Βρισκόμαστε χρονικά σε μια εποχή κατά την οποία έχουν συγκομιστεί ή συγκομίζονται ακόμα οι βασικές παραγωγές στην περιοχή του Πάρκου Φιλίππων (καλαμπόκι, σόγια, βαμβάκι, ηλίανθος κ.α.). Ταυτόχρονα κάποιοι άλλοι παραγωγοί θα αρχίσουν σε λίγο να προετοιμάζουν τα χωράφια τους κάνοντας την καθιερωμένη ενσωμάτωση των υπολειμμάτων της προηγούμενης καλλιέργειας με άροση, είτε για την σπορά των χειμερινών σιτηρών (σιτάρι, κριθάρι κ.α.) είτε για την προετοιμασία του εδάφους για την εαρινή σπορά. Κάποιοι όμως ασυνείδητοι – ευτυχώς λίγοι – αγρότες, για πολλούς
και διάφορους λόγους δεν τηρούν την ανωτέρω νομοθετημένη ορθή γεωργική πρακτική, αλλά προχωράνε στην καύση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών τους ώστε να «απαλλαχτούν» από τα «ενοχλητικά» υπολείμματα της προηγούμενης καλλιέργειας, είτε για την ευκολία τους, είτε για να μην ξοδέψουν λίγο παραπάνω πετρέλαιο, είτε όπως φέτος ευαγγελίζονται για να καταπολεμήσουν «δήθεν το διαβρωτικό έντομο του καλαμποκιού που έχει ενσκήψει και προσβάλει τις καλλιέργειες τους.
Αν όμως είχαν συνειδητοποιήσει πραγματικά την ζημιά που κάνουν στον εαυτό τους, στην υγεία των ίδιων, των οικογενειών τους και των συμπολιτών τους, στην περιουσία τους που είναι το πολύτιμο οργανικό έδαφος που καλλιεργούν, στο περιβάλλον και στο μέλλον των ίδιων και των παιδιών τους γενικότερα δεν θα προχωρούσαν σε αυτήν την ασυνείδητη ενέργεια.
Όλα τα επιστημονικά δεδομένα και έρευνες που έχουν γίνει στην περιοχή (εδαφολογικές, ιατρικές, εντομολογικές, υδρολογικές, περιβαλλοντικές κ.α.) καταδεικνύουν την ζημιά που προκαλούν οι καύσεις των καλαμιών σε όλα αυτά τα επίπεδα.
• Η συνίζηση του εδάφους επιταχύνεται με τις καύσεις των καλαμιών και το επίπεδο του εδάφους της Λεκάνης των Τεναγών Φιλίππων έχει υποχωρήσει πάνω από 6 μέτρα σε ορισμένα σημεία, απειλώντας να μετατρέψει την περιοχή ξανά σε μια μόνιμη λίμνη επαναφέροντας την αρχαία Πρασιάδα λίμνη.
• Τα καλλιεργούμενα εδάφη με την καύση χάνουν την γονιμότητα τους, την οργανική τους ουσία και τα λιπάσματα που με μεγάλο κόστος έχουν ρίξει οι αγρότες στα χωράφια τους για να πάρουν παραγωγή.
• Καταστρέφεται το περιβάλλον στο σύνολο του, τόσο η ωφέλιμη πανίδα όσο και η χλωρίδα της περιοχής και επιβιώνουν τα παθογόνα έντομα και ασθένειες που πλέον χωρίς ανταγωνισμό θα επιδράμουν στις επόμενες καλλιέργειες.
