ΔΡΑΣΕΙΣΝΕΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

4η θεματική εκδρομή / ΜΥΘΟΙ & ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ στο ΠΑΓΓΑΙΟ με το “Παγγαιόραμα”

By 18 Αυγούστου, 202331 Αυγούστου, 2023No Comments

Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου δεν πεζοπορούμε στο βουνό για να νιώσουμε την φύση αλλά, βιώνουμε αυτά που με αγάπη ανθρώπινα χέρια στήσανε στην πλαγιά του.

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ο κάμπος της Πιερίας γης του Παγγαίου όρους και συγκεκριμένα το οινοποιείο-κτήμα ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ στο Κοκκινοχώρι και οι τοπικές φάρμες PANGAIO MANUFAKTUR στο Ποδοχώρι και ΦΑΡΜΑ ΜΟΥΣΘΕΝΗΣ στην Μουσθένη.

ΣΚΟΠΟΣ να γνωρίσουμε τους ανθρώπους που δρουν εκεί, να ενημερωθούμε για τον τρόπο λειτουργίας και παραγωγής, να περιηγηθούμε στις εγκαταστάσεις τους και κυρίως να γευτούμε τα νόστιμα προϊόντα που παράγουν.

«κρυφός» σκοπός να ζήσουμε βιωματικά μια μέρα στην φάρμα και στο κτήμα. Να πράξουμε πολλές μικρές, χαρούμενες δράσεις, που άλλοτε ήταν στην καθημερινότητα των ανθρώπων, οι οποίες θα γεμίσουν την ημέρα με μοναδικά βιώματα, τα μάτια με πολύ χρώμα, την μύτη με απίστευτες μυρωδιές και το λάρυγγα με πεντανόστιμες λιχουδιές!

………………………………………………………………………………………………………………

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α

ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ το χωριό ΠΟΔΟΧΩΡΙ.  Συγκεκριμένα ο Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ποδοχωρίου

ΩΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ 8:30π.μ.  (Υποδοχή, συστάσεις, πληροφορίες για τον τόπο, ενημέρωση για το πρόγραμμα)

9:00  Άφιξη στη φάρμα PANGAIO MANUFAKTUR στο Ποδοχώρι.  Γνωριμία με τον ιδιαίτερο αυτό χώρο, τους ανθρώπους, τα ζώα τους, τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας της καθημερινότητάς τους.  Εκεί θα μας περιμένει ένα υπέροχο παραδοσιακό πρωϊνό αλλά και πολλές εκπλήξεις που θα γεμίσουν το χρόνο μας με χαρούμενες δραστηριότητες, γνώσεις και πολύ γέλιο.

*Η φάρμα  βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην πίσω πλευρά από τον Ιερό Ναό του χωριού.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ στην φάρμα Pangaio Manufaktur

υπεύθυνοι  : Beate  Caldewey & Μιχάλης Σαμαράς

9:00 π.μ. – 9:30 π.μ   : Καλωσόρισμα

Ελάτε στην εκκλησία του χωριού για ένα θερμό καλωσόρισμα και μια εισαγωγή στο όμορφο χωριό μας. Μάθετε για την ιστορία, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας.

9:30 π.μ. – 10:30 π.μ : Πρωινό στη βεράντα

Απολαύστε ένα νόστιμο πρωινό με τοπικά παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, καφέ, ελληνικό καφέ και τσάι από φύλλα ελιάς. Ενώ περιμένετε να σας εξυπηρετήσουμε, δοκιμάστε τις γνώσεις σας για το αγρόκτημά μας με ένα διασκεδαστικό κουίζ φάρμας. Ο νικητής θα λάβει ένα μπουκάλι από το υπέροχο ελαιόλαδο μας!

