VIA EGNATIAΔΡΑΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γνωρίζοντας το Πάρκο Φιλίππων – Πεζοπορία στα βήματα του Αποστόλου Παύλου Νεάπολις – Φίλιπποι

By 16 Μαΐου, 201827 Οκτωβρίου, 2020No Comments

Πεζοπορία στα βήματα του Αποστόλου Παύλου Νεάπολις – Φίλιπποι

Σάββατο 19 Μαίου 2018.

 

Σε μια προσπάθεια γνώσης και εξοικείωσης με το φυσικό περιβάλλον, την Ιστορία, τους ξεχωριστούς ανθρώπους, τις επιχειρήσεις, τα προϊόντα και τις ποικίλες δράσεις στην Πεδιάδα των Φιλίππων (νομοί Καβάλας, Δράμας, Σερρών) τα μέλη και οι φίλοι των “Οψόμεθα” κάθε μήνα ταξιδεύουν, ενημερώνονται και έρχονται σε επαφή με το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής μας.

Σε συνεργασία με εξειδικευμένους ξεναγούς/αρχαιολόγους, τοπικούς ερευνητές, επιστήμονες, βοτανολόγους, φωτογράφους κ.α., οι “Οψόμεθα εις Φιλίππους” δίνουν την ευκαιρία της τοπική κοινωνία ν’ ανακαλύψουν τον ανεξάντλητο πλούτο του τόπου μας, να γνωρίσουν σε βάθος και να καταγράψουν τη δυναμική του, να γευτούν τ’ αγαθά της Φύσης και τα προϊόντα της καινοτόμου ανθρώπινης δραστηριότητας σ’ ολόκληρο το “Πάρκο Φιλίππων” (Πεδιάδα των Φιλίππων), αλλά και την ευρύτερη περιοχή του.

Για τον μήνα Μάιο η εκδρομή που έχουν προγραμματίσει οι “Οψόμεθα εις Φιλίππους” είναι ενταγμένη στο διήμερο δράσεων του Ημιμαραθωνίου “Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου” και  ακολουθεί το εξής πρόγραμμα:

 

Σάββατο 19 Μαΐου – Δήμος Καβάλας – Πεζοπορική Διάσχιση «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» επί της Αρχαίας Εγνατίας οδού

Στα πλαίσια της γνωριμίας με την ιστορία και τον πολιτισμό οι Οψόμεθα εις Φιλίππους σε συνεργασία με την ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ δημιουργούν μια ημέρα πεζοπορίας επί της Εγνατίας οδού, του δρόμου που περπάτησε ο Απόστολος Παύλος για να φτάσει στους Φιλίππους και να κηρύξει τον Χριστιανισμό, βαπτίζοντας την πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή, την Λυδία Φιλιππησία.

Στόχος της πεζοπορίας είναι κατά πρώτον η ανάδειξη της Αρχαίας Εγνατίας οδού ως πεζοπορικό μονοπάτι, κατά δεύτερον η κατάθεση τιμής στον Απόστολο των Εθνών Παύλο και το γεγονός της άφιξης του στην Καβάλα ως πρώτο σταθμό της Αποστολικής του διαδρομής επί Ευρωπαϊκού εδάφους. Οι πεζοπόροι θα ακολουθήσουν την αυθεντική διαδρομή του Αποστόλου Παύλου επί της Αρχαίας Εγνατίας οδού, έτσι όπως την έχει χαρτογραφήσει η Επιστημονική Ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους».

Συνοδοιπόροι και συνεργάτες σε αυτό το εγχείρημα είναι οι παρακάτω φορείς:

  1. Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου
  2. Μονή Αγίου Σίλα
  3. Φωτογραφικό Όμιλο Καβάλας
  4. Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Καβάλας
  5. Ελληνικής Αστυνομικής Δ/νσης Καβάλας – Τμήμα Τροχαίας
  6. ΚΤΕΛ Καβάλας – Με δωρεάν μεταφορά από Λυδία προς Καβάλα
  7. Πολιτιστικός σύλλογος Αμυγδαλεώνα
  8. Πολιτιστική Στέγη Κρηνίδων
  9. Πολιτιστικός μορφωτικός σύλλογος Λυδίας
  10. Τμήμα μαγειρικής του Δ.ΙΕΚ Καβάλας
  11. ΚΟΙΝΣΕΠ Ηλιοδώρα – Με προσφορά προϊόντων
  12. Αρτοποιία Φελλαχίδη – Με προσφορά προϊόντων
  13. «Ήλιος» Ξηροί Καρποί – Με προσφορά προϊόντων

