
Την Κυριακή 4 Μαίου η ΑΜΚΕ «ΟΨΟΜΕΘΑ ΕΙΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ» πραγματοποίησε μία ιδιαίτερη εξόρμηση – ημερήσια εκδρομή – στην φύση με τίτλο το ΝΕΡΟ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ στα ΤΕΝΑΓΗ ΦΙΛΙΠΠΩΝ «ΖΥΓΑΚΤΗΣ – ΤΕΝΑΓΟΙ – ΑΓΓΙΤΗΣ»
Το πρόγραμμα της εκδρομής οργανώθηκε επάνω στην φετινή θεματική δράσεων της ΑΜΚΕ που είναι το περιβάλλον και δη το «νερό» ως πηγή ζωής. Η διαδρομή ήταν όλη παραπλεύρως των καναλιών που βρίσκονται εντός του κάμπου και τα οποία συλλέγουν τα νερά από όλη την περιοχή και ακολούθως του μεγάλου καναλιού του λεγόμενου «Ξηροπόταμου». Δηλαδή ακολουθήθηκε η πορεία του νερού εντός των Τεναγών (Ζυγάκτης και μικρότερα κανάλια) και συμπεριελάμβανε επισκέψεις και ενημέρωση σε ποικίλα σημεία φυσικής ομορφιάς, περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, τεχνιτών έργων, δημοτικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Ένα ιδιαίτερο και άκρως ενδιαφέρον πρόγραμμα για όσους αγαπούν την φύση. Μια φύση που βρίσκεται τόσο κοντά στα αστικά κέντρα και η οποία είναι άγνωστη στους περισσότερους.
Συμμετείχαν άνθρωποι και από τους τρεις νομούς του Πάρκου Φιλίππων (Καβάλας, Δράμας και Σερρών) αλλά και από πιο μακριά. Οι οποίοι αφιέρωσαν την ημέρα τους και δημιούργησαν μία μεγάλη παρέα, η οποία ξεχύθηκε και περιηγήθηκε κατά το πλείστον οδικώς και επιμέρους πεζοπορικώς στην γεωγραφική έκταση από την περιοχή του Δάτου Καβάλας έως την Συμβολή Σερρών. Οι συμμετέχοντες έγιναν μάρτυρες της ομορφιάς του γενικού χώρου. Ενημερώθηκαν για τις σημερινές συνθήκες (παραγωγή, καλλιέργειες κτλ) που γίνεται. Τους έγιναν γνωστά στοιχεία που τους αφορούν ως πολίτες και κατοίκους της περιοχής. Γνώρισαν ανθρώπους που επιχειρούν με αγάπη και ελπίδα για το μέλλον και κυρίως έγιναν εξερευνητές του Πάρκου Φιλίππων.


Εντός του εύφορου κάμπου, με την μεγάλη ιστορία, βίωσαν μοναδικές στιγμές με τα καιρικά φαινόμενα που εναλλασσόταν και αντιμετώπισαν σε μικρή κλίμακα τις συνθήκες εργασίας των αγροτών. Στην αναζήτησή τους αυτή είχαν συντροφιά τους ήχους από την φύση δηλαδή το τρεχούμενο νερό και τα πουλιά που κελαηδούσαν ασταμάτητα όπως και τους υδρόβιους φίλους που ο κοασμός τους «έντυνε» τύπου μουσικής την κάθε στάση για να θαυμάσουν τα γεμάτα νούφαρα και χρώματα νερά. Ιδιαίτερη νότα οι κορμοράνοι που καθισμένοι στα κλαδιά των δέντρων, μας παρακολουθούσαν περίεργα.
