6 χρόνια δημιουργίας με νομική μορφή και άλλα 2 ως άτυπη ομάδα προώθησης της ιδέας του Πάρκου Φιλίππων. Οι Οψόμεθα συνεχίζουν να πετυχαίνουν τους στόχους τους, οι οποίοι είναι :
- Η μετατροπή του φυσικού αγροτο-πολιτιστικού περιβάλλοντος, μεγάλης ιστορικής και εθνικής σημασίας, της κοιλάδας των Φιλίππων (Τενάγειες και Παρατενάγειες περιοχές), σε έναν προορισμό Αριστείας
- Η δημιουργία ενός πρότυπου Ολιστικού Μοντέλου Ανάπτυξης, (Master Plan)
- Η συσπείρωση επιστημόνων με σκοπό την ανάδειξη της περιοχής των Φιλίππων σε προορισμό παγκόσμιας ακτινοβολίας.
- Η εκπαίδευση και ενεργοποίηση πολιτών και φορέων σε ζητήματα περιβάλλοντος, αειφορίας, ανάπτυξης και ποιότητας ζωής.
- Ο σεβασμός η διατήρηση και η προστασία της πολιτιτικής κληρονομιάς
Παρακάτω αναφέρονται ορισμένα ενδιαφέροντα στατιστικά:
➝ Πάνω από 18.000 πολίτες, 102 χορηγοί, 60 συνεργάτες έχουν συμμετέχεις σε δράσεις και διαβουλεύσεις μας.
➝ Πάνω από 30 προτάσεις κατατέθηκαν για χρηματοδότηση με τις 15 να επιτυγχάνουν και 2 να λαμβάνουν εθνικά βραβεία αναγνώρισης
➝ Πάνω από 30 προτάσεις κατατέθηκαν για χρηματοδότηση με τις 15 να επιτυγχάνουν και 2 να λαμβάνουν εθνικά βραβεία αναγνώρισης
➝ Πάνω από 27 μέλη μας αμείφθηκαν για την επιστημονική του συνεισφορά και 500χιλ ευρώ μοχλεύθηκαν προς όφελος της κοινωνία του Πάρκου Φιλίππων.
Όντας πιστοί στους στόχους τους, οι Οψόμεθα μέσα σε αυτά τα 6 έτη έδωσαν το παρόν αλλά και διοργάνωσαν πολλές δράσεις.
Master Plan Πάρκου Φιλίππων
Πρώτη και κύρια είναι η μελέτη σκοπιμότητας Master Plan Πάρκο Φιλίππων. Μετά από εννιά μήνες εργασίας, με συμμετοχή επιστημονικών συνεργατών και διαβουλεύσεις με τους τοπικούς ερευνητικούς και επαγγελματικούς φορείς της περιοχής, η Επιστημονική Ομάδα μας ολοκλήρωσε την πολύ σημαντική γι’ αυτήν και για το Πάρκο Φιλίππων, μελέτη, η οποία έδωσε μια πολύ καλή εικόνα για τις δυνατότητες, τις αδυναμίες, τις ευκαιρίες και τις απειλές για την περιοχή που θέλουμε να αναπτύξουμε και τις μετέτρεψε σε ένα συγκεκριμένο όραμα, με δράσεις προτεραιότητας για την ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής μας στους τομείς του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, της αγροτικής παραγωγής και του τουρισμού. Διαβάστε όλη τη μελέτη εδώ.
Η δράση “Γνωρίζοντας το Πάρκο Φιλίππων” μέσα στο 2017 και 2018 έδωσαν την δυνατότητα στους Οψόμεθα αλλά και στους φίλους του “Πάρκου Φιλίππων” να γνωρίσουν την ευρύτερη περιοχή, με στοχευμένες εκδρομές σε όλα τα σημεία του πολιτιστικού τοπίου Φιλίππων – Αμφίπολης. Οι εκδρομές είναι μία από τις πιο επιτυχημένες δράσεις των “Οψόμεθα” και κατά την περσινή περίοδο, προσέλκυσαν δεκάδες συμμετοχές μελών και φίλων τους. Δείτε το βίντεο από τη φανταστική πεζοπορία που διοργανώσαμε στα βήματα του Αποστόλου Παύλου με μουσική του Γιάννη Μηλιάδη.