• Αυτές οι πυρκαγιές δεν καταστρέφουν τα παθογόνα έντομα των καλλιεργειών τα οποία διαχειμάζουν σε ασφαλές βάθος μέσα στο έδαφος. Το γεγονός αυτό έχει πιστοποιηθεί από σχετικές έρευνες που έχουν γίνει και αναφέρεται ρητώς στα δελτία γεωργικών προειδοποιήσεων των γεωργικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
• Οι πυρκαγιές που προκαλούνται συχνά καθίσταται ανεξέλεγκτες και καταστρέφουν αδιακρίτως τα χωράφια από όπου περνάνε, τις τυχόν υποδομές που υπάρχουν σε αυτά και λόγω του μεγέθους τους προκαλούν έντονα αναπνευστικά προβλήματα στους γύρω κατοίκους, σαν να κατοικούν σε μια βιομηχανοποιημένη ζώνη με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση. Έτσι είναι αυξημένες οι περιπτώσεις εκδήλωσης της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας σε όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα στις ευαίσθητες ομάδες (μικρά παιδιά, πάσχοντες από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα κ.α.).
Δεν θα μακρηγορήσουμε απαριθμώντας τις δυσμενείς επιπτώσεις που προκαλούν αυτές οι πυρκαγιές αλλά θα αναφερθούμε και στις ποινικές, οικονομικές και διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται στους δράστες -κυρώσεις που προβλέπονται τόσο από την πυροσβεστική νομοθεσία (9η πυροσβεστική διάταξη) όσο και από τους Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής και την Εγκύκλιο Πολλαπλής Συμμόρφωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Θα πρέπει, επίσης, να τονίσουμε ότι η απαγόρευση αυτή ισχύει για όλο το έτος, σύμφωνα και με πρόσφατη ανακοίνωση της πολιτικής προστασίας.
Εκεί ορίζονται οι σχετικοί περιορισμοί και δίνονται οι σχετικές εναλλακτικές λύσεις. Συγκεκριμένα στη σελίδα 5 και 6 αυτής σχετικά με τη διαχείριση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών ανάλογα µε τις τοπικές συνθήκες, «ο γεωργός επιλέγει μια ή περισσότερες από τις παρακάτω πρακτικές αναφορικά με τα υπολείμματα των καλλιεργειών:
i. Ενσωμάτωση στο έδαφος
ii. Βόσκηση της καλαμιάς
iii. Διατήρηση της καλαμιάς στο χωράφι κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ενσωμάτωσή της την επόμενη
καλλιεργητική περίοδο.»
Τα Τενάγη των Φιλίππων αποτελούν μια κληρονομιά της φύσης, έναν φυσικό σχηματισμό που δημιουργήθηκε μέσα σε κάποια εκατομμύρια χρόνια και δεν δικαιούμαστε να τον καταστρέψουμε ολοσχερώς μέσα σε διάστημα λίγων δεκαετιών. Είναι ένα κληροδότημα της φύσης, μέσα στο οποίο και από το οποίο, ζούσαν οι άνθρωποι της περιοχής, αρμονικά και ειρηνικά με αυτό εδώ και 8000 χρόνια καταγεγραμμένης ιστορίας. Για αυτό θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς και όλοι οι ενεργοί πολίτες της περιοχής αυτής να συμβάλουν ώστε να μην παρουσιαστεί το φαινόμενο φέτος ολόκληρος ο κάμπος των τεναγών των Φιλίππων να καίγεται. Για τους λόγους αυτούς η επιστημονική ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους», πριν παρουσιαστεί το φαινόμενο, το επισημαίνει σε όλη την τοπική κοινωνία και παράλληλα είναι διατεθειμένη να συμβάλει ώστε να αποφευχθεί αυτή η καταστροφική πρακτική.
Πρέπει να διαφυλάξουμε την αειφορική παραγωγικότητα των εδαφών μας και να προστατέψουμε το περιβάλλον και τους κατοίκους της περιοχής ιδιαίτερα σε μια εποχή που η Γεωργία, που είναι ο οικονομικός αιμοδότης του πάρκου Φιλίππων, κατηγορείται και στοχοποιείται στο σύνολο της ως υπεύθυνη για την μόλυνση του περιβάλλοντος, του φαινομένου του θερμοκηπίου και πληθώρας άλλων προβλημάτων.