10:30 – 11:00 π.μ : Ελιές & Μπαμπού

Κάντε μια βόλτα στους ελαιώνες μας και μάθετε για τις πρακτικές βιώσιμης και αναγεννητικής καλλιέργειας, γνωρίστε τους διαφορετικούς τύπους ελαιολάδου και γιατί συγκομίζουμε νωρίς (Agureleo). Θα συζητήσουμε επίσης τα οφέλη του μπαμπού, μιας ταχέως αναπτυσσόμενης και βιώσιμης καλλιέργειας που ταιριάζει καλά στο ελληνικό κλίμα. Ο Χρήστος, ο ειδικός μας στο μπαμπού, θα δείξει επίσης πώς να φτιάχνουμε φλάουτα από μπαμπού και να παίζουμε παραδοσιακή ελληνική μουσική σε αυτά.

11:00 π.μ. – 11:30 π.μ : Επίσκεψη στα γαϊδούρια

Γνωρίστε τα φιλικά μας γαϊδούρια! Αυτά τα ευγενικά πλάσματα είναι βέβαιο ότι θα φέρουν ένα χαμόγελο στο πρόσωπό σας. Μπορείτε να τα αγκαλιάσετε, να τραβήξετε φωτογραφίες μαζί τους ή ακόμα και να τα ταΐσετε με ένα σνακ.

11:30 π.μ. – 12:00 μ.μ.  Δάσος τροφίμων Permaculture 

Μάθετε για το διατροφικό μας δάσος permaculture, ένα βιώσιμο σύστημα γεωργίας που μιμείται τα φυσικά οικοσυστήματα. Θα συζητήσουμε τα οφέλη της περμακουλτούρας και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει ένα πιο βιώσιμο μέλλον και να προκαλέσει ενδιαφέροντα για τη φύση για τα παιδιά.

12:00 μ.μ. – 12:45 μ.μ. ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:

 • -Αγροτικές δραστηριότητες (παραδείγματα παρακάτω) & ανοιχτές συζητήσεις
 • -Βοηθήστε μας να μαζέψουμε τις ελιές μας (σε αυτή την περίπτωση σαπούνι ελαιολάδου)
 • -Είδατε μόνοι σας ένα κομμάτι μπαμπού (για να φτιάξετε το δικό σας φλάουτο ή διακοσμητικά αντικείμενα)
 • -Προσδιορίστε τα φυτά
 • -Σπέρνετε τα φθινοπωρινά μας φυτά
 • -Μάθετε για την παραδοσιακή ελληνική μουσική

13:00 Άφιξη στο Κτήμα ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ στο Κοκκινοχώρι. Αφού απολαύσουμε την υπέροχη θέα θα ξεναγηθούμε σε όλους τους χώρους, θα ακούσουμε την ιστορία της δημιουργίας του, θα παρακολουθήσουμε τον κύκλο της παραγωγής από το μάζεμα έως την εμφιάλωση και θα γευτούμε το υπέροχο κρασί πραγματοποιώντας την προγραμματισμένη γευσιγνωσία για εμάς. 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ στο κτήμα ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ

υπεύθυνη για την υποδοχή και την ξενάγηση εκ μέρους του κτήματος η Χρυσάνθη Οικονομίδου 

13:00 μ.μ. :  Καλωσόρισμα  

13:10  μ.μ. – 14:00 μ.μ. : ξενάγηση στους χώρους παραγωγής και εμφιάλωσης

14:00  μ.μ.  – 15:00 μ.μ. : γευσιγνωσία στην ειδική αίθουσα εντός του κτήματος

15:15

15:15 Άφιξη στην ΦΑΡΜΑ ΜΟΥΣΘΕΝΗΣ. Μία οικογενειακή, τοπική κτηνοτροφική – τυροκομική μονάδα στην καρδιά του κάμπου. Γνωριμία με τους ιδιοκτήτες. Θα ακολουθήσει ξενάγηση που περιλαμβάνει, μία περιήγηση στις σύγχρονες σταβλικές εγκαταστάσεις, ενημέρωση για τις συνθήκες σταβλισμού των ζώων (τα οποία κατάγονται από τις Γαλλικές Άλπεις, εξού και το όνομά τους, Αλπίν), την διαδικασία εκτροφής, αρμεγής και συλλογής γάλακτος. Θα ακολουθήσει το βιωματικό εργαστήριο παρασκευής ρυζόγαλου. Η επίσκεψη κλείνει με κέρασμα snacks από τα παραγόμενα προϊόντα και  απόλαυση ενός
απογευματινού καφέ  με επιδόρπιο το  ρυζόγαλο.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ στην φάρμα ΜΟΥΣΘΕΝΗΣ 

