμα στην ταβέρνα «Καστανιές» στην Μεσορόπη.  

ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ

Δασικό χωριό Παγγαίου κοιν.σ.επ

…………………………………

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για 

Μεσορόπη, Μουσθένη, Δωμάτια

Και τα τρία χωριά είναι από τα πιο όμορφα, γραφικά, χωριά του Δήμου Παγγαίου, στο νομό Καβάλας. Βρίσκονται επί της παλαιάς εθνικής οδού Καβάλας Θεσσαλονίκης. 

Μεσορόπη

Η ονομασία της προήλθε από την αρχαία πρόταση «εν μέσω ορέων οπή» καθώς περιβάλλεται από βουνά και μετεξελίχθηκε σε Μεσορόπη, που έγινε και η τελική ονομασία του χωριού μέχρι και σήμερα.  

(πηγή Βικιπαίδεια)

Μονοπάτι Μεσορόπης – Σπηλιά της Βοσκόβρυσης

Με αφετηρία το χωριό Μεσορόπη και διανύοντας 5,5χλμ σε 3-3,5 ώρες πορεία ανάβασης με υψομετρική διαφορά περίπου 1000μ. και με βαθμό δυσκολίας Β+ [Μέτριο με καλή φυσική κατάσταση] φθάνουμε σε τοποθεσία που οι ντόπιοι την ονομάζουν «Βοσκότρυπα» ή  σπηλιά της βοσκόβρυσης

Το μονοπάτι της Μεσορόπης είναι διαμορφωμένο από το Δασαρχείο Καβάλας κατά το έτος 2006.

Το ιστορικό βουνό, η μοναδική φύση, το δάσος με τις οξιές, τα ξύλινα και πέτρινα γεφύρια, τα γάργαρα ρυάκια, οι εντυπωσιακές βάθρες, οι υπέροχοι καταρράκτες και οι δροσερές λίμνες σε συνδυασμό με την επαρκή σηματοδότηση (για  ενημέρωση αλλά και την ασφαλή προσβασιμότητα των πεζοπόρων), το σωστό σχεδιασμό (ο οποίος αναδεικνύει όλα τα σπάνιας ομορφιάς φυσικά σημεία) και τη δημιουργία πολλών φροντισμένων σημείων ξεκούρασης , προσδίδουν μεγάλη αξία και δικαίως το μονοπάτι είναι ξακουστό και επισκέψιμο από πεζοπόρους από όλο τον κόσμο.

Μουσθένη

Η Μουσθένη χτισμένη στους πρόποδες του Παγγαίου με τα χαρακτηριστικά πλακόστρωτα στενάκια της, τα πολύχρωμα αρχοντικά σπίτια χτισμένα επί τουρκοκρατίας.  Τον χαρακτηριστικό ήχο του τρεχούμενου νερού σε όλα στα σοκάκια, μπροστά στα σπίτια κλέβει τις καρδιές και αποτελεί τέλειο προορισμό για απόδραση χειμώνα – καλοκαίρι.

(πηγή Βικιπαίδεια)

Φώτο Ζωή Μυλοθροπούλου

Δωμάτια

Τα Δωμάτια (μέχρι το 1926 Σαμάκοβο) 

Κατά την Τουρκοκρατία, στην περιοχή κατασκευάστηκαν έξι πετρόκτιστα γεφύρια, τα οποία κηρύχθηκαν διατηρητέα μνημεία ατο 1990. Τα γεφύρια είναι τοξοτά, κατασκευασμένα από ημιλαξευτούς λίθους. Στις αρχές του 20ου αιώνα, ήταν ένα από μεγαλύτερα χωριά της περιοχής με μουσουλμάνους κατοίκους. Η νεοελληνική ονομασία του χωριού προέκυψε από τον οικισμό Δωμάτια της περιοχής Σωκίων της Μ.Ασίας από τον οποίο μεταφέρθηκαν πρόσφυγικές οικογένειες κατά την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, σύμφωνα με την συνθήκη της Λωζάνης. Είναι αναγνωρισμένα ως παραδοσιακός οικισμός

(πηγή Βικιπαίδεια)

Το μονοπάτι της Μεσορόπης έχει αυτό που λείπει από τα υπόλοιπα:  άφθονα νερά. Διαμορφωμένο το 2006 από το δασαρχείο Καβάλας, επιτρέπει την πρόσβαση σε μέρη σπάνιας ομορφιάς με  μικρούς καταρράκτες και  λίμνες, διαθέτει παγκάκια και κιόσκια στα σημεία ξεκούρασης, προστατευτικούς φράχτες, ξύλινα γεφυράκια και πέτρινα σκαλοπάτια σε μέρη που ήταν κακοτράχαλα και γλιστερά.

Το σημαντικότερο είναι πως όλα αυτά υπακούουν σε μια σωστή αισθητική, που σε κανένα σημείο δεν προσβάλει τη φύση ή τον περιπατητή. Η διαμόρφωση αυτή φτάνει μέχρι τη Σπηλιά “Βοσκοβρύση”  (Τσομπάν Σουί)  διανύοντας μια απόσταση 5 περίπου χιλιομέτρων.

(πηγή ΕΟΣ Καβάλας)

Ένα είναι σίγουρο…………….

Ότι θα απολαύσουμε την φύση σε όλο της το μεγαλείο

———————-

Οι πιλοτικές εκδρομές είναι μέρος του έργου “ΦΟΡΟΥΜ ΠΑΓΓΑΙΟΡΑΜΑ”, το οποίο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα CLLD/LEADER Ν. Καβάλας και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Leave a Reply