ΝΕΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι “ΟΨΟΜΕΘΑ ΕΙΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ” στο Διεθνές Συνέδριο για τον Δημιουργικό Τουρισμό

By 10 Νοεμβρίου, 2023No Comments

Ο Νικος Χρυσανιδης, μέλος του πυλώνα Τουρισμού του οργανισμού και επιχειρηματίας τουρισμού του Πάρκου Φιλίππων, εκπροσώπησε τους Οψόμεθα  στο Διεθνές Συνέδριο για το Δημιουργικο Τουρισμο που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Πέλλας (έργο ENERDECA II), στο Λουτράκι Αλμωπίας, το διήμερο 31/10-1/11. Συντονιστής εταίρος του διακρατικού προγράμματος ENERDECA είναι η Αναπτυξιακή Καβάλας ΑΑΕ ΟΤΑ με συμμετοχή δεκαεννέα (19) εταίρων-εκπροσώπων από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Λιθουανία και την Πορτογαλία καθώς επίσης και πλήθος επιχειρήσεων, συλλόγων και φορέων με οικονομικό, τουριστικό, επιστημονικό και καλλιτεχνικό αντικείμενο.

Με τον όρο «Δημιουργικός Τουρισμός» εννοούμε το είδος τουρισμού που δίνει έμφαση στην ουσιαστική συμμετοχή των τουριστών (μέσω εργαστηρίων ή/και άλλων μαθησιακών δράσεων) σε καλλιτεχνικές και δημιουργικές δραστηριότητες που είναι χαρακτηριστικές του προορισμού που επισκέπτονται. Αποστολή του έργου ENERDECA ΙΙ, είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και φορέων των περιοχών των εταίρων με απώτερο στόχο την υιοθέτηση κοινών μεθόδων και πρακτικών για τη δημιουργία/ενίσχυση ενός δημιουργικού τουριστικού προϊόντος.

O Νίκος Χρυσανίδης παρακολούθησε την εισήγηση του Δρα Νίκου Θωμαΐδη, συντονιστή του συνεδρίου για λογαριασμό της Αναπτυξιακής Καβάλας, σχετικά με το έργο ENERDECA II, τους στόχους, την πρόοδο και τα οφέλη του καθώς και την εισήγηση της κεντρικής ομιλήτριας του συνεδρίου Dr Nancy Duxbury σχετικά με το δημιουργικό τουρισμό. Η τελευταία, αφού περιέγραψε εν συντομία πως λειτουργεί το συγκεκριμένο εγχείρημα στην Πορτογαλία, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πως οι δημιουργικές δραστηριότητες μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην προσέλκυση επισκεπτών, κυρίως σε αγροτικές, απομακρυσμένες και μη τουριστικές περιοχές με την κινητοποίηση και ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών. Επιπλέον παρακολούθησε τις ομιλίες των κα Ιωάννα Χατζηκωστή, εκπρόσωπο του Υπουργείου Τουρισμού της Κύπρου και του Δρα Ευάγγελο Κυριακού, υπεύθυνο για τον Τουρισμό στο Δήμο Έδεσσας, σχετικά με το πώς οι δύο DMOs (ο ένας σε εθνικό και ο άλλος σε τοπικό επίπεδο) έχουν περάσει από τη θεωρία στην πράξη κάνοντας βήματα προόδου στη συγκεκριμένη μορφή τουρισμού. Τέλος,ανέπτυξε δικτυώσεις με εκπροσώπους φορέων, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, νέους ανθρώπους από Ελλάδα, Κύπρο, Σλοβενία και Λιθουανία οι οποίοι παρουσίασαν τις δικές τους πρωτοβουλίες και προσπάθειες πάνω στο δημιουργικό τουρισμό, πραγματικά φωτεινά παραδείγματα καλών πρακτικών. Μεταξύ αυτών και κάποια πολύ κοντά γεωγραφικά στην περιοχή δράσης μας όπως στον Βώλακα Δράμας, στη Μακρύαμμο Θάσου και στην Αβραμηλιά Νέστου.

Επιπρόσθετα, ο κ. Χρυσανίδης συμμετείχε στο workshop δικτύωσης των συμμετεχόντων (networking) που πραγματοποιήθηκε με την καθοδήγηση του κ. Tiago Vinagre de Castro, στο οποίο είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες και μέσα από μια πραγματικά δημιουργική διαδικασία να διαπιστώσουν από κοινού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που επιχειρούν στον εναλλακτικό τουρισμό και να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις. 

Και στο περιθώριο της συγκεκριμένης δράσης αλλά και σε όλες τις νέες επαφές, υπήρξε ενημέρωση για τη δράση και το ρόλο των “ΟΨΟΜΕΘΑ” στην τοπική μας κοινωνία, δίνοντας έμφαση κυρίως στο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, μια διοργάνωση που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα δημιουργικής εκδήλωσης και επαφής καλλιτεχνών, επισκεπτών και ντόπιων.  Ήταν κοινή διαπίστωση όλων εκείνων με τους οποίους το συζήτησα ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση ταιριάζει απόλυτα στο πνεύμα του δημιουργικού τουρισμού και θα πρέπει να εργαστούμε ώστε να εξασφαλίσουμε τους πόρους προκειμένου να γίνει θεσμός και να ωφελεί σε ετήσια βάση την τοπική κοινωνία του Πάρκου Φιλίππων.

Εν κατακλείδι, θα θέλαμε  να ευχαριστήσουμε θερμά τους διοργανωτές για την άψογη φιλοξενία, τον συντονιστή του έργου Αναπτυξιακη Καβάλας για την πρόσκληση καθώς και τους συντοπίτες μας που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.

Το Έργο Διακρατικής Συνεργασίας CLLD/LEADER με τίτλο «ENERDECA ΙΙ – Enhancement οf European Rural Development Capabilities», υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος
«Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014 -2020» (ΠΑΑ), Μέτρο 19, Υπομέτρο 19.3 – Διατοπική και Διακρατική Συνεργασία

Leave a Reply