ΝΕΑ

Διεθνές συνέδριο “Protecting water resourses with nature-based solutions – PS4S-2023”

By 8 Ιουνίου, 2023No Comments

Το διάστημα μεταξύ 24-26 Μαιου έλαβε χώρα το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο “Protecting Water Resources with nature-based solutions -PS4S-2023” στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος με ακρωνύμιο “Protect-Streams-4-Sea”, κωδικό BSB963 και Επιστημονικό Υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή δρ. Γεώργιο Ζαιμη. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο τμήμα Δασολογίας Δράμας του ΔΙΠΑΕ.

Alkmini Papaioannou-“Philippi Park-Protecting and strengthening the Cultural Landscape through Spatial Interventions.”
Theodoros Ampelidis – “Tenagi Philippon- past, present and future. Activities from the Geotechical Chamber of Eastern Macedonia.”

Στο συγκεκριμένο συνέδριο είχαμε τη χαρά να συμμετέχουμε ως ομάδα με την παρουσίαση της Αλκμήνης Παπαιωάννου, μέλους μας και Αρχιτέκτων Μηχανικού, απόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η παρουσιαση είχε τίτλο “Philippi Park-Protecting and strengthening the Cultural Landscape through Spatial Interventions.” Το θέμα της εν λόγω παρουσίασης ήταν μια σχεδιαστική πρόταση, που εκπονήθηκε από την Αρχιτεκτονική Ομάδα του οργανισμού και κέρδισε το Πρώτο Βραβείο στην κατηγορία Urban Masterplan, στον θεσμό Landscape Awards σε Ελλάδα και Κύπρο το 2021. Λαμβάνοντας ως βασικό στοιχείο το νερό, τέθηκε ένα πλαίσιο ολιστικών προσεγγίσεων δίνοντας έμφαση στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και τα κυριότερα σημεία πολιτιστικής κληρονομιάς των Φιλίππων. Αυτή η εργασία ανιχνεύει τη διαδικασία σχεδιασμού και το πλαίσιο προτείνοντας δομικές αλλαγές ως αφετηρίες για την ενεργοποίηση κοινωνικών, πολιτιστικών, ιστορικών και περιβαλλοντικών αλλαγών σε όλη την περιοχή. Παρουσιάζεται η περιοχή ενδιαφέροντος και η συνάφειά της με πρόσφατες και μελλοντικές εξελίξεις, ακολουθούμενη από περιγραφή των μεθοδολογιών σχεδιασμού και των πτυχών σχεδιασμού του τοπίου και της πρότασης σχεδιασμού. Διαβάστε αναλυτικά τη παρουσίαση ξεφυλλίζοντας το παρακάτω ebook.

Επιπλέον, ο Θεόδωρος Αμπελίδης, Γεωπόνος και υπεύθυνος του πυλώνα Αγροτοπεριβάλλοντος της ομάδας μας, πραγματοποίησε τη δική του εισήγηση με τίτλο “Τενάγη Φιλίππων – Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον – Δράσεις ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Αν. Μακεδονίας”. Το θέμα της αφορούσε το διαμάντι του Πάρκου Φιλίππων που είναι τα Τενάγη Φιλίππων, ένα μοναδικό Τυρφώνα παγκοσμίως. Αναλύθηκε η πορεία του μέσα στην πάροδο του χρόνου, η σημασία του για την οικονομία της περιοχής, η σημερινή του κατάσταση και οι μελλοντικές του προοπτικές καθώς και οι προτάσεις αξιοποίησης που έχουν καταθέσει η επιστημονική ομάδα Οψόμεθα εις Φιλίππους και συγκεκριμένα με το Master Plan που έχουν εκπονήσει για το Πάρκο Φιλίππων. Διαβάστε τη παρουσίαση αναλυτικά φυλλομετρώντας το παρακάτω ebook.

Leave a Reply