Στην πρώτη στάση-επίσκεψη συνάντησαν και ενημερώθηκαν από τον ίδιο τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Καβάλας, κ.Απόστολο Χρόνη. Έγινε μία πολύ καλή παρουσίαση της σημερινής κατάστασης των έργων. Η προσπάθεια των υπηρεσιών για εκσυγχρονισμό για την καλύτερη λειτουργία και ποιότητα παροχής υπηρεσιών στους πολίτες βασισμένη στην αειφόρο ανάπτυξη. Τα προβλήματα που αντιμετώπισαν κτ. Οι συμμετέχοντες έδειξαν πολύ ενδιαφέρον στα λεγόμενα και είχαν πολλές ερωτήσεις, τις οποίες ο κ.Χρόνης έδωσε σε όλες απάντηση.
Μετά έγινε ένας μικρός περίπατος προς το κανάλι, ώστε να οριοθετηθεί η τοποθεσία και να εντοπιστεί κατά «κάποιο τρόπο» η έναρξη του μεγάλου καναλιού.



Στην συνέχεια επισκεφτήκαν την Ακαδημία Ιππασίας της Κωνσταντίνας Κατσίτη. Μιας νέας ταλαντούχου και με μετάλλια αθλήτριας της ιππασίας η οποία επιχείρησε να δημιουργήσει τον δικό της χώρο με τα αγαπημένα της άλογα και να προσφέρει ποικίλες υπηρεσίες σε μικρούς και μεγάλους μεταξύ αυτών είναι και η θεραπευτική ιππασία που πραγματοποιείται εκεί με ειδικό εξοπλισμό και αξιολάτρευτα – πανέμορφα τετράποδα. Η υποδοχή και η ξενάγηση στον χώρο έγινε από τον πατέρα της κ.Θωμά Κατσίτη. Χαρήκαμε τις νέες αμαζόνες επάνω στους εντυπωσιακούς ίππους και απολαύσαμε τα συμπαθητικά πόνυ. Την καρδιά μας βέβαια την έκλεψε ο «γαλανομάτης» πρίγκιπας από το Τουρκμενιστάν και ο ολόμαυρος κούκλος που δεν σταμάτησε να μας χαιρετά χλιμιντριζοντας.
Στην συνέχεια, κατά την πορεία παραπλεύρως του καναλιού έγιναν κάποιες μικρές στάσεις γιατί το κανάλι δημιουργούσε με το πλάτος του μικρές λίμνες, γεμάτη ζωή, ήχους και χρώματα. Οι φωτογραφικές μηχανές πήραν φωτιά.
Στην συνέχεια βρεθήκαμε σε μία ακόμη προσπάθεια πολύ σημαντική για τον δίκυκλο αθλητισμό και όσους τον λατρεύουν αλλά και για ένα είδος εναλλακτικής διασκέδασης και τουρισμού ήταν η επίσκεψή στις εγκαταστάσεις του Μοτοκρός Κρηνίδων. Εκεί ο πρόεδρος της λέσχης μοτοσικλετιστών Καβάλας κ.Χαράλαμπος Σαββίδης υποδέχτηκε και ενημέρωσε για το πως δημιουργήθηκε η πίστα, η σημερινή λειτουργία της, ποιους εξυπηρετεί, τα προβλήματα και τους στόχους τους για το μέλλον.
Επόμενο σημείο ήταν οι εγκαταστάσεις του Πηλοθεραπευτηρίου, τα γνωστά λασπόλουτρα Κρηνίδων. Οι πισίνες και χώροι εξυπηρέτησης των χρηστών και τα νέα έργα εντυπωσίασαν τους συμμετέχοντες. Η θεραπευτική ιδιότητα της λάσπης και του νερού και τα σπουδαία εκσυγχρονιστικά έργα που πραγματοποιούνται έδωσαν έναυσμα για ικανοποίηση από την μία μεριά της ανάπτυξης και λαχτάρα για να τα χρησιμοποιήσουν στο μέλλον οι ίδιοι. Εκεί ο πρόεδρος των ΟΨΟΜΕΘΑ κ.Χαράλαμπος Τσουρουκίδης με την ιδιότητά του ως μελετητής των έργων αλλά και ως γνώστης της ιστορίας της δημιουργίας τους ενημέρωσε και έδωσε τις ανάλογες πληροφορίες.
