
Η Επιστημονική Ομάδα “Οψόμεθα εις Φιλίππους” ως ερευνητική θερμοκοιτίδα επιστημόνων και επιστημονικών ιδεών, με στόχο την ανάδειξη του Πάρκου Φιλίππων, συνέχισε και για αυτό το χρόνο την έντονη δράση της. Ακούραστοι οι νέοι επιστήμονες, με την αρωγή των παλαιότερων και εμπειρότερων, εργάζονται αθόρυβα στους τομείς του αγροτο-περιβάλλοντος, του πολιτισμού και του τουρισμού.
Μην ξεχνάμε πως η αποστολή της ομάδας περιγράφεται συνοπτικά σε τρεις σειρές: “Συσπειρώνοντας επιστημονικό δυναμικό και ενεργοποιώντας τις τοπικές κοινωνίες, σχεδιάζουμε και αναπτύσσουμε ολιστικά την ευρύτερη περιοχή της Πεδιάδας των Φιλίππων, ονομάζοντάς την “Πάρκο Φιλίππων”. Είναι αυτό που ορίζει την καθημερινή μας δράση και εμποτίζεται από το όραμά μας για έναν καλύτερο τόπο με την ενεργή συμμετοχή των νέων.
Για κάποιες από τις κυριότερες δράσεις μας θα διαβάσετε παρακάτω:
Στρατηγική Μελέτη Σκοπιμότητας «Πάρκο Φιλίππων» – Master Plan
Μετά από εννιά μήνες εργασίας, με συμμετοχή επιστημονικών συνεργατών και διαβουλεύσεις με τους τοπικούς ερευνητικούς και επαγγελματικούς φορείς της περιοχής, η Επιστημονική Ομάδα μας ολοκλήρωσε την πολύ σημαντική γι’ αυτήν και για το Πάρκο Φιλίππων, μελέτη, η οποία έδωσε μια πολύ καλή εικόνα για τις δυνατότητες, τις αδυναμίες, τις ευκαιρίες και τις απειλές για την περιοχή που θέλουμε να αναπτύξουμε και τις μετέτρεψε σε ένα συγκεκριμένο όραμα, με δράσεις προτεραιότητας για την ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής μας στους τομείς του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, της αγροτικής παραγωγής και του τουρισμού.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://drive.google.com/file/d/1nqbuzBD7RFVpW_MHtCJ9SzVImbxCFfR5
Τι επιφυλάσσει το 2019: Συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς και ερευνητικούς φορείς, εφαρμογή δράσεων προτεραιότητας, έναρξη υλοποίησης της στρατηγικής του Πάρκου Φιλίππων.
Εκπαιδευτικές Βιωματικές Δράσεις στο Πάρκο Φιλίππων
Έξι (6) στο σύνολο εκπαιδευτικές και βιωματικές δράσεις ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2018, στους δήμους Καβάλας, Δράμας, Δοξάτου, Προσοτσάνης, Αμφίπολης, Νέας Ζίχνης και Παγγαίου. Σκοπός των εξορμήσεων αυτών ήταν η γνωριμία με το φυσικό περιβάλλον, την Ιστορία, τους ξεχωριστούς ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και δράσεις στην Πεδιάδα των Φιλίππων. Σε συνεργασία με τον Φωτογραφικό Όμιλο Καβάλας κι εξειδικευμένους ξεναγούς/ αρχαιολόγους, τοπικούς ερευνητές, βοτανολόγους κ.α. οι “Οψόμεθα εις Φιλίππους” έδωσαν και φέτος την ευκαιρία στα μέλη και τους φίλους τους ν’ ανακαλύψουν τον ανεξάντλητο πλούτο του τόπου, να γνωρίσουν σε βάθος και να καταγράψουν τη δυναμική του, να γευτούν τ’ αγαθά της Φύσης και τα προϊόντα της καινοτόμου ανθρώπινης δραστηριότητας σ’ ολόκληρο το “Πάρκο Φιλίππων” (Πεδιάδα των Φιλίππων), αλλά και την ευρύτερη περιοχή του.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://opsometha.org/ekdromes_parkou_filippwn_2018/
Τι επιφυλάσσει το 2019: Βιωματικές και εκπαιδευτικές δράσεις με θέμα την Αρχαία Εγνατία οδό (Via Egnatia).