 

Υποστηρίζουν με τις γνώσεις τους την πεζοπορία τα παρακάτω πρόσωπα:

Ο Ζαλίδας Ιωάννης, μέλος των Οψόμεθα εις Φιλίππους που εμπλουτίζει με τις γνώσεις του τον πυλώνα του Αγροτοπεριβάλλοντος. Βοτανολόγος με εξειδίκευση στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Θα μας συνοδεύσει δίνοντας μας πληροφορίες για τα βότανα, τις ονομασίες τους, τις ιδιότητες τους και τους μύθους γύρω από αυτά.

H Αγγελική Κόμσιου, μέλος των Οψόμεθα εις Φιλίππους, Αρχαιολόγος και πιστοποιημένη Ξεναγός με πολυετή εμπειρία θα μας συνοδεύσει σε ένα ταξίδι στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της Εγνατίας Οδού. Θα μας αφηγηθεί την πνευματική διαδρομή που έκανε ο Απόστολος των εθνών Παύλος για να φτάσει στους Φιλίππους.

Ο Αλέξανδρος Τσιλογεώργης, ο πλέον καταξιωμένος Διεθνής Οδηγός Βουνού της περιοχής μας και ένας από τους εμπειρότερους πανελλαδικά. Ο κύριος Τσιλογεώργης, έχει πραγματοποιήσει αναβάσεις σε μακρινές και μεγάλες κορυφές ανά τον κόσμο, ενώ αποτελεί, τον ”δάσκαλο” πολλών νεότερων ορειβατών ανά την Ελλάδα. Με την εμπειρία του, θα διασφαλίσει πως η πεζοπορία μας θα είναι ασφαλής και άνετη.

 

Λίγα Ιστορικά

Η Αρχαία Εγνατία Οδός κατασκευάστηκε μεταξύ του 146-120 π.Χ., πάνω στα ίχνη ενός αρχαίου, προ Ρωμαϊκού δρόμου που εκτείνονταν ανάμεσα στις Αδριατικές χώρες και στο Αιγαίο. Αργότερα, κατασκευάστηκε η επέκτασή της από τον Έβρο στο Βυζάντιο και τελικά το όνομα ΕΓΝΑΤΙΑ δόθηκε σε όλο το δρόμο, από την Ρώμη μέχρι την Κωνσταντινούπολη, προς τιμή του Ρωμαίου ανθύπατου Γναίου Εγνάτιου που την κατασκεύασε.

 

Υπήρξε μία ευρωπαϊκών προδιαγραφών οδός. Οδόστρωμα, σηματοδότηση, κατασκευή στρατοπέδων, σταθμών και αλλαγών ίππων, γέφυρες, είσοδοι σε πόλεις και εσωτερικές διαδρομές, εμφάνιζαν μία μεγάλη ομοιογένεια, είτε επρόκειτο για δρόμο στην Βρετανία, είτε στην Ιταλία, είτε στην Ισπανία ή στην Ελλάδα. Η κατασκευή της ήταν σύμφωνη με τις προδιαγραφές των άλλων οδών και μπορεί να συνοψιστεί στο χωρίο του Στράβωνα, κατά το οποίο οι Ρωμαίοι «έκοβαν λόφους και δημιουργούσαν ήπιες οδικές κλίσεις, προκειμένου να διέρχονται με ευκολία οι αρμάμαξες», δηλαδή τα βαριά μεταφορικά μέσα της εποχής.

