ΔΡΑΣΕΙΣΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γνωρίζοντας το Πάρκο Φιλίππων – “Όταν η Φύση έχει κέφια”

By 27 Μαρτίου, 2018No Comments

«Διασχίζοντας την Μακεδονική ύπαιθρο και συγκεκριμένα τον κάμπο των Φιλίππων με τα χρυσοκίτρινα στάρια, βλέπεις από μακριά πυκνή βλάστηση και πράσινες συστάδες δέντρων και καταλαβαίνεις ότι φτάνεις στον προορισμό σου….

Εκεί στα σύνορα της Δράμας και των Σερρών

 ο ποταμός Αγγίτης……..»

 

Την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 και στα πλαίσια των εκδρομών που πραγματοποιεί η ΑΜΚΕ ΟΨΟΜΕΘΑ ΕΙΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ,  βρεθήκαμε σε ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της ακτίνας του Πάρκου Φιλίππων. Το ιδιαίτερο σε ομορφιά και ενδιαφέρον φαράγγι του Αγγίτη ποταμού όπως και στο μοναδικό σπήλαιο της Αλιστράτης και αντίστοιχα στα όρια των Δήμων Αμφίπολης και Ν.Ζίχνης.

Το θέμα της εκδρομής μας ήταν «όταν η φύση έχει κέφια και οι άνθρωποι κάνουν έργα». Η συσχέτιση των δύο αυτών αλληλένδετων δράσεων, δηλαδή το από αιώνων έργο της φύσης όπως και της ανθρώπινης παρέμβασης επάνω σε αυτήν.

Ακολουθήσαμε το κεντρικό κανάλι από τα Τενάγη Φιλίππων μέχρι εκεί που ενώνεται με τον Αγγίτη ποταμό στο χωριό Συμβολή. Σε εκείνο το σημείο όπου κάποτε άνθρωποι έφτιαξαν ένα φράγμα το οποίο βρίσκεται εκεί αλλά δεν χρησιμοποιείται πια. Και λίγο πιο κει η τοποθεσία «Γαλάζια Νερά» μας δίνει μια ενδιαφέρουσα αντίθεση δίπλα στα αμμώδη  ορμητικά νερά του Αγγίτη.

Σκαρφαλώσαμε και περπατήσαμε σε μονοπάτι πέτρινο. Διασχίσαμε την σιδερένια γέφυρα και περάσαμε τις ράγες του τρένου. Έργα ανθρώπων, ευτυχώς βασικά και όχι επεκτατικά, στην φύση, γι΄αυτό και τα χαιρόμαστε.

Μυρίσαμε και γευτήκαμε τους καρπούς της φύσης, εντοπίσαμε φυτά που ζουν στο φαράγγι του Αγγίτη και ο μοναδικός Ιωάννης Ζαλίδας μας μετέδωσε τις γνώσεις του. Ενώ είχαμε την πολυτέλεια να ετοιμάσουμε το προσωπικό μας δυναμωτικό τσάι από τα προϊόντα που παράγει ο ίδιος στα κτήματά του.

Γίναμε για λίγο «μικροί» εξερευνητές – σπηλαιολόγοι και αφουγκραστήκαμε τον χτύπο καρδιάς αυτού του μοναδικού θαύματος της φύσης, του σπηλαίου Αλιστράτης.

Παίξαμε με τον αντίλαλό μας και ακούσαμε ήχους από νερά, πουλιά, ζουζούνια και απολαύσαμε μία υπέροχή μέρα………  «βροχερή»………  !!!!!

Όχι, δεν είχε λιακάδα, δεν ήταν μια εύκολη μέρα, όπως θα θέλαμε, αντίθετα έβρεχε. Όμως όλοι εμείς τολμήσαμε να πραγματοποιήσουμε, με μικρές αναγκαστικές αλλαγές,  το πρόγραμμα γιατί ήμασταν μία καταπληκτική παρέα, που από το πρωί δώσαμε σημάδια της διάθεσης για γέλια, εξερεύνηση, περιπέτεια και φυσικά αγάπη για την φύση!!!

Και δεν μετανιώσαμε καθόλου γι΄αυτό!!!!

Η βροχή, που δεν σταμάτησε λεπτό, δεν μας εμπόδισε να πραγματοποιήσουμε την εκδρομή ενώ αντίθετα μας χάρισε μοναδικές δροσερές στιγμές, υπέροχα αναζωογονημένα φυτά και όμορφες φωτογραφίες.  Ενώ οι πολύχρωμες ομπρέλες μας έδιναν ένα έξτρα χρώμα σε όλο το τοπίο!

Ο ήχος του Αγγίτη ακόμη στα αυτιά μας, να κυλά με δύναμη και ορμητικότητα , να πέφτει από το φράγμα της Συμβολής ενώ έρχεται από την περιοχή της Δράμας και να παίρνει στην αγκαλιά του τον μικρό ξεροχείμαρο που έρχεται από τα Τενάγη Φιλίππων. Στην συνέχεια να πραγματοποιεί την πορεία του μέσα στο φαράγγι και να πέφτει τελικά στον μεγάλο Μακεδόνα «γίγαντα», τον ποταμό Στρυμόνα.

Όσο αφορά το σπήλαιο θαυμάσαμε για ακόμη μία φορά τα υπέροχα «γλυπτά» από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Ενώ οι εξαιρετικοί άνθρωποι που εργάζονται στον οργανισμό του σπηλαίου μας εξυπηρέτησαν με τον καλύτερο τρόπο και μοιράστηκαν μαζί μας την αγάπη τους για αυτό το «κόσμημα» που προκαλεί θαυμασμό και αποτελεί προορισμό για πολλούς ταξιδιώτες.

