Με μεγάλη χαρά βρεθήκαμε χθες 11 Ιουνίου 2019 στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου η ομάδα καλέστηκε για να παρουσιάσει το έργο “Έντυπες και Ψηφιακές εκδόσεις για την ανάδειξη της Αρχαίας Εγνατίας Οδού στον Ν.Καβάλας”, ως μια από τις 12 καλύτερες προτάσεις χρηματοδότησης που κατατέθηκαν στο πρόγραμμα “Δημιουργώ” του Υπουργείο Εσωτερικών, Μακεδονίας-Θράκης.
Φορώντας τα μπλουζάκια μας και με την νεανικότητα μας παρουσιάσαμε τόσο την επιστημονική ομάδα και το όραμα της, όσο και το έργο που καταθέσαμε, τα οφέλη και τα αποτελέσματα του και καλέσαμε τους συνδαιτυμόνες να παρευρεθούν σε οποιαδήποτε δράση δημιουργηθεί στο μέλλον.
Η προτεινόμενη δράση αφορά στη δημιουργία πρωτόλειου τουριστικού υλικού, όπως ο προτεινόμενος έντυπος και ψηφιακός πεζοπορικός χάρτης Via Egnatia Ν.Καβάλας, έτσι ώστε να αποτελέσει έναυσμα για ένα νέο τουριστικό προϊόν και την δημιουργία τουριστικών πακέτων με έμφαση στον πολιτιστικό και πεζοπορικό τουρισμό.
Στόχος είναι η πολιτιστική και ιστορική σύνδεση και συναδέλφωση των λαών μέσα από την πολύ σημαντική αρχαία οδό και η έκφρασή της μέσω ενός εργαλείου τουριστικής ανάπτυξης όπως είναι ένα πιστοποιημένο και χαρτογραφημένο πολιτιστικό πεζοπορικό μονοπάτι. Σε γενικές γραμμές, το έργο αυτό περιλαμβάνει τη χάραξη, σήμανση και πιστοποίηση πολιτιστικού και πεζοπορικού μονοπατιού κατά μήκος της αρχαίας Εγνατίας Οδού (Via Egnatia), από τον Νέστο μέχρι τον Στρυμόνα.
Για την ολοκλήρωση της πιστοποίησης και τη δημιουργία αυτού το τουριστικού προϊόντος που ενώνει τον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων (Μνημείο Ουνέσκο) με την Αρχαία Αμφίπολης και το Λόγο Καστά, απαιτείται μια δομημένη μεθοδολογία η οποία ξεκινάει με το προτεινόμενο έργο, δηλαδή την Χαρτογράφηση της αρχαίας οδού, την ιστορική της τεκμηρίωση, την επιμέλεια της σε δυο τουλάχιστον γλώσσες και την δημιουργία χαρτών και ψηφιακών εργαλείων, απαραίτητων για την ομαλή και περιεκτική περιηγηση του επισκέπτη. Επιλέγουμε να χαρτογραφήσουμε πρώτα το κομμάτι του Νομού Καβάλας, καθώς σε αυτό βρίσκεται το καλύτερα σωζόμενο κομμάτι το οποίο συνδέει την πόλη της Καβάλας με τον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων.
Το υλικό που θα δημιουργηθεί θα αξιοποιηθεί μετέπειτα με τους εξής τρόπους:
- Θα εμπλουτίσει την ιστοσελίδα του δήμου visitkavala.gr, με το κατάλληλο υλικό (κείμενα – φωτογραφίες – χάρτες – έντυπα) για την προβολή της πεζοπορικής διαδρομής.
- Θα εμπλουτίσει την ιστοσελίδα tripadvisor.com, με το κατάλληλο υλικό (κείμενα – φωτογραφίες – χάρτες – έντυπα) για την προβολή της πεζοπορικής διαδρομής.
- Θα δημιουργήσει μια διαδικτυακή ξενάγηση στο Application Clio Muse, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να περιηγηθεί, να διαβάσει και να ακούσει πληροφορίες για την αρχαία εγνατία οδό καθώς πεζοπορεί.
- Θα εμπλουτίσει περαιτέρω την εφαρμογή της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Via Egnatia Hiking.
- Θα εκτυπωθεί και θα διανεμηθεί σε σημεία Τουριστικής Πληροφόρησης (Περίπτερο ΕΟΤ Καβάλας, Αρχαιολογικοί Χώροι και Μουσεία, Ξενοδοχεία)
- Θα διανεμηθεί σε τοπικούς και περιφερειακούς τουριστικούς πράκτορες που ασχολούνται με τον πολιτιστικό τουρισμό
Συνεχίζουμε την έρευνα μας και τις εφαρμογές της για την ανάδειξη της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, ως Πιστοποιημένο Πεζοπορικό Μονοπάτι και καλούμε όλους τους Δήμους, του ερευνητικούς και πολιτιστικούς φορείς, καθώς και την κοινωνία των πολιτών, να συμμετάσχει σε αυτή τη προσπάθεια ενεργά.
Αν σας ενδιαφέρει να συμμετάσχετε παρακαλούμε ελάτε σε επικοινωνία μαζί μας στο tourism@opsometha.org ή στο Facebook
Παρακολουθήστε την ολοκληρωμένη παρουσίαση εδώ…