ΔΡΑΣΕΙΣΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γνωρίζοντας το Πάρκο Φιλίππων – “Παραδοσιακή Αποκριά! Ιδιαίτερα έθιμα απ’ τις αλησμόνητες πατρίδες”

By 2 Απριλίου, 2018No Comments

Η πρώτη εκδρομή του 2018 των Οψόμεθα ήταν μία διαφορετική εκδρομή με δεδομένο την ημερομηνία που πραγματοποιήθηκε. Βιωματική και πολύ παραδοσιακή, στο αποκορύφωμα της Ελληνικής Αποκριάς, το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018 ζήσαμε ένα κομμάτι πολιτισμού του Πάρκου Φιλίππων, όπως άρμοζε στην μέρα σε δύο δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Δοξάτου, τα Κύργια και την Φτελιά.

 

Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Δοξάτου κύριος Πασχάλης Στάντσιος και ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Κυργίων κ. Γεώργιος Γεωργόπουλος μας υποδέχθηκαν και μας καλωσόρισαν στην πλατεία ενώ ο κ.Ευστράτιος Σαρρίδης ήταν ο κύριος ξεναγός μας από το λόφο Μοναστηράκι και το ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής έως το εκκλησάκι των Ταξιαρχών, την πλατεία, το παλιό Γυμνάσιο και τον μύλο. Με τον χαρακτηριστικό τρόπο του και την αγάπη για τον τόπο του μας μίλησε για τα «Κύρια» τον κύριο συνοικισμό αλλά και για τα «Κύργια» την ευρύτερη περιοχή με όλους τους συνοικισμούς. Μας είπε ότι η ονομασία του χωριού προέρχεται από το τουρκικό Kir που σημαίνει ξερός τόπος και ότι στη θέση του σημερινού οικισμού ήταν κτισμένα τα αρχαία Κρίφλα. Ότι το χωριό έχει κατοικηθεί από πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής μετά το 1922, κυρίως από την Ανατολική Θράκη, τον Πόντo, την Καππαδοκία, την Προύσα και από τα Σώκια της Σμύρνης. Μας μίλησε επίσης για πολλά ιστορικά γεγονότα των νεότερων χρόνων όπως και για τους ανθρώπους που ζουν αλλά και τις προσωπικότητες που κατάγονται από τα Κύργια.  Στην βόλτα μας είδαμε τα χαρακτηριστικά Κυργιώτικα σπίτια με την ιδιαιτερότητά τους (στενά στην πρόσοψη, με το μαγαζί από κάτω και το σπίτι επάνω) και προβληματιστήκαμε για το μύλο. θαυμάσαμε  την υπέροχη θέα από ψηλά, είδαμε τους απομακρυσμένους συνοικισμούς αλλά και χαρήκαμε με μία πανοραμική άποψη ενός κομματιού από το Πάρκο Φιλίππων προς την μεριά του Δήμου Δοξάτου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κυργίων «Αρίων», με πρόεδρο τον κ.Μιχάλη Φουνδουλάκο, και μέλη του συλλόγου μας καλοδέχτηκαν στην ταβέρνα «το στέκι του Μπαλιούρα» με χαρούμενα τραγούδια και μας γνώρισαν την Κυργιώτικη φιλοξενία αλλά και την πολιτιστική μουσική κληρονομιά του τόπου και των κατοίκων. Ενώ γευτήκαμε τοπικές νοστιμιές όπως «φάβα» και άλλα εδέσματα και γλεντίσαμε χορεύοντας  σε ρυθμούς Κυργιώτικης αποκριάς με τσαμπούνα και τραγούδι.. «πιπεράτο» από την παρέα Κυργιωτών που μας συνόδεψε.

Χίλια καλωσορίσατε, χίλια και δυο χιλιάδες κι αν κάνατε και κόπο, ήρθατε νοστιμίσατε τον έρημό μας τόπο…. Άρχισε, γλώσσα μ’ άρχισε και χείλη μου περέτα και συ καημένη μου καρδιά, όσα κι αν έχεις πέτα

Ο κ. Γιάννης Κακαγιάννης, ίσως ο παλαιότερος και σίγουρα ο μεγαλύτερος σε ηλικία Κυργιώτης  τσαμπουνιέρης,  μας χάρισε την μαεστρία του, την εμπειρία και την διάθεσή του,…. «ωσάν μικρό παιδί». Ο αδερφός του ο Κώστας στο τραγούδι τον συνόδεψε, όπως  και μερικά ακόμη «μικρά παιδιά», τραγουδώντας και χορεύοντας τα πιπεράτα Σωκιανίδικα, σκωπτικά από την Μ.Ασία τραγούδια της Αποκριάς και έκαναν τα μάγουλά μας να «κοκκινίσουν»! Στην προσπάθειά μας να τα τραγουδήσουμε και να τα χορέψουμε και μεις, υπήρξαν πολλά αστεία στιγμιότυπα, που ο φακός της Βούλας και της Μαρίας τα αποθανάτισε!!!!!!