υπεύθυνος : Απόστολος Αδάλιαλης

3:15 μ.μ. :  Καλωσόρισμα , ενημέρωση – πληροφορίες για την φάρμα 

3:30  μ.μ. – 4:15 μ.μ. : ξενάγηση στους χώρους με τα ζώα

4:15  μ.μ.  – 6:00 μ.μ. : 

 • -κέρασμα με snacks, κάτω από την δροσιά της καρυδιάς, σε ένα όμορφα στρωμένο μπουφέ με προϊόντα όλα παραγωγής της φάρμας. 
 • -βιωματική εμπειρία (εργαστήριο παρασκευής ρυζόγαλου) 
 • -συζήτηση και απόλαυση ενός απογευματινού καφέ με επιδόρπιο  το “ρυζόγαλο”

Λίγο πριν αποχαιρετιστούμε θα δοθεί στους συμμετέχοντες το ερωτηματολόγιο προς αξιολόγηση όλων των παραπάνω.

 ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Η πορεία προς τα σημεία θα γίνει ως εξής:

-Όλοι οι συμμετέχοντες θα μετακινηθούν με τα δικά τους οχήματα.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 27 ευρώ το άτομο

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

https://forms.gle/5HbHQa8oaxySf58J9

(θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας των πρώτων 15 αιτήσεων )

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ 6944222990 κα. Ζωή Μυλοθροπούλου 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

 • Ρούχα άνετα,  ανάλογα με τον καιρό (επίσης καλά είναι να έχετε μαζί σας έξτρα μία αλλαξιά γιατί μπορεί να την χρειαστείτε μετά τις δράσεις στην φάρμα Pangaio Manufaktur).
 • Παπούτσια άνετα για περπάτημα 
 • Τα προσωπικά σας αντικείμενα
 • Καπέλο, γυαλιά κτλ
 • Και οπωσδήποτε την θετική σας διάθεση

ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι συμμετέχοντες με το αίτημα συμμετοχής τους στην 4η πιλοτική εκδρομή και σε όλη την δραστηριότητα δηλώνουν ότι :

 • Δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας. 
 • Φέρουν την πλήρη ατομική τους ευθύνη αποδεχόμενοι πιθανούς κινδύνους για την ασφάλειά τους.
 • Αποδέχονται πιθανή τροποποίηση του προγράμματος ή μέρος αυτού αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι ασφάλειας πχ. Καιρικών συνθηκών.
 • Είναι υποχρεωμένοι να υπακούν στις οδηγίες του αρχηγού-συνοδού
 • Επιτρέπουν να χρησιμοποιηθεί φωτογραφικό ή βιντεοσκοπημένο υλικό που θα ληφθεί κατά την διάρκεια της εκδρομής.
 • Συναινούν στη συλλογή, καταχώριση και αποθήκευση των προσωπικών τους δεδομένων.  

ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ 

Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος  Ποδοχωρίου «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»

Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Στεργιανή (Νούλα) Ότσου

Δήμος Παγγαίου, Δημοτική Ενότητα Ορφανού

Αντιδήμαρχος Χρήστος Γκέντζογλου

Πρόεδρος Τοπικού Διαμερίσματος Ποδοχωρίου-Κοκκινοχωρίου

Χρήστος Διαμαντίδης

Εκπρόσωποι από το Δήμο Ορφανού, της Τοπικής Κοινότητας Ποδοχωρίου και Μέλη του πολιτιστικού συλλόγου στα πλαίσια του ανοίγματος των ΟΨΟΜΕΘΑ ΕΙΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ στις τοπικές κοινωνίες, θα έρθουν να μας υποδεχτούν,  να μιλήσουν και να μας ξεναγήσουν στον τόπο τους.  

