VIA EGNATIAΔΡΑΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πεζοπορία στη Via Egnatia // Από την Κρηνίδα Σερρών στο Φαράγγι του Αγγίτη και τη Συμβολή Σερρών.

By 26 Σεπτεμβρίου, 201927 Οκτωβρίου, 2020No Comments

Οι Οψόμεθα παρέα με τους νέους Trace Your Eco φίλους τους από την Θεσσαλονίκη επιστρέφουν στα αρχαία λημέρια της Via Egnatia. Η αρχαία Εγνατία οδός μας καλεί και πάλι να περπατήσουμε στα πλακόστρωτα μονοπάτια της που ένωσαν ανθρώπους και πολιτισμούς, απ’ όπου πέρασαν ιστορικές προσωπικότητες και καθόρισαν την ιστορία αυτού του τόπου. Στα πλαίσια, λοιπόν, του έργου που έχει αναλάβει η Επιστημονική ομάδα Οψόμεθα εις Φιλίππους με τίτλο “Πιστοποίηση πεζοπορικού μονοπατιού Via Egnatia από την European Ramblers Association” καλούμαστε να γνωρίσουμε ένα μαγευτικό κομμάτι της μέσα από την καθοδήγηση έμπειρων περιηγητών, που θα μας εξηγήσουν πώς προετοιμάζονται οι εν λόγω πεζοπορικές διαδρομές μέσα από μελέτη χαρτών, ιστορικών πηγών και όχι μόνο. Πρόκειται για μια ημερήσια πεζοπορική εκδρομή μέτριας δυσκολίας. Το μήκος της διαδρομής υπολογίζεται στα 9.2 χλμ. και ο ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος είναι οι 3-4 ώρες.

Ημερομηνία: 6 Οκτωβρίου – Κυριακή
Είδος: Πεζοπορία
Διαδρομή: Κρηνίδα Σερρών – Φαράγγι Αγγίτη – Συμβολή
Ώρα εκκίνησης: 9:30 π.μ.
Σημείο εκκίνησης: Κρηνίδα Σερρών
Αντίτιμο συμμετοχής: 12€ (Συμπεριλαμβάνει λεωφορείο το οποίο αναχωρεί στις 6 Οκτώβρη στις 8.00πμ από το ΚΤΕΛ της Δράμας. Θα κάνει στάση στις 8.20πμ στην είσοδο του Αρχαιολογικού Χώρου Φιλίππων, στις Κρηνιδες και μία ακόμη στο ΚΤΕΛ Ελευθερούπολης στις 8.40πμ. Από εκεί συνεχίζουμε κατευθείαν για τον προορισμό μας, την Κρηνίδα Σερρών. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων μας καλό θα ήταν να είμαστε 10 λεπτά νωρίτερα στις στάσεις μας.)

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: ΚΡΗΝΙΔΑ – ΦΑΡΑΓΓΙ – ΣΥΜΒΟΛΗ

–> Κρηνίδα Σερρών: Οι ρωμαϊκοί οικισμοί και ιδιαιτέρως οι ρωμαϊκές επαύλεις που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή τονίζουν την ιστορικότητα της. Αποτελούσε πιθανότατα κομμάτι της ρωμαϊκής αποικίας των Φιλίππων. Από επιγραφές του 3 ου αι. μ.Χ. πάνω στην οποία μνημονεύονται θρακικά και ρωμαϊκά ονόματα συμπεραίνεται ότι ο οικισμός υπήρχε και πριν από τη ρωμαϊκή κατάκτηση και ανήκε στην αρχαία Ηδωνίδα (αρχαία χώρα της Θράκης). Στα χρόνια του Αδριανού (117 – 138 μ.Χ.) τοποθετούνται οι πρώτες εκτεταμένες καταστροφές. Το χωριό υπέφερε ακόμα την Οθωμανική κατοχή -οπότε και με το τέλος της υποδέχτηκε πρόσφυγες από την Μ. Ασία και την Θράκη- αλλά και την Βουλγαρική αργότερα. Σήμερα οι κάτοικοί της απασχολούνται κυρίως στον τομέα της γεωργίας και της καλλιέργειας καπνού και αμπελιών.

