ΔΡΑΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συμπόσιο Σύγχρονης Τέχνης

By 12 Ιουνίου, 201927 Οκτωβρίου, 2020No Comments

Από την φύση του το Συμπόσιο Σύγχρονης Τέχνης, δημιουργήθηκε για να εκφράσει την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής παρέμβασης, η οποία φέρει πολιτισμό και παραδόσεις άνω των 8.000 ετών.

Γενικές Πληροφορίες

Το προτεινόμενο έργο αφορά στην διοργάνωση ενός υπαίθριου συμποσίου σύγχρονης τέχνης με καλλιτέχνες από όλο το Πάρκο Φιλίππων και τοποθεσία υλοποίησης την περιβάλλουσα περιοχή του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων (Unesco World Heritage Site). Η διάρκεια του ορίζεται σε επτά ημέρες, κατά τις οποίες οι επιλεγμένοι καλλιτέχνες θα δημιουργούν τα έργα τους υπαιθρίως, τα οποία μετά το τέλος θα κοσμίσουν την περιοχή.

 

Πρόβλημα που αντιμετωπίζει

Το Συμπόσιο Σύγχρονης Τέχνης, παράλληλα με το Φεστιβάλ Φιλίππων, προτάθηκε και διαμορφώθηκε  από τον Πυλώνα Πολιτισμού της Επιστημονικής Ομάδας “Οψόμεθα εις Φιλίππους” με στόχο να συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων που ανέγνωσε και να υποστηρίξει την ανάγκη για έκφραση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του πολιτιστικού τοπίου των Αρχαίων Φιλίππων και του Κάμπου των Φιλίππων.

Αναγνωρίσθηκαν από την επιστημονική ομάδα τα εξής παρακάτω προβλήματα, πάνω στα οποία βασίστηκε η πρόταση διαμόρφωσης του Συμποσιου Σύγχρονης Τέχνης:

  1. Η χαμηλή ανάδειξη του έργου των καλλιτεχνών του Νομού Καβάλας, Δράμας και Σερρών και η μειωμένη προβολή τους στην τοπική κοινωνία,
  2. Η χαμηλή εμπλοκή των καλλιτεχνών στην ανάδειξη του πολιτιστικού τοπίου και της πολιτιστικής κληρονομιάς
  3. Η χαμηλή αλληλεπίδραση των καλλιτεχνών μεταξύ τους και η αδυναμία μετάδοσης των γνώσεων τους στην τοπική κοινωνία  
  4. Η ανυπαρξία καλλιτεχνικών δράσεις ή καλλιτεχνικών εργαστηρίων και μεθόδων εκμάθησης που να αναδεικνύουν την τοπική ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά.
  5. Η χαμηλή γνώση της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς από την τοπική κοινωνία και χαμηλή καθημερινή πρόσληψη της τέχνης.

Πως εκφράζει το Συμπόσιο την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά

Το Συμπόσιο Σύγχρονης Τέχνης έχει δομηθεί κατά αυτό το τρόπο έτσι ώστε να λειτουργήσει σαν καταλύτης έκφρασης της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Το καλλιτεχνικό θέμα πάνω στο οποίο θα δουλέψουν οι καλλιτέχνες είναι η ιστορία και ο πολιτισμός της περιοχής, τα οποία μέσα μέσα από τις σύγχρονες τέχνες θα αναδειχθούν, θα εξιστορηθούν, θα ειπωθούν, θα γίνουν βίωμα.

Το Συμπόσιο θα φιλοξενήσει καλλιτεχνικές δράσεις και εργαστήρια ανοιχτά προς το κοινό, έτσι ώστε να συμβάλει στην πιο βιωματική μεταφορά της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς στον τοπικό πληθυσμό, αλλά και στο ευρύτερο κοινό, και να αποτελέσει μέσο βελτίωσης της ποιότητας ζωής του.

Επιλέχθηκε οι δημιουργίες που θα προκύπτουν ετησίως ως αποτέλεσμα του Συμποσίου, να εκτίθενται σε δημόσιο (υπαίθριο ή μη) χώρο, με στόχο την εξύμνηση και εξιστόρηση της τοπικής ιστορίας καθώς και την τόνωση της τοπικής υπερηφάνειας και συνοχής.

Χωροθετήθηκε πλησίον του Αρχαιολογικού Χώρου Φιλίππων και κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ Φιλίππων, έτσι ώστε να συμβάλλει στην παράλληλη προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του πρόσφατα ενταγμένου στην Unesco, Αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

 

Καλλιτεχνικά θέματα του Συμποσίου

Η καλλιτεχνική δημιουργία αντλεί την θεματολογία της από την τοπική ιστορία, αφήνοντας βεβαίως τους καλλιτέχνες να επιλέξουν αυτά τα οποία τους συγκινούν και τους εμπνέουν. Το Συμπόσιο θα ξεκινήσει την πρώτη χρονιά με γενική θεματολογία, η οποία τις επόμενες χρονιές θα μπορούσε να γίνει θεματική, με ένα παράδειγμα π.χ. “Έμπνευση από τη δράση του Αποστόλου Παύλου και την βάπτιση της πρώτης Ευρωπαίας Χριστιανής”

Μια εκτενής λίστα θεματολογίας είναι η παρακάτω:

  1. Προϊστορικοί οικισμοί (Dikili Tash)
  2. Βραχογραφίες Κρυονερίου, Φιλίππων, Κρηνίδων
  3. Μάχη των Φιλίππων
  4. Προϊστορική Υαλουργία
  5. Αρχαία Αμπελουργία
  6. Λίμνη Πρασιάδα
  7. Μύθος της Αρπαγής της Περσεφόνης
  8. Διόνυσος και η λατρεία του
  9. Καπνός και καλλιέργεια καπνού
  10. Ανταλλαγή πληθυσμών – Μικρασιατική καταστροφή
  11. Ορφέας και Ορφική μουσική
  12. Προϊστορική Κεραμοποιία
  13. Άρης (πατέρας του Παγγαίου, από τον οποίο πήρε το όνομά του το όρος. Για τους κατοίκους της Νότιας Ελλάδας το Παγγαίο ήταν τόπος κατοικίας του Άρη)
  14. Λυκούργος (βασιλιάς των Ηδωνών της Θράκης, αντιτάχθηκε στη λατρεία του Διονύσου και θανατώθηκε από τον θεό)
  15. Ρήσος (βασιλιάς των Θρακών του Παγγαίου, γιος του Στρυμόνα και μιας Μούσας)
  16. Αράπηδες – Έθιμο Κωδωνοφόρων
  17. Τα Τσάνια – Έθιμο
  18. Εξόρυξη Χρυσού και Αργύρου
  19. Απόστολος Παύλος & Απόστολος Σίλας
  20. Αγία Λυδία η Φιλιππησία
  21. Λάμπος ο Φιλιππισιος, πρώτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες
  22. Φίλιππος και Αλέξανδρος
  23. Οι παραδόσεις του Αλεξάνδρου

 

Και άλλοι πολλοί μύθοι, ιστορίες, ιστορικές αλήθειες, τοπικά δρώμενα, έθιμα, αγροτικά προϊόντα, ήθη κ.α

        

Η διοργάνωση “Συμπόσιο Σύγχρονης Τέχνης”,  χρηματοδοτείται στα πλαίσια του τοπικού προγράμματος CLLD/LEADER Ν. Καβάλας και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Leave a Reply