ΝΕΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πιλοτικές εκδρομές στο Μυθικό Παγγαίο με το “Παγγαιόραμα” – 2023

By 19 Μαρτίου, 2023No Comments

Η Επιστημονική ομάδα Οψόμεθα εις Φιλίππους και το δίκτυο συνεργατικών επιχειρήσεων “Παγγαιόραμα”, στο πλαίσιο της δημιουργίας των 2 νέων τουριστικών του πακέτων με κεντρικό θέμα το Λατρευτικό και Ιστορικό Παγγαίο, σας προσκαλεί στις πιλοτικές εκδρομές που θα αναδείξουν το Παγγαίο ως το νέο πολιτιστικό – πεζοπορικό προορισμό της Ελλάδας.

Το δίκτυο “Παγγαιόραμα” αποτελείται από 5 επιχειρήσεις και δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση από το CLLD/LEADER του τοπικού προγράμματος Ν.Καβάλας. Αναλυτικά οι εταίροι είναι η Επιστημονική ομάδα Οψόμεθα εις Φιλίππους (Καβάλα), η Εταιρία Προώθησης Τουρισμού We productions (Γερμανία), ο Χρυσανίδης Ν. & Σια Ε.Ε.  “Sun Thalassa” (Παγγαίο), η «Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση του Δασικού Χωριού Παγγαίου» (Παγγαίο) και ο Αλέξανδρος Κατσαμάκης “Dream Makers Greece” (Θάσος). Στόχος είναι η ενσωμάτωση και νέων επαγγελματιών τουρισμού από την περιοχή του Παγγαίου και όχι μόνο.

Σκοπός του “Παγγαιοράματος” είναι οι ταξιδιωτικές εμπειρίες που παρέχει στο Παγγαίο να προσφέρουν σε πολυταξιδεμένα ζευγάρια το προνόμιο να ζήσουν αυθεντικές ελληνικές εμπειρίες σε ένα  άγνωστο & μυθικό βουνό της Ελλάδας, μειώνοντας τις δυσκολίες συνεννόησης και τα εμπόδια πρόσβασης, ενώ παράλληλα αυξάνοντας την απόλαυση και τις μοναδικές στιγμές δέους.

Οι εκδρομές που θα υλοποιηθούν μέσα στο 2022 είναι πιλοτικές και εφορμούν από τα 2 τουριστικά πακέτα που έχουν δημιουργηθεί για το Παγγαίο, τα οποία θέλουμε να δοκιμάσουμε και να βελτιώσουμε, έτσι ώστε όταν θα τα αγοράσει ο επισκέπτης να είναι υψηλής ποιότητας εμπειριών και παροχών. Σας καλούμε λοιπόν να συμμετέχετε και να μας πείτε τη γνώμη σας, συμβάλλοντας στην ανάδειξη του Παγγαίου και της μοναδικής του ταυτότητας και ιστορίας.

Το πρόγραμμα των εκδρομών θα περιλαμβάνει περισσότερες από 10 θεματικές πεζοπορίες οι οποίες θα υλοποιηθούν μέσα στο 2023. Κάποιες από αυτές περιγράφονται παρακάτω:

ΠΑΓΓΑΙΟ, ΟΡΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

 1. Προϊστορικές βραχογραφίες και αρχαίοι μύθοι στον Αγγίτη
 2. Πεζοπορία στα Λακκοβίκια και ιστορική Αμφίπολη
 3. Οισύμη – Χερσόνησος Βρασίδα – Ανακτορούπολη
 4. Το βυζαντινό μονοπάτι από τη Κορμίστα στη Παναγία Εικοσιφοίνισσα
 5. Οισύμη – Χερσόνησος Βρασίδα – Ανακτορούπολη

ΠΑΓΓΑΙΟ, ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ

 1. Οι κρυμμένες ιστορίες της Βοσκόβρυσης και οι ομορφιές του Παγγαίου
 2. Μύθοι και γαστρονομία παρέα με το θεό Διόνυσο
 3. Από την ιστορική Νικήσιανη στη μυθική Κοιλάδα του Ορφέα
 4. Από τον Ορφισμό στην Χριστιανική πίστη

1η θεματική πεζοπορία “Το βυζαντινό μονοπάτι από τη Κορμίστα στη Παναγία Εικοσιφοίνισσα”.

