VIA EGNATIAΔΡΑΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πεζοπορία στα βήματα του Απ. Παύλου // Νεάπολις – Φίλιπποι 2019

By 7 Μαΐου, 201927 Οκτωβρίου, 2020No Comments

Σάββατο 18 Μαίου 2019

Στα πλαίσια της γνωριμίας με την ιστορία και τον πολιτισμό οι Οψόμεθα εις Φιλίππους δημιουργούν μια ημέρα πεζοπορίας επί της Εγνατίας οδού, του δρόμου που περπάτησε ο Απόστολος Παύλος για να φτάσει στους Φιλίππους και να κηρύξει τον Χριστιανισμό, βαπτίζοντας την πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή, την Λυδία Φιλιππησία.

Στόχοι της πεζοπορίας είναι η ανάδειξη της Αρχαίας Εγνατίας οδού ως πεζοπορικό μονοπάτι και η κατάθεση φόρου τιμής στον Απόστολο των Εθνών Παύλο και στο γεγονός της άφιξης του στην Καβάλα ως πρώτο σταθμό της Αποστολικής του διαδρομής επί Ευρωπαϊκού εδάφους. Οι πεζοπόροι θα ακολουθήσουν την αυθεντική διαδρομή του Αποστόλου Παύλου επί της Αρχαίας Εγνατίας οδού, έτσι όπως την έχει χαρτογραφήσει η Επιστημονική Ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους». Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, θα μας συνοδεύσουν, ιστορικοί, αρχαιολόγοι και βοτανολόγοι, ώστε όλοι περιπατητές, να γνωρίσουμε με το καλύτερο τρόπο τα μνημεία και το περιβάλλον που θα διασχίσουμε.

 

-Ημερομηνία: 18 Μαίου – Σάββατο

-Είδος: Πεζοπορία

-Διαδρομή: Καβάλα – Ιερό Βαπτιστήριο Αγίας Λυδίας

-Ώρα εκκίνησης: 8:45 π.μ.

-Σημείο εκκίνησης: Μνημείο Αποστόλου Παύλου πλησίον της εκκλησίας Άγιος Νικόλαος στην Καβάλα

-Η διοργάνωση περιλαμβάνει: Αρχαιολόγο- Ξεναγό, Εξειδικευμένο Βοτανολόγο, Οδηγό Πεζοπορίας, Λεωφορείο Επιστροφής στο σημείο εκκίνησης, Είσοδο στον Αρχαιολογικό Χώρο Φιλίππων,  Όχημα Συνοδείας και πολλες εκπλήξεις κατα την διάρκεια της διαδρομής!!

-Το αντίτιμο για τους συμμετέχοντες είναι 5 ευρώ

 

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 16 Μαίου –> https://forms.gle/pfBMe9LGxrN8UY7B6

 

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην σελίδα του οργανισμου www.opsometha.org, στο email info@opsometha.org και στο τηλέφωνο (+30) 6949946034 Σταυρούλα Αποστόλου

 

Παρακολούθησε τις εξελίξεις τις διοργάνωσης στο facebook της ομάδας https://www.facebook.com/opsometha/

 

—————————————– Πρόγραμμα Πεζοπορίας————————————–

Ώρα συνάντησης : 8:15 π.μ.

Σημείο συνάντησης : Μνημείο Απ.Παύλου – Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου , Καβάλα

Χαιρετισμός και ευλογίες Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως  και Θάσου. Ιστορική ενημέρωση από την ξεναγό για το πρώτο μέρος της διαδρομής εντός της πόλης

 

8:45 π.μ. – Πορεία εντός της πόλεως της Καβάλας από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου προς το κέντρο, την οδό Βενιζέλου, στην συνέχεια παραλιακά θα φτάσουμε στο Φάληρο και μετά με ανηφορική πορεία προς το τέρμα του λεωφορείου αρ.1 της γραμμής Βύρωνα. Μία διαδρομή στην οποία δεν μπορείτε να φανταστείτε πόση ιστορία «κρύβεται» κάτω από τα πόδια μας.

10:15 π.μ.  -1η 15λεπτη στάση  στο τέρμα των αστικών περιοχή Βύρωνα. Ιστορική ενημέρωση από την ξεναγό για το δεύτερο μέρος της διαδρομής από την πόλη προς το ύψωμα του Αγίου Σίλα. Και Φυσιολατρική από τον βοτανολόγο για τα φυτά που ζουν μέσα σε αυτήν την «αρχαία» αλλά «ολοζώντανη» έκταση.