Σε μια προσπάθεια γνώσης και εξοικείωσης με το φυσικό περιβάλλον, την Ιστορία, τους ξεχωριστούς ανθρώπους, τις επιχειρήσεις, τα προϊόντα και τις ποικίλες δράσεις στην Πεδιάδα των Φιλίππων (νομοί Καβάλας, Δράμας, Σερρών) τα μέλη και οι φίλοι των “Οψόμεθα” κάθε μήνα ταξιδεύουν, ενημερώνονται και έρχονται σε επαφή με το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής μας.
Brevet Philippi 2018
Στις 20 Οκτωβρίου 2018 τελέστηκε με μεγάλη επιτυχία η πρώτη διεθνής Οργάνωση Brevet Φιλίππων η οποία έκτοτε επαναλαμβάνετε κάθε χρόνο. Η δράση αποτελεί ετήσιο θεσμό και ακολουθεί τα γαλλικά πρότυπα ανάπτυξης του ποδηλατικού τουρισμού και αφορά στην διάσχιση 210 χμ, μέσα από είκοσι (20) τοπικούς οικισμούς και επτά (7) διαφορετικούς δήμους (δήμοι Καβάλας, Δράμας, Δοξάτου, Προσοτσάνης, Παγγαίου, Αμφίπολης, Νέας Ζίχνης). Το ίχνος της ποδηλατικής διαδρομής ενώνει σημαντικούς πολιτιστικούς, τουριστικούς και περιβαλλοντικούς πόρους, με σημαντικότερους αυτούς των αρχαιολογικών χώρων των Φιλίππων και της Αμφίπολης. Η ποδηλατική διοργάνωση είχε ως στόχο να αναδείξει την ιστορική Μάχη των Φιλίππων (42 π.Χ.), γι΄ αυτό επιλέχθηκε να γίνει εντός του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα κοντά στην ημερομηνία της τελικής μάχης, στις 20 Οκτωβρίου.
Αγροτικό καλάθι Πάρκου Φιλίππων
Για άλλη μια φορά πραγματοποιήθηκε η έρευνα για το Αγροτικό Καλάθι του Πάρκου Φιλίππων, δηλαδή της αγροτικής παραγωγής και μεταποίησης σε Καβάλα, Δράμα και Σέρρες για την εξειδίκευση του αριθμού και του είδους των επιχειρήσεων αγροτικών προϊόντων 1ης και 2ης μεταποίησης, καθώς και ανάλυση προϊόντων της καθεμιάς και αξιολόγησή τους βάσει ωριμότητας. Στόχος του έργου αυτού είναι η καταγραφή και χαρτογράφηση, η εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τις καλλιέργειες και την μεταποίηση, προτάσεις σύνδεσης αγροτικής παραγωγής με την κατανάλωση της τοπικής κοινωνίας και την τυποποίηση ως προϊόντα με brand name. Η Επιστημονική ομάδα κάθε χρόνο δημιουργεί το ετήσιο αγροτικό καλάθι διαθέσιμο προς πώληση σε όλους τους συντοπίτες μας. Δείτε το καλάθι του 2017, 2018, 2019, 2020 και 2022.
Χαρτογράφηση της Αρχαίας Εγνατίας Οδού
Τέλος, ολοκληρώθηκε μέσα στο 2018 η χαρτογράφηση της Αρχαίας Εγνατίας Οδού για το κομμάτι του νομού Καβάλας, μετά από χρηματοδότηση του δήμου Καβάλας, ο οποίος έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον στην ανάδειξη της Αρχαίας Οδού, καθώς διαθέτει και το πιο καλοδιατηρημένο κομμάτι της σε ολόκληρη την περιοχή του Πάρκου Φιλίππων. Η Επιστημονική Ομάδα μας όμως συνεχίζει την χαρτογράφηση και του υπόλοιπου κομματιού σε Δράμα και Σέρρες, μέχρι και τον Στρυμόνα ποταμό, με στόχο την Πιστοποίηση της Οδού από το European Ramblers Association.