Από Nikolaos Karampetakis – Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=81795378

Στις 2 Απριλίου 2023 ξεκινάμε τις θεματικές περιηγήσεις μας με τη 1η πεζοπορία του τουριστικού πακέτου ΠΑΓΓΑΙΟ, ΟΡΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ και τίτλο “Το βυζαντινό μονοπάτι από τη Κορμίστα στη Παναγία Εικοσιφοίνισσα”.

Το “βυζαντινό” μονοπάτι αποτελούσε παλαιότερα την μοναδική πρόσβαση προς την Ιερά Μονή. Σήμερα χαρακτηρίζεται και χρησιμοποιείται προσκυνηματικά από τους πιστούς που θέλουν να φτάσουν με τα πόδια στην Ιερά Μονή. Όπως και από πολλούς που τους αρέσει να πεζοπορούν στην φύση.

amfipoli107amfipoli109amfipoli108
Photo by River Monsters Outdoor Activities

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 • ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ το χωριό Κορμίστα (μνημείο πεσόντων) 

ΩΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ 8:30π.μ.

 • 8:45-9:00   Σύντομη ξενάγηση όσον αφορά την ιστορία του χωριού
 • 9:00    Έναρξη πεζοπορίας επάνω στο παλαιό πέτρινο βυζαντινό μονοπάτι από την Κορμίστα προς την Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης.
 • 11:00-11:30  Μικρή στάση σε ξέφωτο για ανάπαυση, snack (χορηγία)  και απόλαυση της θέας.
 • 12:00  Άφιξη στην ιστορική μονή της Εικοσιφοίνισσας. Προσκύνημα και ξενάγηση.
 • 13:00 Επιστροφή στην Κορμίστα από το ίδιο μονοπάτι 
 • 15:00  Γεύμα στην ταβέρνα του “Ντόρη” στην Κορμίστα. Το κόστος για το πλήρες μενού είναι στα 12,50 ευρώ το άτομο.  Υπάρχει δυνατότητα και για όσους νηστεύουν ή είναι vegan.

Η μετακίνησή σας προς την Κορμίστα γίνεται με δικό σας ΙΧ αυτοκίνητο

Στοιχεία συνολικής πορείας (ανάβαση και κατάβαση)

12 χιλιόμετρα, 

5:00 ώρες 

βαθμός δυσκολίας (Β, μέτριας)

Υψομετρική διαφορά 410 μέτρα

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Υπόδηση (ορειβατικά μποτάκια)

Μακρύ παντελόνι

Μπουφάν ανάλογα με τον καιρό

Μπαστούνι ανάβασης

Σακίδιο για προσωπικά αντικείμενα 

Αλλαξιά ρούχα, φανέλα στο τέλος της πεζοπορίας

Νερό και τρόφιμα για ενέργεια (μπάρες, παστέλι κτλ) 

Φωτογραφική μηχανή, κάμερα κτλ

ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ 

ΞΕΝΑΓΟΣ η Νικησιανιώτισσα Βάσω Μώραλη θα μας δώσει πληροφορίες και κυρίως θα μας μεταδώσει την αγάπη και τις γνώσεις της για την ιστορία της Κορμίστας όπως και για την Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας.

IMG_256

ΣΥΝΟΔΟΣ ΒΟΥΝΟΥ η εταιρεία RIVER MONSTERS OUTDOOR ACTIVITIES θα μας οδηγήσει με ασφάλεια και υπευθυνότητα στην πεζοπορία μας. 

ΧΟΡΗΓΟΣ η επιχείρηση/αρτοζαχαροπλαστείο ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΚΛΑΡΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ (κεντρικά Άγιος Χριστόφορος) 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στο σύνδεσμο εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες: Ζωή Μυλοθροπούλου (+30 6944222990) 

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα

———————-

Οι πιλοτικές εκδρομές είναι μέρος του έργου “ΦΟΡΟΥΜ ΠΑΓΓΑΙΟΡΑΜΑ”, το οποίο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα CLLD/LEADER Ν. Καβάλας και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Leave a Reply