Brevet Philippi – Φιλίππων
Με πολύ μεγάλη επιτυχία και διθυραμβικά σχόλια από τους αθλητές – ποδηλάτες που πήραν μέρος στη συγκεκριμένη δράση, ολοκληρώθηκε φέτος η πρώτη διεθνής διοργάνωση Brevet Φιλίππων, στις 20 Οκτωβρίου. Η δράση αποτελεί ετήσιο θεσμό και ακολουθεί τα γαλλικά πρότυπα ανάπτυξης του ποδηλατικού τουρισμού με υλοποίηση της διοργάνωσης στο πλαίσιο της Brevet Randonneurs Mondiaux και Audax Club Parissien, υπό την επίβλεψη του Brevet Randonneurs Greece. Αφορά στην διάσχιση 210 χμ, μέσα από είκοσι (20) τοπικούς οικισμούς και επτά (7) διαφορετικούς δήμους (δήμοι Καβάλας, Δράμας, Δοξάτου, Προσοτσάνης, Παγγαίου, Αμφίπολης, Νέας Ζίχνης). Το ίχνος της ποδηλατικής διαδρομής ενώνει σημαντικούς πολιτιστικούς, τουριστικούς και περιβαλλοντικούς πόρους, με σημαντικότερους αυτούς των αρχαιολογικών χώρων των Φιλίππων και της Αμφίπολης. Η ποδηλατική διοργάνωση έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορική Μάχη των Φιλίππων (42 π.Χ.), γι΄ αυτό επιλέχθηκε να γίνει εντός του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα κοντά στην ημερομηνία της τελικής μάχης, στις 20 Οκτωβρίου.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://www.brevetphilippi.com/
Τι επιφυλάσσει το 2019: Το 2ο Brevet Φιλίππων, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, με στόχο την προσέλκυση αθλητών από το εξωτερικό.
Διεθνής Ημιμαραθώνιος Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου 2018
Στη διοργάνωση του Διεθνή Ημιμαραθώνιου ‘’Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου’’ για το 2018 συμμετείχε και η Επιστημονική Ομάδα μας. Ο Διεθνής Ημιμαραθώνιος ‘’Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου’’ είναι ένας διεθνής αγώνας τρεξίματος, με συνεχή παρουσία επί 13 χρόνια. Διοργανώνεται από τον ΣΕΒΑΣ Καβάλας, τον δήμο Καβάλας και την Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου. Η φετινή διοργάνωση βελτιώθηκε και εξελίχθηκε αποκτώντας διεθνή χαρακτήρα, ενώ παράλληλα διπλασίασε τις συμμετοχές της σε αθλητές. Σκοπός του αγώνα είναι να τιμηθεί ο Απόστολος των Εθνών Παύλος και το ιστορικό γεγονός της άφιξής του στην Καβάλα ως πρώτο σταθμό της Αποστολικής του Διαδρομής επί ευρωπαϊκού εδάφους σε συνδυασμό με έναν αθλητικό αγώνα δρόμου. Έτσι, η θρησκευτική και πολιτισμική ιστορία του τόπου συνδέεται με την αθλητική.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://www.saintpaulrun.com/
Τι επιφυλάσσει το 2019: Το 2ο Brevet Φιλίππων, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, με στόχο την προσέλκυση αθλητών από το εξωτερικό.
Αγώνες Προσανατολισμού για παιδιά και ενήλικες
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φύσης «Wood water wild” και με την επίβλεψη και διοργάνωση της εξειδικευμένης ομάδας των «Οψόμεθα», έγινε φέτος ο 1ος Αγώνας Προσανατολισμού – Orienteering στο νομό Καβάλας. Ο Αγωνιστικός Προσανατολισμός- Orienteering είναι η εύρεση των σημείων ελέγχου μέσα σ’ ένα δάσος συνήθως, με τη βοήθεια της πυξίδας και μετά από επιτυχημένη ανάγνωση του χάρτη. Πρόκειται για ένα ευχάριστο άθλημα στο οποίο οι συμμετέχοντες βρίσκουν μεγάλη ευχαρίστηση μέσα από την πρόκληση εύρεσης σταθμών ελέγχου σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, σε δάση, σε εσωτερικούς χώρους και στην ύπαιθρο γενικότερα. Οι στόχοι του αθλήματος είναι και η σωματική, αλλά και η πνευματική άσκηση. Να σημειώσουμε πως τέτοιου είδους διοργανώσεις έχουν φανατικό κοινό σε όλο τον κόσμο και εντάσσονται στην κατηγορία του αθλητικού τουρισμού για την περιοχή μας.