 

Ο Απόστολος Παύλος έφτασε στην Ελλάδα για πρώτη φορά τον χειμώνα του 49-50 μ.Χ. για να κηρύξει το Ευαγγέλιο και να διδάξει τα έργα του Ιησού. Ξεκίνησε με πλοίο από την Τρωάδα της Μικράς Ασίας με προορισμό τη Νεάπολη, σημερινή Καβάλα και πρώτο σταθμό του ταξιδιού του, το νησί της Σαμοθράκης. Ακολουθώντας αρχικά την Εγνατία οδό, επισκέφθηκε ακμαίες πόλεις του ελληνορωμαϊκού κόσμου, που σιγά-σιγά εξελίχθηκαν σε σπουδαία κέντρα του χριστιανισμού.  Στους σταθμούς της πορείας του ιδρύθηκαν μνημεία που θυμίζουν το πέρασμά του. Μνημεία και τόποι που διατηρήθηκαν στο πέρασμα των αιώνων και σήμερα συγκινούν και προσελκύουν χιλιάδες πιστούς ταξιδευτές από κάθε γωνιά του κόσμου, που θέλουν να πατήσουν στα βήματα του Αποστόλου Παύλου και να γνωρίσουν τον κόσμο των πρώτων χριστιανών.

 

Η σχέση του εθναπόστολου Παύλου με την Ευρώπη ξεκινάει με το θεόπεμπο όραμα “διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν” (πρ.16, 9), όπου καλείται στην Μακεδονία για να διδάξει το λόγο του Χριστού στους Ευρωπαίους. Τα πρώτα ευρωπαϊκά χώματα που πατάει ο Απόστολος Παύλος το 49μ.Χ. είναι στην πόλη της αρχαίας Νεάπολης η οποία εξαιτίας του γεγονότος αυτού μετονομάζεται Χριστούπολις πριν πάρει το σημερινό της ως Καβάλα. Στην συνέχεια ο Απόστολος Παύλος περπάτησε την αρχαία Εγνατία Οδό, διέσχισε τα 12 χιλ. μέχρι την πόλη των Φιλίππων “ήτις εστίν πρώτης Μακεδονίας πόλις” (πρ. 16, 12) , ίδρυσε την πρώτη Εκκλησία της Ευρώπης και βάφτισε την πρώτη ευρωπαία χριστιανή. Τον συνόδευαν ο Ευαγγελιστής Λουκάς, ο Απόστολος Τιμόθεος & ο Άγιος Σίλας (προς τιμήν του η ομώνυμη Ιερά Μονή).

Εμείς ως άλλοι συνοδοιπόροι, της σημερινής εποχής, θα διασχίσουμε στα βήματά τους αυτή την ίδια διαδρομή στην Μακεδονική γη που ακόμη χρειάζεται βοήθεια. Πόσο τυχεροί να έχουμε από τα καλύτερα διατηρημένα τμήματα της αρχαίας Εγνατίας στην Καβάλα.

 

Περιγραφή Διαδρομής

Η αφετηρία της πεζοπορίας μας, θα είναι το σημείο άφιξης του Αποστόλου Παύλου, στη Νεάπολη, σημερινή Καβάλα. Στη συνέχεια και αφού πρώτα θα έχουμε πάρει την ευλογία του Μητροπολίτη Φ.Ν.Θ, θα κινηθούμε δυτικά εντός του αστικού ιστού της πόλης επί της οδού Βενιζέλου.

Συνεχίζοντας και διασχίζοντας την παραλιακή οδό της πόλης θα συναντήσουμε μετά από μικρή ανηφόρα, τα ευρήματα της Αρχαίας Εγνατίας οδού στα βορειοδυτικά της πόλης. Αφού αφήσουμε το πρώτο διατηρημένο τμήμα της διαδρομής και με λίγη κίνηση επί της εθνικής οδού, θα στρίψουμε αριστερά όπου θα συναντήσουμε το δεύτερο διατηρημένο τμήμα της Αρχαίας Εγνατίας, πάνω από το χωριό Σταυρός. Η κατεύθυνσή μας από εκείνο το σημείο, είναι η θέση Βασιλάκη, όπου υπήρχε κάποτε σταθμός υδροδοσίας της Εγνατίας οδού.