Η χαρτογράφηση μετά από ιστορική, βιβλιογραφική, τοπογραφική και μετεωρολογική έρευνα ολοκληρώθηκε με επιτόπιες επισκέψεις και αναγνώριση σημείων ενδιαφέροντος, τα οποία αποτυπώθηκαν σε ηλεκτρονικούς χάρτες με χρήση του συστήματος Cloud – GIS.
Βραβεία Tourism Awards 2019
Το 2019 αποδείχθηκε εξίσου παραγωγική και δημιουργική χρονιά. Σημαντικές στιγμές για το 2019 ήταν η βράβευση των Tourism Awards 2019 για την διοργάνωση Brevet Philippi και η ανάδειξη της Χαρτογραφικής και Τουριστικής Αποτύπωση της Via Egnatia στον Νομό Καβάλας ως ένα από τα καλύτερα έργα του προγράμματος “ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ” από το Υπουργείο Μακεδονίας & Θράκης. Καθώς το έτος 2019 ανακηρύχθηκε έτος Via Egnatia για την επιστημονική ομάδα, είχαμε στο πρόγραμμα στοχευμένες δράσεις ανάδειξης της αρχαίας οδού, η οποία αποτελεί έναν πολύ σημαντικό πολιτιστικό κρίκο των Ν. Καβάλας, Δράμας και Σερρών και σχηματίζει ένα γραμμικό πολιτιστικό άξονα που διασχίζει το Πάρκο Φιλίππων. Συνδέει και ενοποιεί το πολιτιστικό τοπίο που ερευνούμε.
Σε μια προσπάθεια γνώσης και εξοικείωσης με το φυσικό περιβάλλον, την Ιστορία, τους ξεχωριστούς ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και τα προϊόντα του Πάρκου Φιλίππων, η Επιστημονική Ομάδα φέτος συνδίασε τις βιωματικές δράσεις επί της Αρχαίας Εγνατίας οδού με το εν εξελίξει έργο της με τίτλο “Πιστοποίηση πεζοπορικού μονοπατιού Via Egnatia από την European Ramblers Association”. Είχαμε συμμετοχή σε αυτές πάνω από 300 πολιτών, ιστορικών, βοτανολόγων και αρχαιολόγων και ενεργοποιήθηκαν οι οικισμοί της Κρηνίδας Σερρών, της Συμβολής Σερρών, του Καλαμπακίου Δράμας, της Λυδίας, των Κρηνίδων, του Αμυγδαλεώνα, Δάτου και Πολύστυλου Καβάλας.
Βραβείο Landscape Awards 2021
To 2020 ολοκληρώθηκε η μελέτη “Σχεδιασμός και πρόταση ανάπλασης στα κανάλια του Τυρφώνα Φιλίππων, σύνδεση της κοινωνίας με το αγροτικό περιβάλλον”. Για τον σχεδιασμό αυτού του αγροτο-πολιτιστικού περιβάλλοντος χρησιμοποιήθηκαν όροι αρχιτεκτονικού σχεδιασμού τοπίου με βάση πετυχημένα παραδείγματα από την διεθνή βιβλιογραφία, χαρτογράφηση του τοπίου, επισκέψεις στο πεδίο και διαβουλεύσεις με ειδικούς. Εξήχθησαν ουσιώδη συμπεράσματα με κυρίαρχα αυτά της κοινωνικής απομόνωσης του τοπίου και της επιβάρυνσης του από την ανθρωπογενή δραστηριότητα που με οδήγησαν στην δημιουργία προτάσεων ανάπλασης της περιοχής και των καναλιών της. Δείτε την πρωτοπόρα πρόταση ανάπλασης των καναλιών εδώ. Η μελέτη αυτή οδήγησε και στο επόμενο βήμα της διεκδίκησης του χρυσού βραβείου στα Landscape Awards 2021 και στην επιτυχία της ομάδας να φέρει το 1ο βραβείο στο πεδίο του Urban Masterplan & Design. Δείτε αναλυτικά τους επιτυχόντες εδώ.