Μέλη του δραστήριου πολιτιστικού συλλόγου μας ετοιμάζουν μία μικρή έκπληξη με υπεύθυνο τον κ. Χαριζάνη Θεόδωρο, συνταξιούχο εκπαιδευτικό.

Pangaio Manufaktur

Εικόνα που περιέχει εξωτερικός χώρος/ύπαιθρος, θηλαστικό, ουρανός, φυτό

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Η οικογένεια Σαμαρά, ο Μιχάλης, η Beate και η μικρή τους κόρη, δημιούργησαν στο Ποδοχώρι το σπιτικό τους, ένα παλιό πέτρινο σπίτι με λαχανόκηπο και πολλά οπωροκηπευτικά δέντρα όπως και ελαιόδεντρα και έχουν στην φροντίδα τους πολλούς τετράποδους φίλους, μικρόσωμους και μεγαλόσωμους (σκύλο, γάτες, κότες, χήνες, πρόβατα και τα αγαπημένα γαϊδουράκια τους). 

Στόχος τους να δημιουργήσουν και να παράξουν μέσα από το έδαφος. Να ζήσουν ειρηνικά με τη φύση. Να αναθρέψουν το πιο όμορφο και αξιοθαύμαστο παιδί του πλανήτη και να απολαύσουν την ζωή με ποιοτικό χρόνο σε δραστηριότητες και μοίρασμα με φίλους.

Πρόθεσή τους είναι να καταφέρουν να είναι αυτοδύναμοι, βιώσιμοι και σύμφωνα με τις αρχές της permaculture. Ο τρόπος που διάλεξαν να ζήσουν προέρχεται από το πάθος τους και την πεποίθηση ότι αυτός ο τρόπος ζωής είναι ο πιο βιώσιμος και υγιής τρόπος ζωής γι΄αυτους και το παιδί τους. Είναι χαρά τους να μοιράζονται την εμπειρία τους ώστε να επωφεληθούν και άλλοι άνθρωποι.

Η επίσκεψη στον χώρο τους γίνεται και μπορεί να συνδυαστεί με πάρα πολλές δράσεις όπως χειροτεχνίες, παρασκευή σαπουνιών, φαγητού, εργασίες στους χώρους των ζώων, ή στο χωράφι, βόλτα «παρέα» με τα γαϊδουράκια και πάρα πολλά ακόμη. Εμείς στα πλαίσια της εκδρομής θα πάρουμε το πρωϊνό μας με χειροποίητα καλούδια  και θα διασκεδάσουμε ποικιλοτρόπως. Ένα είναι σίγουρο ότι δεν θα θέλουμε να φύγουμε από την φάρμα τους.

www.naturaloutliers.com

Κτήμα Βιβλία Χώρα | Ktima Biblia Chora
Εικόνα που περιέχει εξωτερικός χώρος/ύπαιθρος, κτίριο, σπίτι, ουρανός

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Το Κτήμα Βιβλία Χώρα βρίσκεται στις πλαγιές του Παγγαίου Όρους, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας.  Οι δημιουργοί του, οι οινολόγοι Βαγγέλης Γεροβασιλείου και Βασίλης Τσακτσαρλής, εγκατέστησαν εκεί το 1998 έναν αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας που σήμερα καταλαμβάνει έκταση 650 στρεμμάτων.  Στο σύγχρονο οινοποιείο, που περιβάλλεται από τον ιδιόκτητο αμπελώνα, παράγονται όλα τα κρασιά του Κτήματος.

Το Κτήμα είναι επισκέψιμο σε όλους όσους θα ήθελαν να το γνωρίσουν από κοντά. Η επίσκεψη περιλαμβάνει περιήγηση στον εξωτερικό χώρο του Κτήματος με θέα τον ιδιόκτητο αμπελώνα, ξενάγηση στους χώρους της παραγωγής, της εμφιάλωσης, της παλαίωσης και στις υπόγειες κάβες. Η ξενάγηση ολοκληρώνεται στην αίθουσα γευστικής δοκιμής όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει τα κρασιά του Κτήματος.