Τόπος υλοποίησης: δήμος Καβάλας, Περιβαλλοντικό Μονοπάτι Παλιάς Καβάλας
Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://opsometha.org/ekpaudeutiko-ergasthrio/
Τι επιφυλάσσει το 2019: Η ίδια διοργάνωση είναι πλέον κομμάτι του Πανεπιστημίου Παιδιών, εκπαιδευτικών δράσεων της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» και θα διδαχθεί σε παιδιά Δημοτικού μέσα στον Μάιο του 2019.
Χαρτογράφηση της Αρχαίας Εγνατίας Οδού στους ν. Καβάλας, Δράμας και Σερρών
Ολοκληρώθηκε μέσα στο 2018 η χαρτογράφηση της Αρχαίας Εγνατίας Οδού για το κομμάτι του νομού Καβάλας, μετά από χρηματοδότηση του δήμου Καβάλας, ο οποίος έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον στην ανάδειξη της Αρχαίας Οδού, καθώς διαθέτει και το πιο καλοδιατηρημένο κομμάτι της σε ολόκληρη την περιοχή του Πάρκου Φιλίππων. Η Επιστημονική Ομάδα μας όμως συνεχίζει την χαρτογράφηση και του υπόλοιπου κομματιού σε Δράμα και Σέρρες, μέχρι και τον Στρυμόνα ποταμό, με στόχο την Πιστοποίηση της Οδού από το European Ramblers Association.
Η χαρτογράφηση μετά από ιστορική, βιβλιογραφική, τοπογραφική και μετεωρολογική έρευνα ολοκληρώθηκε με επιτόπιες επισκέψεις και αναγνώριση σημείων ενδιαφέροντος, τα οποία αποτυπώθηκαν σε ηλεκτρονικούς χάρτες με χρήση του συστήματος Cloud – GIS.
Δείτε περισσότερα εδώ: https://opsometha.org/pezoporiki_sta_vimata_ap_pavlou/
Τι επιφυλάσσει το 2019: Ολοκλήρωση της χαρτογράφησης με Cloud – GIS και ενεργοποίηση των διαδικασιών πιστοποίησης ως Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Μονοπάτι από την European Ramblers Association.
Ημερίδα με θέμα « Η Εγνατία Οδός σήμερα» στο πλαίσιο της διοργάνωσης της Αντιπεριφέρειας Καβάλας «Via Egnatia»
Η Επιστημονική ομάδα συμμετείχε στην σειρά εκδηλώσεων γνώσης και τέχνης που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της VIA EGNATIA στην Καβάλα, την Παρασκευή 31 Αυγούστου και ώρα 6μμ, στην Αίθουσα Νικόλαος Μάρτης (Νομαρχία Καβάλας). Οι «Οψόμεθα εις Φιλίππους» άνοιξαν την εκδήλωση με την παρουσίαση όλων των εργασιών της Ομάδας στο πλαίσιο ανάδειξης της VIA EGNATIA και κάλεσαν όλους τους αρμόδιους και ενδιαφερόμενους πολίτες να την παρακολουθήσουν, με στόχο την διατύπωση πρότασης νέων δράσεων και πρωτοβουλιών που οφείλουμε να αναπτύξουμε από κοινού.
Το Πρόγραμμα περιείχε τις παρουσιάσεις «Χαρτογραφώντας την Αρχαία Εγνατία Οδό – Τεχνικές και μέθοδοι της ψηφιακής της χαρτογράφησης» του Δημήτρη Χατζηγεωργίου, την “Αρχαία Εγνατία – Στα ίχνη αυτών που τη διέσχισαν”, μια ιστορική ερμηνεία από την ξεναγό Αγγελική Κόμσιου, την παρουσίαση «Σπάνια και Μοναδικά φυτά της παγκόσμιας χλωρίδας κατά μήκος της Αρχαίας Εγνατίας Οδού (παράλληλη γευσιγνωσία αφεψημάτων αρωματικών φυτών) του Ιωάννη Ζαλίδα και τέλος την επίσημη παρουσίαση του βίντεο Πεζοπορίας Πολιτών “Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου” από τον δημιουργό της Γιάννη Μηλιάδη.
Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων
Μετά τη μεγάλη επιτυχία του 1ου Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στις Κρηνίδες την περασμένη χρονιά, το Φεστιβάλ Φιλίππων επανέλαβε φέτος το εγχείρημα, με προσκεκλημένους σημαντικούς καλλιτέχνες τριών ομάδων και ομάδα παραγωγής από την Επιστημονική ομάδα.
Αγροτικό Καλάθι του Πάρκου Φιλίππων
Συνεχίζεται ετησίως η έρευνα αγροτικής παραγωγής και μεταποίησης σε Καβάλα, Δράμα και Σέρρες για την εξειδίκευση του αριθμού και του είδους των επιχειρήσεων αγροτικών προϊόντων 1ης και 2ης μεταποίησης, καθώς και ανάλυση προϊόντων της καθεμιάς και αξιολόγησή τους βάσει ωριμότητας.
Στόχος του έργου αυτού είναι η καταγραφή και χαρτογράφηση, η εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τις καλλιέργειες και την μεταποίηση, προτάσεις σύνδεσης αγροτικής παραγωγής με την κατανάλωση της τοπικής κοινωνίας και την τυποποίηση ως προϊόντα με brand name.
Θεματική Πεζοπορία με την επιστημονική ομάδα Fuorivia
Στην κοινή προσπάθειά μας να περπατήσουμε και να αναδείξουμε την Αρχαία Εγνατία Οδό, οι «Οψόμεθα εις Φιλίππους» μαζί με τους Fuorivia περπατήσαμε από τους Φιλίππους προς την Καβάλα για ακόμα μια φορά. Αυτή τη φορά ο σκοπός μας ήταν:
Α) η ανεύρεση σημείων σήμανσης και Β) η δημιουργία μιας εικαστικής παρέμβασης, η οποία θα σηματοδοτήσει την Αρχαία Εγνατία Οδό, ως Πεζοπορικό Μονοπάτι.
Στην πεζοπορία συμμετείχε πλήθος κόσμου, που μαζί με τις δυο επιστημονικές ομάδες κατέληξαν στον οικισμό του Σταυρού Αμυγδαλεώνα και συγκεκριμένα στο κτήριο του Πολιτιστικού Συλλόγου για να φιλοτεχνήσουν το πρόσωπο του Αποστόλου Παύλου με πολύχρωμες ψηφίδες. Η επιλογή αυτής της εικαστικής παρέμβασης έγινε σε συνεργασία με τους εικαστικούς και καλλιτέχνες του Πάρκου Φιλίππων, με τους οποίους θα συνεχιστούν και του χρόνου τέτοιου είδους παρεμβάσεις.
Αξίζει να σημειώσουμε πως για το 2018 η Επιστημονική Ομάδα συμμετείχε στη διοργάνωση Συνέργεια (Synergia) στην Δράμα, στο Digital Cities για την Καβάλα, στο Συνέδριο Καπνού στην Καβάλα, στο θερινό τμήμα του Πανεπιστημίου Γρανάδας, στη Ζ’ Επιστημονική συνάντηση της Δράμας, στο Social Dynamo του Ιδρύματος Μποδοσάκη, στη συνάντηση για το Διατοπικό Πρόγραμμα CLLD Leader «Πάρκο Φιλίππων» με τους εκπροσώπους των Αναπτυξιακών Εταιριών Καβάλας, Δράμας και Σερρών, στο International Conference on Tourism, στη διαβούλευση της Γραμματείας Νέας Γενιάς και δια Βίου Μάθησης, στις δράσεις του Ελληνικού Πανοράματος στο Πάρκο Φιλίππων.
Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους τους ενεργούς πολίτες του Πάρκου Φιλίππων, τους συνεργάτες μας, τους χορηγούς μας και τους χρηματοδότες των δράσεων της Επιστημονικής Ομάδας. Χωρίς αυτούς καμία δράση μας δεν θα ήταν δυνατή!
Οψόμεθα εις …2019!
Ευχόμαστε μια Δημιουργική κι Εποικοδομητική η Νέα Χρονιά!
Η Επιστημονική Ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους» Ιανουάριος 2018