Από το σημείο δεν θα μπορούσαν να φύγουν έτσι απλά γιατί ήρθε η ώρα για μία στάση ξεκούρασης και ανανέωσης δυνάμεων. Το καφέ του ξενοδοχείου «Γιάννης» του κ. Ηλία Κουμουλίδη που βρίσκεται πίσω από τα λασπόλουτρα μας φιλοξένησε στο χώρο. Εκεί προσφέρθηκαν από την Ζωή Μυλοθροπούλου, υπεύθυνη της οργάνωσης της εκδρομής οι χειροποίητες γλυκές νοστιμιές της και δροσερό τσάι, προσφορά από το «σπίτι του τσαγιού». Ενώ ο φούρνος του Φελλαχίδη προσέφερε μία ποικιλία από τα νόστιμα κριτσίνια του .


Με αναπτερωμένες δυνάμεις οι συμμετέχοντες κατευθύνθηκαν εντός του αγροκτήματος Δοξάτου στα Τενάγη για να επισκεφτούν και να ενημερωθούν πρώτα στο σταθμό έκπλυσης των γεωργικών μηχανημάτων και συσκευασιών από τα φυτοφάρμακα του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» – ΙΝ.ΑΛ.Ε. που βρίσκεται στο αγρόκτημα του Δήμου Δοξάτου.
Στην συνέχεια ακολουθήθηκε πορεία εντός αγροτικού δρόμου για να φτάσουν στην τοποθεσία «μάννα» όπου υπάρχει η σιδερένια στρατιωτική γέφυρα η οποία ενώνει ουσιαστικά τις δύο πλευρές του μεγάλου καναλιού και εξυπηρετεί κατά βάση τους αγρότες της περιοχής. Το πλάτος του μεγάλου καναλιού σε αυτό το σημείο είναι πολύ μεγάλο και εντυπωσιακό. Η φύση γύρω προκάλεσε θαυμασμό και εκφράσεις τύπου «άξιζε» γιατί ομολογουμένως η διαδρομή εντός των αγροτικών δρόμων καθόλου εύκολη για απλά επιβατικά ΙΧ. Στην παρέα υπήρχαν άνθρωποι με ανάλογες επαγγελματικές ιδιότητες όπως γεωλόγοι, περιβαλλοντολόγοι, υδροβιολόγοι κτλ οπότε το τερπνών μετά του ωφέλιμου που λέει ο λαός. Έγινε ουσιαστική συζήτηση με θαυμασμό αλλά και προβληματισμό για το μεγάλο κανάλι και το μέλλον του μέσα από σκέψεις και οράματα.
Η έξοδος από την αγροτική περιοχή μας οδήγησε σε ένα ακόμη σημαντικό τεχνικό έργο – φράγμα το οποίο βάση της λειτουργίας του , προσφέρει στην άρδευση των χωραφιών και στην σωστότερη χρήση του νερού του καναλιού. Το σημείο βρίσκεται δίπλα στην γέφυρα που ενώνει ουσιαστικά το Δήμο Δοξάτου με το Δήμο Παγγαίου (περιφερειακή οδός Καλαμπακίου – Νικήσιανης) , αποδείχθηκε και αυτό ότι δεν το γνώριζαν οι περισσότεροι αν και περνούν από το δρόμο.