Μέσα από το ταξίδι μας στα Κύρια μεταφερθήκαμε σε άλλες εποχές με εικόνες όπως του «Καδή», του κακού Τούρκου δικαστή, που μαζί με τα «Γκιζάνια»  κακοδικούν, περιπαίζουν και ταλαιπωρούν τους Έλληνες. Στα τωρινά χρόνια, οι άρχοντες του τόπου, οι μαγαζάτορες αλλά και περαστικός κόσμος, όπως εμείς, δέχονται με χαρά τα πειράγματά τους.

Το ταξίδι μας στην παράδοση του τόπου συνεχίστηκε και στο δημοτικό διαμέρισμα της Φτελιάς όπου και εκεί οι πολύ δραστήριοι κάτοικοι, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Φτελιάς με πρόεδρο τον κ. Μάκη Σωτηριάδη μας υποδέχτηκαν με χαρά, μας μίλησαν για τον δικό τους τόπο και τα έθιμα αλλά και μας τράταραν χειροποίητα εδέσματα από τις κυρίες του συλλόγου. Οι φιλόξενοι πρόσφυγες κάτοικοι αναβιώνουν κάθε χρόνο το Σάββατο της Αποκριάς το Θρακιώτικο έθιμο της «Μπουμπούνας» που συμβολίζει την αναγέννηση της ζωής, της φύσης.  Μουσική, τραγούδια και χορός από τα χορευτικά του συλλόγου στην αρχή και μετά για όλο τον κόσμο, γύρω από την φωτιά και κερασμένο κρασί με λουκάνικα για όλον τον κόσμο. Πλήθος κόσμου από την τοπική κοινωνία και όχι μόνο πλαισίωσε την βραδιά και όμορφες χαρούμενες στιγμές ένιωσαν όλοι όσοι συμμετείχαν στην εκδρομή μας.

Επισκεφτήκαμε επίσης και τις εξής επιχειρήσεις που βρίσκονται και αναπτύσσονται στην συγκεκριμένη περιοχή:     1) την χαλβαδοποιεία «Χαλβάς Ελευθερίου» του κ. Ελευθερίου Παπαδόπουλου στο 14ο χιλ. Δράμας Καβάλας (έξω από τον Άγιο Αθανάσιο). Το ιδιαίτερο πέτρινο κτήριο που χρησιμοποιείτε ως εμπορικό κατάστημα λιανικής πώλησης στεγάζει και το εργαστήριο της επιχείρησης. Ενημερωθήκαμε για την επιχείρηση και δοκιμάσαμε τον χαλβά τους, ο οποίος έχει το παρατσούκλι «ο χαλβάς με τα μαλλιά» λόγω του πολύ ινώδους αποτελέσματος από τον τρόπο παρασκευής του.   2) το κατάστημα λιανικής στα Κύργια της ονομαστής χαλβαδοποιείας «Χαλβάς Κυργίων» του κ. Απόστολου Παπαδόπουλου, (η οποία έχει τον εργαστηριακό της χώρο στα όρια του Αγίου Αθανασίου προς Κύργια) όπου ενημερωθήκαμε και δοκιμάσαμε γλυκό του κουταλιού «ντολμά» και το νόστιμο χαλβά τους επίσης.  Τέλος 3) επισκεφτήκαμε το Το Κτήμα Γέννημα Ψυχής της οικογένειας Μανωλεσάκη, στην Αδριανή. Ενημερωθήκαμε για τις εγκαταστάσεις, τις ποικιλίες (Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot & Syrah) που παράγονται και φυσικά κάναμε γευσιγνωσία δοκιμάζοντας υπέροχα κρασιά από το κελάρι στον υπέροχο χώρο τους.

Για όλα τα παραπάνω εκ μέρους των ΟΨΟΜΕΘΑ ευχαριστούμε ….

  • Από τον Δήμο Δοξάτου :Τον Δήμαρχο κ. Δημήτριο Δαλακάκη. Τους αντιδημάρχους  κ.κ.  Πασχάλη Στάντσιο,  Χαράλαμπο Ζεκερίδη,  Νικόλαο Γιαπαύλο &  Χρήστο Ιωάννου. Τους προέδρους των  Τοπικών Διαμερισμάτων κ. Γεώργιο Γεωργόπουλο στα Κύργια και κ.Κωνσταντίνο Παγκάκη στην Φτελιά.
  • Από τους Πολιτιστικούς  Συλλόγους: Κυργίων «ο Αρίων»  με πρόεδρο τον κ.Μιχάλη Φουντουλάκο και Φτελιάς με πρόεδρο τον κ. Μακάριο (Μάκη) Σωτηριάδη και τα Διοικητικά Συμβούλια και όλα τα μέλη και των δύο συλλόγων που μας υποδέχτηκαν και μας φιλοξένησαν εγκάρδια με χίλιες δυο χειροποίητες  νοστιμιές.
  • Τον  κ. Ευστράτιο Σαρρίδη, συνταξιούχο εκπαιδευτικό, επί πολλά χρόνια δ/ντή του Δημοτικού Σχολείου Κυργίων και ιδρυτή της εφημερίδας «τα νέα των Κυργίων», ο οποίος μας ξενάγησε και μας μίλησε για τα Κύργια.
  • Τους αδερφούς Γιάννη και Κωνσταντίνο Κακαγιάννη , οι οποίοι με την τσαμπούνα και το τραγούδι τους, όπως και η παρέα που τους συνόδευε,  μας χάρισαν  όμορφες παραδοσιακές αποκριάτικες στιγμές.
  • Την ταβέρνα «το στέκι του Μπαλιούρα» του Θεόδωρου Μπλιού που μας φιλοξένησε, γευματίσαμε με νόστιμο φαγητό και γλεντίσαμε χορεύοντας και τραγουδώντας.
  • Τις επιχειρήσεις που επισκεφτήκαμε, «Χαλβά Ελευθερίου» , «Χαλβά Κυργίων»  και «κτήμα Μανωλεσάκη»
  • Τον Φωτογραφικό Όμιλο Καβάλας και ιδιαίτερα τις κυρίες Μαρία Καροφυλλίδου και Βούλα Αραμπατζίδου, οι οποίες μας συνόδεψαν και κάλυψαν με φωτογραφίες και βίντεο την εκδρομή ώστε να έχουμε όμορφα ενθύμια.