-ο χώρος είναι προσβάσιμος από άτομα με αναπηρίες

Κτήμα ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ

Οινοποιείο και Αμπελώνας

Κοκκινοχώρι Orfani

Bibliachora.gr

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Μια οικογενειακή επιχείρηση με άριστα γενετικά βελτιωμένο κοπάδι, χρήση καινοτόμων ιδεών και παραγωγή μοναδικών γευστικών τυροκομικών προϊόντων.

Με αγάπη και μεράκι, 3 γενιές τώρα, στους πρόποδες του Παγγαίου, κοντά στο χωριό Μουσθένη, η οικογένεια Αδαλιάνη ασχολείται με την εκτροφή αιγοπροβάτων. Η παραγωγή ποιοτικού γάλακτος και η σωστή διαχείριση των ζώων ήταν η μεγάλη κληρονομιά. Ακόμη μεγαλύτερη αποτελούν τα μυστικά για το ξεχωριστό τυρί που παράγουν. 

Η φάρμα είναι επισκέψιμη σε άτομα, ομάδες, γκρουπ και σχολεία.  Το πρόγραμμα ξενάγησης  περιλαμβάνει μία περιήγηση στις σταβλικές εγκαταστάσεις, ενημέρωση για τις συνθήκες σταβλισμού των ζώων, διαδικασία εκτροφής, αρμεγής και συλλογής γάλακτος. Ακολουθεί το βιωματικό εργαστήριο παρασκευής ρυζόγαλου. Η επίσκεψη κλείνει με κέρασμα snacks από τα παραγόμενα προϊόντα και  απόλαυση ενός απογευματινού καφέ  με επιδόρπιο το  ρυζόγαλο.

Γαλακτοκομική -Τυροκομική μονάδα

ΦΑΡΜΑ ΜΟΥΣΘΕΝΗΣ

Υπεύθυνος Απόστολος Αδάλιαλης

www.moustheni.gr  

Η Επιστημονική ομάδα Οψόμεθα εις Φιλίππους και το δίκτυο συνεργατικών επιχειρήσεων “Παγγαιόραμα”, στο πλαίσιο της δημιουργίας των 2 νέων τουριστικών του πακέτων με κεντρικό θέμα το Λατρευτικό και Ιστορικό Παγγαίο, σας προσκαλεί στις πιλοτικές εκδρομές που θα αναδείξουν το Παγγαίο ως το νέο πολιτιστικό – πεζοπορικό προορισμό της Ελλάδας.

Το δίκτυο “Παγγαιόραμα” αποτελείται από 5 επιχειρήσεις και δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση από το CLLD/LEADER του τοπικού προγράμματος Ν.Καβάλας. Αναλυτικά οι εταίροι είναι η Επιστημονική ομάδα Οψόμεθα εις Φιλίππους (Καβάλα), η Εταιρία Προώθησης Τουρισμού We productions (Γερμανία), ο Χρυσανίδης Ν. & Σια Ε.Ε.  “Sun Thalassa” (Παγγαίο), η «Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση του Δασικού Χωριού Παγγαίου» (Παγγαίο) και ο Αλέξανδρος Κατσαμάκης “Dream Makers Greece” (Θάσος). Στόχος είναι η ενσωμάτωση και νέων επαγγελματιών τουρισμού από την περιοχή του Παγγαίου και όχι μόνο.

Σκοπός του “Παγγαιοράματος” είναι οι ταξιδιωτικές εμπειρίες που παρέχει στο Παγγαίο να προσφέρουν σε πολυταξιδεμένα ζευγάρια το προνόμιο να ζήσουν αυθεντικές ελληνικές εμπειρίες σε ένα  άγνωστο & μυθικό βουνό της Ελλάδας, μειώνοντας τις δυσκολίες συνεννόησης και τα εμπόδια πρόσβασης, ενώ παράλληλα αυξάνοντας την απόλαυση και τις μοναδικές στιγμές δέους.

Leave a Reply