Τα ΙΧ κινήθηκαν στην συνέχεια επί του οδικού άξονα Καβάλας Σερρών. Στην διαδρομή στην σκιά του Παγγαίου, ενώ απέναντι και γύρω έβλεπαν όλους τους ορεινούς όγκους (Φαλακρό, Μενοίκιο, τα βουνά της Καβάλας κτλ) ενώ θαύμαζαν πανοραμικά την τεράστια έκταση της ιστορικής κατά την αρχαιότητα Πρασιάδας λίμνης και σημερινό εύφορο κάμπο στα Τενάγη Φιλίππων Καβάλας του ΠΑΡΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΩΝ
Τελευταίος σταθμός και όχι λιγότερης σημασίας από όλα τα άλλα το σημείο που το μεγάλο κανάλι που έχει μέσα του τα νερά του Ζυγάκτη ποταμού θα πέσει στην αγκαλιά του άλλου σπουδαίου για την περιοχή Αγγίτη ποταμού. Σημείο ένωσης το χωριό Συμβολή του Δήμου Αμφίπολης. Εδώ το κεντρικό φράγμα εντυπωσιάζει με τον όγκο του. Ο ήχος των νερών των δύο ποταμών είναι συνενωτικός και εξίσου ζωτικός αλλά έχει και την απαραίτητη ποταμίσια δυναμική γιατί κουβαλάνε την από αιώνες ζωή της περιοχής και την μεγάλη ιστορική παρουσία τους.
Συμβολή ονομάζεται το χωριό γιατί εκεί «συμβάλουν» «ενώνονται» τα δύο υγρά στοιχεία και στην συνέχεια ο Ζυγάκτης και ο «Ξηροπόταμος.» χάνονται στον Αγγίτη ο οποίος παίρνει και τις δικές τους δυνάμεις και συνεχίζει την δική του πορεία στο φαράγγι και πολύ αργότερα θα ενωθεί με τον ακόμη μεγαλύτερο ποταμό της περιοχής τον Στρυμόνα.
Στο χωριό, τους εκδρομείς υποδέχθηκε ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος κ.Χαράλαμπος Σαββίδης. Τους ξενάγησε στα σημεία ενδιαφέροντος και ενημέρωσε για την ιστορία του φράγματος, πως λειτουργεί κτλ. Πραγματοποιήθηκε περιπατητική βόλτα πλάι στον Αγγίτη, στην τοποθεσία «γαλάζια νερά» και στον πρώτο καταρράκτη.
Το φινάλε της επίσκεψης στην Συμβολή επιφύλαξε μία έκπληξη στους συμμετέχοντες. Δύο αδέρφια από το Φωτολίβος του Δήμου Προσοτσάνης , ο Χρήστος και ο Ερρίκος ήταν στο κιόσκι δίπλα στα νερά και διασκέδαζαν παίζοντας με το μπουζούκι και την κιθάρα τους και οι οποίοι δέχτηκαν να συνεισφέρουν καλλιτεχνικά στην εκδρομή. Από το πουθενά λοιπόν, οι συμμετέχοντες άκουγαν από τους δύο μουσικούς το όχι και τόσο γνωστό τραγούδι του Βαμβακάρη «μέσα σε ωραία ρεματιά, που τρέχει το νεράκι κτλ» (τίτλος : μονάχος μες στην μοναξιά , του 1937) που ούτε να το είχαμε προσχεδιάσει. Δεν έλειψε ούτε ο χορός βεβαίως και όλα τα παραπάνω καταγράφηκαν αρχικά στην ψυχή και φυσικά σε αρχειακό υλικό για την ΑΜΚΕ.
Τέλος όσοι επιθυμούσαν συνέχισαν για γεύμα στο εστιατόριο ΠΟΤΑΜΟΣ στο Κεφαλάρι. Την τιμητική της είχε η πέστροφα Κεφαλαρίου. Δόθηκε η δυνατότητα να γίνει μία χαλαρή συζήτηση για την εκδρομή συνολικά. Τα μέρη που επισκέφτηκαν, αυτά που βίωσαν.