Γνωρίσαμε ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας όπως ο κ. Βασίλης Γιαριτζίδης, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας της Συμβολής, ο οποίος μας υποδέχτηκε με το χαρακτηριστικό τους χαμόγελο και την διάθεση να μας πει πράγματα για τον τόπο του.

Ο μυρωδάτος καφές στο ξενοδοχείο «Φαράγγι» (www.hotelfaraggi.gr) αλλά και η νοστιμότατη ψητή αλλά και καπνιστή πέστροφα που φάγαμε στην ψαροταβέρνα «Γαλάζια Νερά» στο χωριό Συμβολή ήρθαν να συμπληρώσουν την όλη εκδρομή με πολύ ζεστασιά και γεύση.  Ενώ το μενού περιείχε και καλλιτεχνικό πρόγραμμα για παραπάνω διασκέδαση και κέφι με τους συμμετέχοντες να τραγουδούν και να χορεύουν σε ρυθμούς του ελληνικού κινηματογράφου μέχρι που αναγκάσαμε τον ήλιο να ξεπροβάλλει και να μας χαρίσει ένα υπέροχο δειλινό.

Συμπέρασμα ποτέ δεν πρέπει να ακυρώνεις κάτι επειδή απλά βρέχει (όχι αστραπόβροντα εννοείται). Η βροχή πρόσθεσε κάτι μοναδικό, κάτι που δεν θα ξαναεπανάληφθεί (προγραμματισμένα τουλάχιστον) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ξαναπάμε την ίδια διαδρομή, στο φανταστικό φαράγγι του Αγγίτη!!! Και γιατί θα ξαναπάμε?  Γιατί απλά όσες φορές και να πας δεν το χορταίνεις. ΦΥΣΗ ΦΥΣΗ ΦΥΣΗ!!!!

Εκ μέρους των ΟΨΟΜΕΘΑ ευχαριστούμε ….

Τους Δημάρχους των δύο Δήμων, Ν.Ζίχνης κ. Ανδρέα Δαϊρετζή και Αμφίπολης κ.Κωνσταντίνο Μελίτο.

Τον πρόεδρο του τοπικού διαμερίσματος Συμβολής κ.Βασίλη Γιαριτζίδη.

Τον κ.Νίκο Καρτάλη Δ/ντή, την διοίκηση αλλά και το προσωπικό της Α.Ε. OTA του σπηλαίου Αλιστράτης και ιδιαίτερα τις κυρίες Χρυσάνθη Ζήση και Ευδοκία Παραπέρα, για την υπέροχη συνεργασία και φιλοξενία τους.

Τον βοτανολόγο και μέλος των ΟΨΟΜΕΘΑ κ.Ιωάννη Ζαλίδα για την στήριξή του και την άμεση ανταπόκρισή του για αυτήν την εκδρομή.

Την κ.Ζωή Μυλοθροπούλου, μέλος των ΟΨΟΜΕΘΑ αρμόδια για τις διοργανώσεις και τον συντονισμό των εκδρομών για την άρτια και πετυχημένη οργάνωσή και αυτής της εκδρομής.

Τέλος ευχαριστούμε από καρδιάς όλους όσους ανταποκρίθηκαν και με τόλμη συμπορευτήκαμε σε όλο το πρόγραμμα. Να τονίσουμε ότι για πρώτη φορά είχαμε συμμετοχή μικρών παιδιών. Ο Θάνος, η Ναταλία και ο Πλουμής, προς μεγάλη μας έκπληξη αποδείχτηκαν υπέροχη παρέα και εξαιρετικοί μελλοντικοί ΟΨΟΜΕΘΑ.

 

 

Κλείνοντας να αναφέρουμε και να τονίσουμε διάφορες στιγμές που θα μείνουν στην μνήμη μας από την συγκεκριμένη εκδρομή.

την όμορφη θέα του Πάρκου Φιλίππων από το ύψος του πάρκιν στην Μπάφρα προς όλη την πεδιάδα και τα Τενάγη αλλά και του φαραγγιού που αγκαλιάζει τον Αγγίτη.

τον ενθουσιασμό των μικρών παιδιών αλλά και την προσοχή τους στο κάθε άκουσμα για την περιοχή, για τα φυτά, για το σπήλαιο!!!!!

-την όμορφη εικόνα των γονέων να κάνουν κάτι μαζί με τα παιδιά τους.

-το «τρενάκι» των Οψόμεθα που σφυρίζει χαρωπά!!!

τις μουσκεμένες κάλτσες μπροστά στο τζάκι για να στεγνώσουν.

το σπιτάκι των Sτρουμφ & το παγωτό, ονομασίες που δοθήκαν σε σταλαγμίτες.

τα κίτρινα κράνη και τα γιλέκα που φορέσαμε ως μικροί σπηλαιολόγοι για να ανακαλύψουμε το σπήλαιο.

το παιχνίδι «είμαστε σταλακτίτες ή σταλαγμίτες» που μας χάρισε χαμόγελα και όμορφες φωτογραφίες.

τα γέλια που κάναμε τραγουδώντας και διασκεδάζοντας στην ψαροταβέρνα. Και φυσικά η γεύση από την νοστιμότατη πέστροφα που φάγαμε.

-το ενθύμιο της εκδρομής. Ένα αναμνηστικό προς όλους  που συμμετείχαν στην εκδρομή.

 

 με το καλό

να βρεθούμε στον επόμενο προορισμό!!!!!

Στον Δήμο Καβάλας

 

 

Leave a Reply