ΈΡΕΥΝΑ

Αναφορά έρευνας “Συνεργασία μεταξύ φορέων”

By 20 Μαΐου, 201918 Σεπτεμβρίου, 2020No Comments

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ‘‘ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΦΟΡΕΩΝ’’

Το παρόν ερωτηματολόγιο δημιουργήθηκε από την επιστημονική ομάδα ‘‘Οψόμεθα εις  Φιλίππους’’  στα πλαίσια έρευνας για τη συνεργασία μεταξύ των φορέων αυτοδιοίκησης γειτονικών ή κοντινών δήμων. Η έρευνα αυτή φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο, προκειμένου να γίνει κατανόηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της λειτουργίας των υπηρεσιών,  των δυνατοτήτων αλλά και των αναγκών τους, με στόχο να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η συμμετοχή ήταν εθελοντική. Οι απαντήσεις δεν θα δημοσιοποιηθούν, αλλά θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς.

Γενικά

Το ερωτηματολόγιο στάλθηκε σε δημοτικούς και δημοσίους υπαλλήλους των Δήμων Καβάλας, Παγγαίου, Προσοτσάνης, Δοξάτου, Δράμας, Αμφίπολης, και Νέας Ζίχνης.

Απάντησαν άνδρες κατά το 60% και γυναίκες κατά το 40%. Το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν ηλικίας 41-55 ετών, και είχαν διευθυντική θέση εργασίας, με μεταπτυχιακό επίπεδο εκπαίδευσης, διαφόρων ειδικοτήτων. Ήταν εργαζόμενοι διαφόρων υπηρεσιών: Δήμων, Τεχνικής Υπηρεσίας, Δασαρχείου, Εφορείας Αρχαιοτήτων, Περιφέρειας, Μέσης Εκπαίδευσης.

Αποτελέσματα

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι οι δήμοι Καβάλας, Παγγαίου, Προσοτσάνης, Δοξάτου, Δράμας, Αμφίπολης, Νέας Ζίχνης  έχουν κοινό πολιτισμό, ιστορία, ήθη και έθιμα και ότι είναι σημαντική η ανάπτυξη κοινής τουριστικής προβολής. Το 71,4% πιστεύει ότι η ρύπανση τους εδάφους και των υδάτων των Τεναγών των Φιλίππων είναι κοινό πρόβλημα για τους Δήμους Καβάλας, Παγγαίου, Προσοτσάνης, Δοξάτου, Δράμας, Αμφίπολης, και Νέας Ζίχνης. Το 71,4% θεωρεί σημαντική τη συνεργασία υπηρεσιών μεταξύ όμορων ή κοντινών δήμων για την επίλυση προβλημάτων, για την επίτευξη κοινής στρατηγικής και το 65,7% για την επίτευξη κοινής τουριστικής προβολής. Το 57,1% κρίνουν σημαντική τη συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και θεωρούν ότι οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης με κατ’ ιδίαν συναντήσεις με στελέχη του Δήμου, με διαβουλεύσεις, με συνελεύσεις πολιτών κ. ά.

Σε Ελεύθερη Έκφραση

Σε ερώτηση ανοιχτής έκφρασης για το πως πιστεύουν ότι θα  μπορούσε να βελτιωθεί η διαδημοτική συνεργασία μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών στην περιοχή μας, αρκετοί υποστήριξαν ότι θα  μπορούσε να προβλεφθεί θεσμικά και νομοθετικά με αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο έτσι ώστε να θεσμοθετείτε τη υποχρέωση συνεργασίας. Σε άλλες περιπτώσεις η λύση επικεντρώθηκε στη δημιουργία κοινού φορέα διαχείρισης ή ανάπτυξης προγραμματικής σύμβασης, με κοινό στρατηγικό σχέδιο, στόχους και δράσεις.

Η εκπαίδευση των στελεχών και αιρετών σε ζητήματα τοπικής ανάπτυξης και μεθόδων συνεργασίας, η σύνδεση με την έρευνα των ακαδημαικών ιδρυμάτων και γενικά η επιμόρφωση και η κοινή στόχευση είναι ο τρόπος για να φθάσουμε στην διαδημοτική συνεργασία.

Τέλος, ειπώθηκε με έμφαση πως με την απαραίτητη θέληση και με αμοιβαίο ενδιαφέρον οι ηγεσίες των φορέων μπορούν να οραμαΤιστούν και να δράσουν με κοινή συνισταμένη, δημιουργώντας πολλαπλές οφέλειες στο πολύπαθο αγροτο-πολιτιστικό περιβάλλον του Πάρκου Φιλίππων.

Και ένα σχόλιο που ξεχώρισε και θα θέλαμε να το προβάλουμε ξεχωριστά είναι το παρακάτω:

 

Πρώτα πρέπει να αναπτυχθεί υψηλή δημοκρατική συνείδηση, τόσο από τους πολίτες όσο και από τις δημοτικές αρχές. Οι τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές ανέδειξαν το κύριο έλλειμμα παιδείας και δημοκρατικής παράδοσης των κατοίκων της περιοχής. Οι πολίτες, κουρασμένοι από την ανικανότητά τους, τα μεγάλα λόγια, την υποκρισία των αρχόντων και τις φήμες περί πλουτισμού τους, ανερυθρίαστα ζητούσαν χρήματα από τους αυτοδιοικητικούς για να τους ψηφίσουν. Το μετά το αγνοώ. Αν λοιπόν ρίξουν τα αυτοκρατορικά τους μούτρα και συνεργαστούν κατ’ αρχήν με κάποιους περισσότερο επαΐοντες από αυτούς για να οραματιστούν ένα μέλλον για τον τόπο που κλήθηκαν να διοικήσουν και σχεδιάσουν τις απαιτούμενες παρεμβάσεις για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, τότε μπορούν να συναντηθούν και με τους γείτονες τους, ώστε να βρουν την κοινή συνισταμένη των δράσεων που άπτονται και των δύο περιοχών. Βασική προϋπόθεση, να μη σχεδιάσουν βάση των προσωπικών, ατομικών τους συμφερόντων.

Παρακάτω οι απαντήσεις συγκεντρωτικά:

Leave a Reply