΄Ετσι έκλεισε η εκδρομή, η οποία κράτησε πολύ περισσότερο από τον προγραμματισμένο χρόνο. Ο σκοπός της εκδρομής ήταν κυρίως ενημερωτικός και περιβαλλοντικός και δευτερεύοντος διασκεδαστικός ή τουριστικός ωστόσο δινόταν συνέχεια η ευκαιρία για γέλια πειράγματα και φυσικά να βγούμε φωτογραφίες.
Το ΕΝΑ CHANNEL με την δημοσιογράφο Χριστίνα Νεφραίμ ακολούθησε και κατέγραψε την δράση από το πρωί έως και το πηλοθεραπευτήριο. Μας ενημέρωσε ότι θα ακολουθήσει εκπομπή αφιέρωμα στην ΑΜΚΕ και στην όλη παραπάνω προσπάθεια.
ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ
Εκ μέρους της ΑΜΚΕ «ΟΨΟΜΕΘΑ ΕΙΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ»
Χαράλαμπος Τσουρουκίδης πρόεδρος της ΑΜΚΕ «ΟΨΟΜΕΘΑ ΕΙΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ» , αρχηγός της εκδρομής.
Θεόδωρος Αμπελίδης, Γεωπόνος ΑΠΘ, Msc Έργα Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων Υπεύθυνος του πυλώνα περιβάλλοντος & βασικός εισηγητής στην εκδρομή
Ζωή Μυλοθροπούλου, μέλος – Υπεύθυνη διοργάνωσης της εκδρομής.
Γεωργία Κριθαρέλη, μέλος
Παναγιώτης Κυριακίδης, μέλος
Ηλίας Μαχαιρίδης, μέλος
Εκπρόσωποι φορέων που συμμετείχαν :
Κοσμάς Δ.Σωφρονίδης , Αναπ. Προϊστάμενος τμήματος Αλιείας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Δράμας
Μαργαρίτης Αντωνιάδης, εκπαιδευτικός τμήματος Γεωπονίας και Φυτικής Παραγωγής του ΕΠΑΛ Δοξάτου
Αβραάμ Συμεωνίδης μέλος της Οικολογικής Κίνησης Δράμας
Υπεύθυνοι/αρμόδιοι φορείς που υποδέχτηκαν και ενημέρωσαν στα σημεία επισκέψεων
Απόστολος Χρόνης, πρόεδρος ΔΕΥΑ Καβάλας, στο Ε.Ε.Λ.Φιλίππων
Χαράλαμπος Σαββίδης, πρόεδρος Δημοτικού Διαμερίσματος Συμβολής
Θωμάς Κατσίτης, ιδιοκτήτης, στην Ακαδημία Ιππασίας Κων/νας Κατσίτι
Θεμιστοκλής Καλπακίδης, πρόεδρος της Μοτολέσχης Καβάλας, στην πίστα Motocross Κρηνίδων
Ηλίας Κουμουλίδης, ιδιοκτήτης resort hotel & restaurant «Γιάννης» στις Κρηνίδες
Συνέβαλαν στην εκδρομή πριν (κατά την προετοιμασία της) και κατά την διάρκειά της
Δήμος Καβάλας, ΔΕΥΑΚ
Δήμος Δοξάτου
Αθηνά Ιωαννίδου και Αναστάσιος Μαρκουλίδης, προβολή – προώθηση της εκδρομής, μέλη Οψόμεθα εις Φιλιππους
Γεώργιος Γκαρμπούνης, Γεωπόνος ΑΠΘ, Msc Διαχείριση Αποβλήτων PhD, μέλος Οψόμεθα εις Φιλίππους
Αναστάσιος Πεφτίνας, αγρότης
Φούρνοι Φελλαχίδη
Σπίτι του τσαγιού, Ιωάννης Ζαλίδας
Εστιατόριο ΠΟΤΑΜΟΣ στο Κεφαλάρι
Ιδιαίτερη μνεία και ευχαριστίες στους Χρήστο Αλεξίου και Ερρίκο Λάσκαρη για την έκτακτη μουσική θεματική κάλυψη στην Συμβολή