Αφήνοντας τη θέση Βασιλάκη, θα περάσουμε μέσα από τον Αμυγδαλεώνα για να βρούμε τον παράλληλο προς την εθνική οδό δρόμο, ο οποίος θα μας οδηγήσει μέσα από ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, στην Ορθόπετρα και τον παλαιολιθικό οικισμό του Ντικιλί Τας. Περνώντας μέσα από τις Κρηνίδες και μπροστά από την παλαιοχριστιανική βασιλική Extra Murus, θα περπατήσουμε μέσα στον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων για να φτάσουμε στο τέλος της διαδρομής μας, την ακτή του Ζυγάκτη ποταμού και το σύγχρονο Βαπτιστήριο που υπάρχει εκεί.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • Ώρα συνάντησης: 8:30 π.μ. (* ακολουθεί πιο κάτω ενημέρωση μετακίνησης)

Σημείο συνάντησης: Μνημείο Απ.Παύλου – Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου, Καβάλα

Χαιρετισμός και ευλογίες Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως  και  Θάσου. Ιστορική ενημέρωση από την ξεναγό για το πρώτο μέρος της διαδρομής εντός της πόλης.

 

  • Ώρα έναρξης πεζοπορίας : 9:00 π.μ.

Πορεία εντός της πόλεως της Καβάλας από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου προς το κέντρο, την οδό Βενιζέλου, στην συνέχεια παραλιακά θα φτάσουμε στο Φάληρο και μετά με ανηφορική πορεία προς το τέρμα του λεωφορείου αρ.1 της γραμμής Βύρωνα. Μία διαδρομή στην οποία δεν μπορείτε να φανταστείτε πόση ιστορία «κρύβεται» κάτω από τα πόδια μας.

 

  • Ώρα 10:15π.μ.

1η 20λεπτη στάση  στο τέρμα των αστικών περιοχή Βύρωνα

Ιστορική ενημέρωση από την ξεναγό για το δεύτερο μέρος της διαδρομής από την πόλη προς το ύψωμα του Αγίου Σίλα. Και Φυσιολατρική από τον βοτανολόγο για τα φυτά που ζουν μέσα σε αυτήν την «αρχαία» αλλά «ολοζώντανη» έκταση. Παροχή ξηρών καρπών της εταιρείας «ΗΛΙΟΣ» προσφορά σε όλους τους συμμετέχοντες. Φύτευση «συμβολική» ελιάς από τον πρόεδρο και τα μέλη των ΟΨΟΜΕΘΑ.

 

  • Ώρα 11:15 π.μ.

 2η 15λεπτη στάση στον Άγιο Σίλα

Ένα μικρό κέρασμα εκ μέρους  της επιτροπής του Αγίου Σίλα όπως και ιστορική και θρησκευτική ενημέρωση. Πορεία για λίγο εντός κεντρικού δρόμου και στην συνέχεια ξαναμπαίνουμε σε δασική έκταση, κατηφορίζουμε προς το χωριό Σταυρός Αμυγδαλεώνα.

 

  • Ώρα 12:00 π.μ.

3η 20λεπτη  στάση  υποδοχή και φιλοξενία από τον  πολιτιστικό σύλλογο Σταυρού Αμυγδαλεώνα.

Ιστορική  και βοτανική ενημέρωση  για το τρίτο μέρος της διαδρομής με πορεία  εντός αγροτικού πια δρόμου και στην συνέχεια εντός και  κατά μήκος του Αμυγδαλεώνα  όπου θα γνωρίσουμε μυστικά αιώνων.

 

  • Ώρα 13:15 μ.μ.

 4η 15λεπτη  στάση  στο  τέρμα του Αμυγδαλεώνα για να θαυμάσουμε το κρυμμένο αρχαίο γεφύρι και αμέσως μετά με προσοχή θα περάσουμε απέναντι  και θα περπατήσουμε για λίγο στον κεντρικό δρόμο μέχρι να φτάσουμε στον παράπλευρο δρόμο  και θα τον ακολουθήσουμε διασχίζοντας  το Πολύστυλο με προορισμό τις Κρηνίδες.