Τέλος ευχαριστούμε το μέλος των Οψόμεθα κ.Ζωή Μυλοθροπούλου, αρμόδια για τις διοργανώσεις και τον συντονισμό των εκδρομών, για την άρτια και πετυχημένη οργάνωση του προγράμματος της εκδρομής μας.

                    

Κλείνοντας να τονίσουμε…

  • την όμορφη θέα του Πάρκου Φιλίππων από το λόφο Μοναστηράκι
  • την συγκίνηση της Μαρίας και του Μουράτη όταν ξαναβρέθηκαν στο σχολείο τους , το παλαιό Γυμνάσιο Κυργίων.
  • το χτύπημα της καμπάνας στο ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής και στο ξωκλήσι των Ταξιαρχών…
  • την υποδοχή με την τσαμπούνα και τα τραγούδια «χίλια καλωσορίσατε και αν κάνατε και κόπο» από τις κυρίες και τους κυρίους στην ταβέρνα.
  • τα γέλια που κάναμε χορεύοντας «πως το τρίβουν το πιπέρι» και τραγουδώντας τα «πιπεράτα» σωκιανίδικα αποκριάτικα τραγούδια.
  • τα πειράγματα του Καδή.
  • την ζεστασιά της «μπουμπούνας» που ανταποκρινόταν στην ζεστασιά των κατοίκων της Φτελιάς.
  • τα νοστιμότατα τοπικά προϊόντα, τους χαλβάδες αλλά και το υπέροχο κρασί που δοκιμάσαμε.
  • Το όμορφο υλικό (φωτογραφίες & βίντεο) υπό τα βλέμματα της Μαρίας και της Βούλας θα βρίσκεται ως πολύτιμο υλικό στα αρχεία μας
  • Τις ενυπόγραφες εντυπώσεις στο βιβλίο εκδρομών, πολύτιμο συγκινητικό αναμνηστικό από όλους σας που συμμετείχατε στην εκδρομή

Τέλος πρέπει να αναφέρουμε την λαχτάρα και την χαρά του Προέδρου των ΟΨΟΜΕΘΑ που καθώς φαίνεται χάρηκε και απόλαυσε όλη την εκδρομή σαν μικρό παιδί!!!! Και φυσικά  το ίδιο ευχόμαστε να ένιωσαν και όλοι οι εκδρομείς μας.

 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ……..

 

Χορέψετε χορέψετε, τα νιάτα να χαρείτε
γιατί σε τούτο τον ντουνιά, δε θα τα ξαναβρείτε

Δώσ’ τε του χορού να πάει, τούτη η γης θα μας εφάει
τούτη η γης θα μας εφάει, δώσ’ τε του χορού να πάει

Όσοι έχουνε καλή καρδιά, και τακτικά γλεντούνε
μονάχα αυτοί τον ψεύτικο, τον κόσμο θα χαρούνε

Τούτη η γης που την πατούμε, όλοι μέσα θε να μπούμε
όλοι μέσα θε να μπούμε,τούτη η γης που την πατούμε

Χορέψετε χορέψετε, παπούτσια μη λυπάστε,

μα εκείνα ξεκουράζονται, τη νύχτα που κοιμάστε

Δώσ’ τε του χορού να πάει, τούτη η γης θα μας εφάει
τούτη η γης θα μας εφάει, δώσ’ τε του χορού να πάει!!!!!!!!!!!!

 

 

Να τονίσουμε ότι ήταν η πρώτη «ΟΛΟΗΜΕΡΗ» εκδρομή της ΑΜΚΕ.

 

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

και με το καλό

να βρεθούμε στον επόμενο προορισμό!!!!!

Στους Δήμους Αμφίπολης & Ν.Ζίχνης

(σπήλαιο Αλιστράτης & φαράγγι Αγγίτη)

 

Leave a Reply