1ο Συμπόσιο Σύγχρονης Τέχνης
Εντός του 2021 πραγματοποιήθηκε ακόμα μια σημαντική διοργάνωση πολιτισμού. Την Κυριακή 18 Ιουλίου παρουσιάστηκαν όλα τα έργα, που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια του 1ου Συμποσίου Σύγχρονης Τέχνης Φιλίππων, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως τις 18 Ιουλίου 2021, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Φιλίππων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα οι καλλιτέχνες είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με την τοπική κοινωνία, καθώς δεκάδες πολίτες και τουρίστες αλληλεπίδρασαν μαζί τους και τους απόλαυσαν σε στιγμές δημιουργίας. Ο μύθος της Αρπαγής της Περσεφόνης εξιστορήθηκε και μέσα από τις παράλληλες δράσεις, κάτω από διαφορετικά πρίσματα όπως αυτό της ψυχολογίας, της διατροφής και του σημερινού κοινωνικού γίγνεσθαι. Δείτε όλους τους καλλιτέχνες και τα έργα μέσα από την ιστοσελίδα και το βιντεο της διοργάνωσης.
Μέσα στο 2022 υλοποίησε το πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό έργο “Ορθολογική Χρήση Γεωργικών Φαρμάκων και τη Διαχείριση των Κενών Δοχείων Φυτοπροστατευτικών στον Δήμο Δοξάτου”. Στα πλαίσια της υλοποίησης του έργου, πραγματοποιήθηκαν 9 ενημερωτικές εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης των αγροτών στα χωριά του Δήμου Δοξάτου από τον Πυλώνα Αγροτοπεριβάλλοντος της Επιστημονικής Ομάδας “Οψόμεθα εις Φιλίππους”. Στις εκδηλώσεις αυτές που στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία συμμετείχαν πάνω από 400 άτομα, κυρίως αγρότες των ανωτέρω περιοχών. Δείτε το ενημερωτικό υλικό και βίντεο καθαρισμού εδώ.
Παγγαιόραμα 2023
Η Επιστημονική ομάδα “Οψόμεθα εις Φιλίππους” μετά τη τελευταία της θεματική χρονιά για τη Via Egnatia, επέλεξε για το 2023 ένα νέο μυθικό θέμα, το Παγγαίο Όρος. Ένας τόπος θεών και ηρώων, ιστοριών και μύθων, ένα άγνωστο σχεδόν βουνό της Ελλάδας που φέρει πολιτισμό 8.000 ετών. Με αφορμή το έργο “Παγγαιόραμα” και τις εκδρομές που θα υλοποιηθούν μέσα στο 2023 με κεντρικό θέμα το Λατρευτικό και Ιστορικό Παγγαίο, οι φετινές δράσεις των Οψόμεθα θα είναι αφιερωμένες στο να αναδείξουν το Παγγαίο ως το νέο πολιτιστικό – πεζοπορικό προορισμό της Ελλάδας. Περισσότερες πληροφορίες για το έργο Παγγαιόραμα εδώ.
Συνεργάσου μαζί μας!
Για τους λάτρεις της ιστορίας και του Πάρκου Φιλίππων διαθέτουμε κατάστημα όπου υπάρχει η δυνατότητα αγοράς θεματικών κοσμημάτων, σουβενίρ και ρούχων.
Εάν σου αρέσει η ιστορία και θέλεις να δουλέψεις ωφελώντας παράλληλα τον τόπο σου μπορούμε να συνεργαστούμε!
Εάν είσαι φοιτητής και θέλεις να κάνεις την πρακτική σου άσκηση ή την πτυχιακή σου άφησέ μας τα στοιχεία σου!
Εάν είσαι ερευνητής και θέλεις να συνεργαστούμε δήλωσε τα στοιχεία σου εδώ: Φόρμα Ερευνητή – Οψόμεθα Εις Φιλίππους (opsometha.org)
Εάν θέλεις να γίνεις εθελοντής επικοινώνησε μαζί μας σε αυτήν την φόρμα: Φόρμα Εγγραφής Συνδρομητή – Εθελοντή – Οψόμεθα Εις Φιλίππους (opsometha.org)
Γίνε και εσύ μέλος μας και επάξιος συνδημιουργός της περιοχής σου: Φόρμα Εγγραφής Συνδρομητή – Εθελοντή – Οψόμεθα Εις Φιλίππους (opsometha.org)