–> Φαράγγι Αγγίτη: Περίπου 1 εκ. χρόνια πριν η γη σείστηκε και χώρισε στα δύο την περιοχή απ’ όπου διέφυγαν τα νερά μιας λίμνης που τότε σκέπαζε τη Δράμα. Από τότε το φαράγγι σμιλεύει το τοπίο γύρω του. Σπηλιές, καμάρες και ανοίγματα με απαράμιλλη φυσική ομορφιά αφήνουν κάθε επισκέπτη άφωνο. Σύμφωνα με την παράδοση εδώ βρισκόταν η πύλη του Άδη απ’ όπου ο Πλούτωνας πέρασε την Περσεφόνη στον δικό του κόσμο. Η χλωρίδα της κοιλάδας περιλαμβάνει όλων των ειδών τα άγρια είδη υδροχαρούς δάφνης, ιτιές, πλατάνια, αρμυρίκια, ενώ η πανίδα του είναι πλούσια και αυτή σε άγρια είδη όπως καμποπέριδκες, αγριοπερίστερα, τρυγόνια, κότσυφες, μπεκάτσες, και αρπακτικά όπως γερακίνες.

–> Συμβολή Σερρών: Περί το 1930 το χωριό παίρνει το όνομα του από την συμβολή των ποταμών Αγγίτη και Μαυροπόταμου. Το χωριό κατοικήθηκε ήδη κατά την εποχή του Ιουστινιανού ενώ αργότερα έγινε τόπος προσφύγων από τον Πόντο και την Μ. Ασία.

Χάρτης Πεζοπορικής Διαδρομής

ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 9.2 χλμ.

ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ : 3-4 ώρες

ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Συνολικά μέτριος βαθμός δυσκολίας με λίγο ασφαλτόδρομο στο τέλος. Στο ημιορεινό τμήμα συναντάμε αγροτικούς χωματόδρομους μέτριας βατότητας και ρεματιές. Η κλίση της πορείας μας στο μεγαλύτερό τμήμα της είναι κατηφορική. Είναι διακριτά τα ίχνη της διαδρομής και έχουμε ήπιες γεωμετρικές κλίσεις.

ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ: max. 185m – min.30m –/max κλίση 18.2%

ΒΑΣΙΚΟΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Αθλητικά ή ορειβατικά υποδήματα με καλά κρατήματα για συγκράτηση των ποδοκνημικών μας αρθρώσεων, προτιμήστε τα αδιάβροχα (και εφεδρικά απαραίτητα). Κάλτσες μάλλινες ή συνθετικές που να καλύπτουν και τον αστράγαλο (και εφεδρικές απαραίτητα). Ελαφριά Αθλητική ενδυμασία όχι βαμβακερά και ανάλογα με την εποχή αδιάβροχο και αντιανεμικό (εφεδρικές εσωτερικές αλλαξιές). Ορειβατικό σακίδιο με κατάλληλη αεριζόμενη στήριξη στην πλάτη. Καπέλο, σκουφί, γάντια και γυαλιά ηλίου . Χαρτομάντηλα και χαρτί υγείας. Σακούλα για σκουπίδια. Φωτογραφική μηχανή. Εξοπλισμό και βοηθήματα πλοήγησης. Φαρμακείο. Σουγιά ή πολυεργαλείο. Τροφή και νερό.

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Απαιτείται καλή αερόβια ικανότητα με δυνατότητα να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε καρδιοαναπνευστικές επιβαρύνσεις κάτω από περιοδικές υπομέγιστες εντάσεις στα απότομα μεταβαλλόμενα υψομετρικά τμήματα της διαδρομής. Απαιτείται καλή νευρομυϊκή συναρμογή ώστε να ανταποκριθούμε, στη διάσχιση με κακή βατότητα με ασφάλεια και χωρίς τραυματισμούς. Στη διάσχιση του ορεινού τμήματος απαιτείται βασική ικανότητα διαρκούς συγκέντρωσης της προσοχής, ακολουθώντας με συνέπεια τις σχετικές οδηγίες ώστε να μην αποκλίνουμε από την σωστή κατεύθυνση.

————————————– Περισσότερες πληροφορίες ———————————

� Συνοδός εκδρομής

� Βοτανολόγος: Ζαλίδας Ιωάννης – Θα μας συνοδεύσει δίνοντας μας πληροφορίες για τα βότανα, τις ονομασίες τους, τις ιδιότητες τους και τους μύθους γύρω από αυτά

� Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η εκδρομή μεταφέρεται την ίδια ώρα, στο ίδιο σημείο συνάντησης την επόμενη Κυριακή

� Βρείτε μας στο Facebook «Επιστημονική ομάδα Οψόμεθα εις Φιλίππους» και ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις της εκδρομής!

Καμπουρίδου Εμμανουέλα

culture@opsometha.org

(+30) 6951601328

Leave a Reply