11:15 π.μ. –  2η 15λεπτη στάση στον Άγιο Σίλα. Ένα μικρό κέρασμα εκ μέρους  της επιτροπής του Αγίου Σίλα όπως και ιστορική και θρησκευτική ενημέρωση. Πορεία για λίγο εντός κεντρικού δρόμου και στην συνέχεια ξαναμπαίνουμε σε δασική έκταση, κατηφορίζουμε προς το χωριό Σταυρός Αμυγδαλεώνα.

12:00 π.μ. – 3η   15λεπτη στάση υποδοχή και φιλοξενία από τον  πολιτιστικό σύλλογο Σταυρού Αμυγδαλεώνα. Ιστορική  και βοτανική ενημέρωση για το τρίτο μέρος της διαδρομής με πορεία  εντός αγροτικού πια δρόμου και στην συνέχεια εντός και κατά μήκος του Αμυγδαλεώνα  όπου θα γνωρίσουμε μυστικά αιώνων.

13:15 μ.μ. –  4η 15λεπτη στάση  στο τέρμα του Αμυγδαλεώνα για να θαυμάσουμε το κρυμμένο αρχαίο γεφύρι και αμέσως μετά με προσοχή θα περάσουμε απέναντι και θα περπατήσουμε για λίγο στον κεντρικό δρόμο μέχρι να φτάσουμε στον παράπλευρο δρόμο  και θα τον ακολουθήσουμε διασχίζοντας το Πολύστυλο με προορισμό τις Κρηνίδες.

14:30μ.μ.  – 5η 15λεπτη στάση  στην τοποθεσία «Ντίκιλι Τας» έξω από τις Κρηνίδες. Ιστορική και βοτανική ενημέρωση

15:00μ.μ. – 6η    15λεπτη στάση εντός των Κρηνίδων στην πλατεία Πελεκανίδη. Ιστορική ενημέρωση.

16:00μ.μ. – 7η  5λεπτη στάση στο ύψος των φυλακών του Απ. Παύλου στον αρχαιολογικό χώρο. Ιστορική και βοτανική ενημέρωση

16:30μ.μ.  – Άφιξη στον τελικό προορισμό μας το Βαπτιστήριο  της Λυδίας , Υποδοχή από τον ιερέα. Προσκύνημα στο ΙΕΡΟ ΒΑΠΤΙΣΤΗΡΙΟ της ΑΓΙΑΣ ΛΥΔΙΑΣ

 

————————————————- Χάρτης Διαδρομής—————————————–

————————————————- Οδηγίες εκδρομής ——————————————

 

Αθλητικά παπούτσια, μπουκαλάκι Νερό, Καπέλο και Γυαλιά ηλίου, Φωτογραφική μηχανή. Η πεζοπορία θα ακυρωθεί μόνο σε περίπτωση πολύ μεγάλης κακοκαιρίας  (ακραία καιρικά φαινόμενα). Σε όλες τις άλλες καιρικές συνθήκες, θα πραγματοποιηθεί με όλα τα απαραίτητα μέτρα από μέρους μας αλλά πάνω απ΄όλα με την ατομική ευθύνη των ενηλίκων συμμετεχόντων και ευθύνη των κηδεμόνων που συνοδεύουν ανήλικους πεζοπόρους, χωρίς καμία περαιτέρω ευθύνη του φορέα μας ή των διοργανωτών.

 

——————————————– Λεπτομέρειες  μετακίνησης ————————————–

 

Για τους συμμετέχοντες από τις περιοχές Δράμας , Σερρών και Καβάλας (που τους εξυπηρετεί). Ραντεβού στις 7:30 το πρωί στο χώρο στάθμευσης στο Βαπτιστήριο της Λυδίας.  Θα αφήσουν τα αυτοκίνητά τους εκεί και θα συνεχίσουν με κλεισμένο λεωφορείο για την Καβάλα. Αναχώρηση λεωφορείου από την Λυδία το αργότερο 7:40 π.μ. Αντίστοιχα στο τέλος της πεζοπορίας  το λεωφορείο θα εξυπηρετήσει όλους όσους θα έχουν αφήσει τα αυτοκίνητά τους στην Καβάλα. Ώρα επιστροφής ορίστηκε η 5 μ.μ.

Leave a Reply