 

  • Ώρα 14:30μ.μ.  

5η 15λεπτη στάση  στην τοποθεσία «Ντίκιλι Τας» έξω από τις Κρηνίδες.

Ιστορική και βοτανική ενημέρωση

 

  • Ώρα 15:00μ.μ.

6η 15λεπτη στάση εντός των Κρηνίδων στην πλατεία Πελεκανίδη

Ιστορική ενημέρωση.

 

  • Ώρα 16:00μ.μ.

7η 5λεπτη στάση στο ύψος των φυλακών του Απ. Παύλου στον αρχαιολογικό χώρο

Ιστορική και βοτανική ενημέρωση.

 

  • Ώρα 16:30μ.μ.

Άφιξη στον τελικό προορισμό μας το Βαπτιστήριο  της Λυδίας , Υποδοχή από τον ιερέα.

Προσκύνημα στο ΙΕΡΟ ΒΑΠΤΙΣΤΗΡΙΟ  της ΑΓΙΑΣ ΛΥΔΙΑΣ στην Λυδία με την συμμετοχή της χορωδίας της Πολιτιστικής Στέγης Κρηνίδων και συνοδείας της εκκλησιαστικής χορωδίας της ενορίας του Τιμίου Προδρόμου Λυδίας υπό της οδηγίες του κ.Παναγιώτη Τσενεκίδη. Ιστορική και βοτανική ενημέρωση . Ξενάγηση στο Ιερό Βαπτιστήριο.. Κέρασμα  σε όλους τους συμμετέχοντες  ψωμί της αρτοποιίας Φελλαχίδη και προϊόν της ΚΟΙΝΣΕΠ «Ηλιοδώρα» , μαγειρεμένα από τους σεφ του τμήματος μαγειρικής του Δ.ΙΕΚ Καβάλας & γλυκό από τις κυρίες του Πολ.Συλλ.Λυδίας.

 

Οδηγίες εκδρομής: Αθλητικά παπούτσια, μπουκαλάκι Νερό, Καπέλο και Γυαλιά ηλίου, Φωτογραφική μηχανή. Η πεζοπορία θα ακυρωθεί μόνο σε περίπτωση πολύ μεγάλης κακοκαιρίας  (ακραία καιρικά φαινόμενα). Σε όλες τις άλλες καιρικές συνθήκες, θα πραγματοποιηθεί με όλα τα απαραίτητα μέτρα από μέρους μας αλλά πάνω απ΄όλα με την ατομική ευθύνη των ενηλίκων συμμετεχόντων και ευθύνη των κηδεμόνων που συνοδεύουν ανήλικους πεζοπόρους, χωρίς καμία περαιτέρω ευθύνη του φορέα μας ή των διοργανωτών.

 

Λεπτομέρειες  μετακίνησης: Για τους συμμετέχοντες από τις περιοχές Δράμας , Σερρών και Καβάλας (που τους εξυπηρετεί). Ραντεβού στις 7:45 το πρωί στο χώρο στάθμευσης στο Βαπτιστήριο της Λυδίας.  Θα αφήσουν τα αυτοκίνητά τους εκεί και θα συνεχίσουν με κλεισμένο λεωφορείο  για την Καβάλα. Αναχώρηση λεωφορείου από την Λυδία το αργότερο 8:00 Αντίστοιχα στο τέλος της πεζοπορίας  το λεωφορείο θα εξυπηρετήσει όλους όσους θα έχουν αφήσει τα αυτοκίνητά τους στην Καβάλα.  Ώρα επιστροφής ορίστηκε η 5μ.μ.

 

Δεν υπάρχει εισιτήριο για τους συμμετέχοντες.

 

Για δήλωση συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ν’ απευθύνονται στο τηλέφωνο 6944222990 με την κ. Μυλοθροπούλου Ζωή.

 

#Philippipark #opsometha #unesco #stpaulpath

 

Ευχαριστούμε θερμά για τυχόν δημοσίευση/δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης δράσης της ΑΜΚΕ Επιστημονικής Ομάδας “Οψόμεθα εις Φιλίππους”!

 

Leave a Reply