VIA EGNATIAΈΡΕΥΝΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έντυπες και Ψηφιακές εκδόσεις για την ανάδειξη της Αρχαίας Εγνατίας Οδού στον Ν.Καβάλας

By 26 Νοεμβρίου, 201927 Οκτωβρίου, 2020No Comments

Σε μια προσπάθεια γνώσης και εξοικείωσης με το φυσικό περιβάλλον, την ιστορία, τους ξεχωριστούς ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και τα προϊόντα του Πάρκου Φιλίππων, η ΑΜΚΕ επενδύσει σε δράσεις ανάδειξης της Αρχαίας Εγνατίας οδού με το εν εξελίξει έργο της με τίτλο “Πιστοποίηση πεζοπορικού μονοπατιού Via Egnatia από την European Ramblers Association”.

Για την ολοκλήρωση της πιστοποίησης και τη δημιουργία αυτού το τουριστικού προϊόντος που ενώνει τον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων (Μνημείο Ουνέσκο) με την Αρχαία Αμφίπολης και το Λόγο Καστά, απαιτείται μια δομημένη μεθοδολογία η οποία ξεκινάει με αυτό το έργο, δηλαδή την Χαρτογράφηση της αρχαίας οδού, την ιστορική της τεκμηρίωση, την επιμέλεια της σε δυο τουλάχιστον γλώσσες και την δημιουργία χαρτών και ψηφιακών εργαλείων, απαραίτητων για την ομαλή και περιεκτική περιήγηση του επισκέπτη. Επιλέξαμε να χαρτογραφήσουμε πρώτα το κομμάτι του Νομού Καβάλας, καθώς σε αυτό βρίσκεται το καλύτερα σωζόμενο κομμάτι το οποίο συνδέει την πόλη της Καβάλας με τον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων.

Μετά από πρόταση της Επιστημονικής Ομάδας προς το Υπουργείο Μακεδονίας & Θράκης και το Πρόγραμμα “Δημιουργώ” και έγκριση του έργου με τίτλο “ Έντυπες και Ψηφιακές εκδόσεις για την ανάδειξη της Αρχαίας Εγνατίας Οδού στον Ν.Καβάλας”, η ομάδα έργου δημιούργησε πρωτόλειο τουριστικού υλικό, όπως ο έντυπος και ψηφιακός πεζοπορικός χάρτης Via Egnatia Ν.Καβάλας και τουριστικά έντυπα που συνοδεύουν τον πεζοπόρο κατά τη διάρκεια της περιήγησης του, έτσι ώστε να αποτελέσει έναυσμα για ένα νέο τουριστικό προϊόν και την δημιουργία τουριστικών πακέτων με έμφαση στον πολιτιστικό και πεζοπορικό τουρισμό.

Το έργο αυτό επιλέχθηκε από το Υπουργείο ως μια από τις 12 καλύτερες προτάσεις για ανάδειξη του πολιτισμού στην Μακεδονία και η ομάδα καλέστηκε να το παρουσιάσει αναλυτικά με την παρουσία της Υπουργού (περισσότερα εδώ)



ΤΟ ΕΡΓΟ

Οι παραπάνω ενέργειες βοήθησαν στην δημιουργία ενός πεζοπορικού χάρτη, έντυπου και ψηφιακού, με την αποτύπωση της διαδρομής και σημείων ενδιαφέροντος καθώς και με την επεξήγηση όλων των σημείων ενδιαφέροντος της διαδρομής, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται από τον επισκέπτη/πεζοπόρο στην πλοήγηση του πάνω στην αρχαία Εγνατία οδό από τον Νέστο μέχρι τον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων (Ν. Καβάλας).

Ο αντίκτυπος που αναμένεται από αυτό το έργο αφορά κυρίως στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, των τουριστικών επιχειρήσεων και των πολιτών απέναντι στην Αρχαία Εγνατία Οδό. Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει μεμονωμένες προσπάθειες επαγγελματικής χαρτογράφησης της οδού και ιστορικής της αποτύπωσης, γεγονός που δίνει το έναυσμα για αναλυτικότερη και σε βάθος μελέτη στο πλαίσιο της ιστορικού της υπόβαθρου, της πολιτιστικής της χροιάς και της τουριστικής της αξιοποίησης. Άρα μπορούμε να πούμε ότι ο αντίκτυπος συνοψίζεται στα παρακάτω: α)Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για την ιστορική οδό β) Συσπείρωση γύρω από την ανάδειξη της μέσα από επιχειρήσεις, προϊόντα, μνημεία, γ) επαγγελματική χαρτογράφηση και ψηφιακή προβολή σε εθνικό και παγκόσμιο κοινό, δ) εμπλουτισμός τοπικής ιστορίας και τουριστικών ιστοσελίδων ε) δημιουργία τουριστικού υλικού πεζοπορικής ενασχόλησης στ) δημιουργία πρωτόλειου υλικού ενός νέου τουριστικού προϊόντος και δημιουργία τουριστικών πακέτων με έμφαση στον πολιτιστικό και πεζοπορικό τουρισμό.


ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ

  • Έντυπος Χάρτης (link)
  • Τουριστικό Ενημερωτικό Έντυπο στα Ελληνικά (link)
  • Τουριστικό Ενημερωτικό Έντυπο στα Αγγλικά (link)
  • Τουριστικό Έντυπο Τσέπης στα Ελληνικά και Αγγλικά (link)

 


ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΟΥ

  • Δημήτρης Χατζηγεωργίου (Χαρτογράφηση)
  • Γιάννη Γκίκας (Βοηθός Χαρτογράφησης)
  • Αλκμήνη Παπαϊωάννου (Οπτικός Σχεδιασμός)
  • Αγγελική Κόμσιου (Ιστορική Τεκμηρίωση & Αφήγηση)
  • Ιωάννης Μηλιάδης (Φωτογραφική Τεκμηρίωση)
  • Ιουλία Αποστόλου (Υπεύθυνη Έργου)
  • Αθηνά Ιωαννίδου (Υπεύθυνη Χρηματοδότησης)

ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Στόχος για το 2020 είναι το υλικό αυτό να εμπλουτίσει περαιτέρω την εφαρμογή της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Via Egnatia Hiking, να εκτυπωθεί και θα διανεμηθεί σε σημεία Τουριστικής Πληροφόρησης (Περίπτερο ΕΟΤ Καβάλας, Αρχαιολογικοί Χώροι και Μουσεία, Ξενοδοχεία) και να διανεμηθεί σε τοπικούς και περιφερειακούς τουριστικούς πράκτορες που ασχολούνται με τον πολιτιστικό τουρισμό.

Συνεχίζουμε την έρευνα μας και τις εφαρμογές της για την ανάδειξη της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, ως Πιστοποιημένο Πεζοπορικό Μονοπάτι και καλούμε όλους τους Δήμους, του ερευνητικούς και πολιτιστικούς φορείς, καθώς και την κοινωνία των πολιτών, να συμμετάσχει σε αυτή τη προσπάθεια ενεργά.

Leave a Reply