Με αφορμή τη φετινή θεματική της επιστημονικής μας ομάδας “Κλίμα και Κλιματική Αλλαγή”, οι “Οψόμεθα εις Φιλίππους” διοργανώνουν, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του προγράμματος COPE, το εκπαιδευτικό workshop με τίτλο “Το Μωσαϊκό του κλίματος”.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΡΑΣΗΣ
- Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-15 ετών, τα οποία θα λάβουν μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση σχετικά με τον κλιματικό εγγραμματισμό και κινητοποίηση για την κλιματική αλλαγή.
- Η δράση θα λάβει χώρα στην περιοχή της Νεάπολης Καβάλας στη ΔΕΠΟΣ, στο πάρκο επί της Παφλαγονίας, την Τρίτη 18 Ιουνίου 2024 στις 19:30 – 21:30, χάρη στην πρωτοβουλία του Συλλόγου Κατοίκων Νεάπολης και σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας.
- “Το Μωσαϊκό του κλίματος”, ως μέρος του Φεστιβάλ Τοπικών Πράσινων Πρωτοβουλιών, αποτελεί μια βιωματική και συνεργατική εκπαίδευση σε μορφή παιχνιδιού, η οποία υλοποιείται με τη βοήθεια 21 καρτών και τη συνδρομή των πιστοποιημένων διευκολυντών του κλίματος (facilitators), κ. Ξηρό Ανδρέα και κα. Σπαθάρη Άννα του Μωσαϊκού του κλίματος (climate fresk) των Οψόμεθα εις Φιλίππους.
COPE
To έργο COPE φιλοδοξεί να ξεκλειδώσει την συμμετοχή των πολιτών και να ενθαρρύνει την τοπική κοινωνία να επιχειρήσει πράσινες πρωτοβουλίες προάσπισης της πόλης από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Στοχεύει σε μια «πράσινη» και δίκαιη μετάβαση στις πόλεις που είναι το κλειδί για την επίτευξη ενεργειακής ουδετερότητας ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη έως το 2050. Αναγνωρίζει τους πολίτες και τις τοπικές ομάδες δράσης ως βασικούς παράγοντες επιτάχυνσης της πράσινης μετάβασης και στηρίζει την ενεργό εμπλοκή των τοπικών κοινοτήτων.
ΤΟ ΜΩΣΑΪΚΟ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ
“To Μωσαϊκό του Κλίματος” (Climate Fresk) δημιουργήθηκε στη Γαλλία το 2015 από έναν καθηγητή πανεπιστημίου τον Cédric Ringenbach και είναι μια διαδραστική, βιωματική εκπαίδευση σε μορφή εργαστηρίου. Ο Κλιματικός Διευκολυντής (facilitator), καθοδηγεί τους συμμετέχοντες σε μια εκπαίδευση με κάρτες, στόχος της οποίας είναι η κατανόηση των αιτιών και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Το Μωσαϊκό του Κλίματος ως μέρος των σεμιναρίων κατάρτισης πράσινων δεξιοτήτων και αειφορίας έχει στόχο την κριτική σκέψη σε θέματα κλιματικής επιστήμης, την κατανόηση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής σε μια κοινότητα ή σε έναν οργανισμό, την ευαισθητοποίηση και την επιμόρφωση των συμμετεχόντων ώστε να ξεδιαλύνουν το αληθινό από το ψεύτικο ως προς την μείωση του ατομικού ή συλλογικού ανθρακικού αποτυπώματος.
FACT | Σήμερα, αυτή η εκπαίδευση έχει διεθνώς αναγνωριστεί με παρουσία σε πανεπιστήμια (Harvard, Imperial College κ.α.), στο Συμβούλιο της Ευρωπαικής Ένωσης αλλά και στο μεξικάνικο Κονγκρέσο.
Στόχος μας, ως “Οψόμεθα εις Φιλίππους”, είναι η επιστήμη του περιβάλλοντος να γίνει πιο προσιτή και κατανοητή στο ευρύ κοινό καθώς και η δημιουργία ευαισθητοποίησης προς την κλιματική αλλαγή εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης.
Άλλωστε εμείς οι ίδιοι, ως άνθρωποι, “έχουμε όλες τις κάρτες στα χέρια μας” για να έρθει η αλλαγή μέσω της συνεργασίας και της συνυπευθυνότητας. Αλλαγή όχι μόνο στην πράξη αλλά προτίστως στον τρόπο σκέψης μας.
Γενικά για τη Δράση
Διοργανωτής ΑΜΚΕ «ΟΨΟΜΕΘΑ ΕΙΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ»
ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Επιστήμονες, μέλη των “ΟΨΟΜΕΘΑ ΕΙΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ” του πυλώνα Αγροτοπεριβάλλοντος, οι οποίοι θα ενημερώσουν τους συμμετέχοντες για τις αιτίες και τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής.
Αμπελίδης Θεόδωρος
Γεωπόνος ΑΠΘ, Msc Έργα Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων
Πιστοποιημένος Κλιματικός Διευκολυντής (Facilitator)
Ξηρός Ανδρέας
Δασολόγος ΑΠΘ, BSc Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
Πιστοποιημένος Κλιματικός Διευκολυντής (Facilitator)
ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
- Δήμος Καβάλας
- Σύλλογος Κατοίκων Νεάπολης